Με τους παραγωγούς της Λακωνίας να μαζεύουν τα τελευταία χέρια των φετινών καρπών κλείνει μία σεζόν με έντονες διακυμάνσεις για τα Βαλέντσια. «Η παραγωγή φέτος από άποψη όγκου ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη χρονιά, με καρπούς που είχαν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ελαφρώς μικρότερους σε μέγεθος λόγω του μεγάλου όγκου της παραγωγής», δήλωσε ο Φάνης Λάζαρης, γεωπόνος του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ». Ωστόσο, «οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν ένα σημαντικό κομμάτι του κάμπου του Δήμου Ευρώτα, στις περιοχές της Γλυκόβρυσης, της Απιδιάς και του Αγ. Ιωάννη, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μη δηλώσουν καθόλου παρουσία στην αγορά», δήλωσε ο Χρήστος Αναγνωστάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα. «Δύσκολη όμως αναμένεται και η επόμενη χρονιά, καθώς η ανομβρία που επικράτησε σε πολλά σημεία του κάμπου είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να μη δέσουν ικανοποιητικά», τόνισε ο ίδιος.
Δύσκολη η εμπορία παρά το δυναμικό ξεκίνημα
Τα Βαλέντσια φέτος ξεκίνησαν ικανοποιητικά την εμπορία τους με τιμές που κυμαίνονταν από 20-25 λεπτά. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Αναγνωστάκος, «στην πορεία η εικόνα αυτή άλλαξε, καθώς υπήρξε μεγάλη προσφορά αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ευρώπη, συμπιέζοντας την τιμή των ελληνικών στα 8-10 λεπτά το κιλό. Αυτό οδήγησε πολύ μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο χτυπημένων, αλλά και καλών πορτοκαλιών στη χυμοποίηση, σε μία προσπάθεια των παραγωγών να διασφαλίσουν έστω και λίγο καλύτερη τιμή για το προϊόν τους». Οι τιμές στη χυμοποίηση κινήθηκαν σταθερά στα 12 λεπτά, σύμφωνα με τον κ. Λάζαρη. Μπορεί αυτήν τη στιγμή να έχουν ανέβει οι τιμές των νωπών στα 40-50 λεπτά/κιλό, αλλά οι ποσότητες που έχουν μείνει είναι λίγες, δεδομένου ότι η εμπορία τους θα συνεχιστεί μέχρι τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, εκτίμησε ο κ. Αναγνωστάκος.
Κοιλιά και στις εξαγωγές
«Παρόλο που το πορτοκάλι έχει σταθεροποιηθεί από άποψη όγκου εξαγωγών, η έλλειψη ενδιάμεσων ποικιλιών στη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα στα Βαλέντσια να εμπορεύονται ως επιτραπέζια πορτοκάλια αρκετά νωρίς», επεσήμανε ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS. «Με την εξαγωγική δραστηριότητα να έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, δεδομένης της ζήτησης και λόγω του Πάσχα των Καθολικών που ήταν νωρίς, υπήρχε μία προοδευτικά γρήγορη αύξηση της τιμής για τον παραγωγό, που όμως δεν παρέμεινε μετά το Πάσχα, εξαιτίας και της υπερτροφοδότησης, αλλά και του ότι οι παραγωγοί δεν προσαρμόστηκαν εγκαίρως στη διαμόρφωση της προσφοράς και των τιμών των αγορών», εξήγησε ο κ. Πολυχρονάκης. Αποτέλεσμα ήταν να κρατηθούν και να σταματήσει η εξαγωγική δραστηριότητα αρκετά νωρίς, για να ξεκινήσει εκ νέου, από τον Ιούλιο έως σήμερα, για τις εναπομείνασες ποσότητες.
Ύπαιθρος