Υλικά
500 γρ φαρίνα 100 γρ ελαιόλαδο 50 γρ ρακή 50 γρ χυμό πορτοκαλιού 1/2 κ γλ αλάτι 200 γρ νερό χλιαρό λάδι για το τηγάνισμα μέλι, πετιμέζι ή ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα Για τη γέμιση 400 γρ ξινομυζήθρα Τρόπος παρασκευής 1. Ετοιμάζετε τη ζύμη: κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το λάδι, τη ρακή, το χυμό και το αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και προσθέτετε σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια σας. 2. Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια 20-25 και τα τοποθετείτε σε βαμβακερή πετσέτα σκεπάζοντας τα με μια δεύτερη από πάνω. Σε μπολ θρυμματίζετε την ξυνομυζήθρα και τη λιώνετε με το πιρούνι. 3. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλά πιτάκια. Βάζετε σε καθένα 1 κ γλ από τη λιωμένη μυζήθρα και τραβώντας ελαφρά τριγύρω τη ζύμη, την ανασηκώνετε προς το κέντρο σχηματίζοντας ένα πουγκάκι. Προσέχετε να έχει καλυφτεί εντελώς το τυρί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο για όλα τα πουγκάκια. Τέλος τα πατάτε ελαφρά με τον πλάστη ώστε να γίνουν σαν στρογγυλές τηγανίτες. 4. Σε βαθύ απλωτό τηγάνι ρίχνετε 1 δάχτυλο ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε μια μια στο τηγάνι και μόλις χρυσίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζετε και από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμες βγάζετε μια μια με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και αφήνετε για λίγα λεπτά να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. 5. Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές με μέλι και κανέλα, ή πετιμέζι. Είναι πεντανόστιμες.Αγνόπιτες Κρητικές
Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου
Προηγούμενο