Αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα είναι η εγχώρια παραγωγή καρυδιού, μια καλλιέργειας που έχει επεκταθεί μεν τα τελευταία χρόνια, αλλά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Βέβαια, οι παραγωγοί εξακολουθούν και διαμαρτύρονται φέτος, γιατί όπως λένε, δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους.
Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί κοντά στην Αριδαία Πέλλας 2.500 δέντρα, εκ των οποίων τα 2.000 είναι παραγωγικά των ποικιλιών Σερ, Φρανκέτ και Τσάντλερ. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο φέτος συνεχίζει και είναι δύσκολη η κατάσταση στην αγορά. «Η αγορά παραμένει… πεθαμένη στο καρύδι από την στιγμή που ο καταναλωτής έχει πιεστεί οικονομικά και υπάρχει πληθώρα-καθώς φαίνεται-εισαγωγών από το εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Έλληνας παραγωγός δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί το εισαγόμενο καρύδι που έρχεται εδώ με 4-5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα, μια τιμή που αντιστοιχεί σε άσπαστο 1,5 και 2 ευρώ ανά κιλό. Αν δεν πουλάμε το σπαμένο, την πεταλούδα από 10 ευρώ και άνω δεν μας συμφέρει και το μόνο που καταφέρνουμε με τιμές χαμηλότερες, είναι να μην μας μένει η παραγωγή στα χέρια. Αντίθετα στο ράφι των σούπερ μάρκετ η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής δεν πέφτει. Συγκεκριμένα η τιμή για την εισαγόμενη πεταλούδα δεν πέφτει κάτω από 16-18 ευρώ το κιλό και στα ξηροκαρπάδικα κάτω από 11-12 ευρώ το κιλό. Όσο για την πολιτεία, είμαστε σχεδόν εγκαταλελειμένοι, είτε σε επίπεδο ενισχύσεων, καθώς μας κόβουν τις συνδεδεμένες, ενώ δεν γίνεται και καμιά κουβέντα για de minimis, όπως σε άλλα προϊόντα. Οι μικροί παραγωγοί που έχουν ακόμα προϊόν παρακαλάνε τους πιο μεγάλους, που έχουν σπαστήρες, να τους το αγοράσουν», τονίζει ο κ. Γκόνος.
Από το κτήμα Γκανέτσιου στην Ελασσόνα, ο κ. Κώστας Γκανέτσιος, που καλλιεργεί 14 στρέμματα με ποικιλία Τσάντλερ τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει κάτι στο καρύδι σε σχέση με ένα μήνα πριν. «Από τη μια ξέρουμε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι ελλειμματική κι από την άλλη βλέπουμε πως οι τιμές που αναγκάζεται να πουλάει ο παραγωγός παραμένουν πολύ χαμηλά. Αυτό έχει να κάνει, θεωρώ, με την έλλειψη αγοραστικής δύναμης από το καταναλωτικό κοινό, αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές και τα παιχνίδια των εμπόρων. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να δώσουμε την παραγωγή μας σε τιμές γύρω στα 3,5-4 ευρώ το άσπαστο και κοντά στα 10 την πεταλούδα, αλλά οι δυσκολίες είναι πολλές και δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Καλλιεργητικά, κάνουμε τους απαραίτητους ψεκασμούς και πιο μετά λίπανση, ώστε σε 2 μήνες περίπου από σήμερα να αρχίσουμε τα κλαδέματα», προσθέτει.
Σε ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, 15 χλμ. από την Ελασσόνα, ο κ. Νίκος Παζάρας καλλιεργεί 50 στρέμματα καρυδιές Τσάντλερ. Όπως σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη φέτος και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει αδιάθετο. Προσωπικά έχω 4-5 τόνους αδιάθετο καρύδι, αλλά και γενικότερα στο χωριό μας υπάρχουν 10-15 καρυδοκαλλιεργητές με γύρω στους 80 τόνους ακόμα πίσω. Πιστεύω πως αυτό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, γιατί η εγχώρια παραγωγή μας είναι ελλειμματική. Απ’ ότι ακούγεται και βλέπουμε και στην αγορά έχει γίνει μεγάλη εισαγωγή από Ουκρανία σε πολύ χαμηλή τιμή στα 5-6 ευρώ η ψίχα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέσουμε εμείς το καρύδι μας, που είναι ακριβότερο. Με τέτοιες χρεώσεις σε ρεύματα, λιπάσματα, καύσιμα κ.λπ. δεν υπάρχει περιθώρια για πωλήσεις κάτω από τα 10 ευρώ. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουν και από την πολιτεία και να κάνουν ελέγχους για τυχόν βαφτίσια».
Ο κ. Παναγιώτης Τσαγδής καλλιεργεί στην περιοχή της Καλλιθέας Ηλείας 32 στρέμματα με καρυδιές Τσάντλερ, αλλά όπως λέει φέτος η χρονιά έχει πολλές αναποδιές, τόσο από την άποψη της παραγωγής, όσο και της απορρόφησης του προϊόντος. «Περιμέναμε φέτος, με βάση και τις ηλικίες των δέντρων, αλλά και τις φροντίδες που τους κάνουμε, να έχουμε μια απόδοση ανά δέντρο της τάξης των 15-17 κιλά καρύδι, όμως δεν πιάσαμε πάνω από 5,5 κιλά στο δέντρο. Πιστεύω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γιατί δεν έχουμε αλλάξει κάτι στην φροντίδα των δέντρων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Εδώ στην περιοχή μας η καλλιέργεια δεν είναι διαδεδομένη. Όσον αφορά στην τιμή, φέτος στον χονδρέμπορο δεν περνάει τα 4-5 ευρώ το κιλό το άσπαστο καρύδι, αν και όταν το προωθούμε μόνοι μας σε μικρές ποσότητες πιάνουμε 6-7 ευρώ», αναφέρει καταλήγοντας.
Μπίκας Αλέξανδρος | Αγροτύπος