Βραχυκυκλωμένη και ημιαπαθής η τοπική κοινωνία της Τρίπολης παρακολουθεί και αναμένει τη λύση στο ψυχόδραμα που βιώνει τους τελευταίους 5 περίπου μήνες με την μη αποκομιδή των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της.
Η άτακτη συσσώρευση των σκουπιδιών παντός τύπου, συνάδει και συνυπάρχει με υπεκφυγές, τακτικισμούς, ρόλους, αρμοδιότητες και ευθύνες . Υπερεπάρκειες και ανεπάρκειες ένας … σωρός! Και με κηρυγμένη , φευ, την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Έχουν απολέσει πλέον και οι έννοιες το νόημα τους! Εν ολίγοις έχει χαθεί η μπάλα.
Πιστοποιείται καταφανώς ότι όλα εδώ πληρώνονται. Η Τρίπολη σήμερα μετεξοφλεί επί αποδείξει, ακάλυπτες επιταγές ετών και ετών γιατί δεν έκανε τα «κουμάντα» της όταν έπρεπε και ως όφειλε με την διαχείριση των ΑΣΑ. Βέβαια ευχόμαστε να μην την ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες υποψήφιες πόλεις της Πελοποννήσου με την ίδια «συμπτωματολογία» γιατί τότε θα βιώσουμε ένα ακόμη καθολικό και ως φαίνεται ανίατο δράμα.
Και επειδή τα θαύματα στην εποχή μας όλο και σπανίζουν, ουρανόσταλτη λύση αποκλείεται να προκύψει, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις «εγχώριας προέλευσης», εδώ και τώρα, με την απαραίτητη συμμετοχή όλων και κυρίως των αιρετών αρχόντων κάθε βαθμίδας και κάθε απόχρωσης.
Λύσεις που θα επιδιωχθούν στην σωστή κατεύθυνση με σεβασμό στον πολίτη, στη Δημόσια υγεία και στο πολλαπλώς βεβαρημένο περιβάλλον. Η αναγκαιότητα επιβάλλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές στην αναζήτηση της συνταγής θεραπείας. Επομένως προέχει η υγεία των πολιτών και οι λιγότερες συνέπειες στο περιβάλλον από αυτή την αβελτηρία που προαναφέρθηκε.
Αφού έχουν αποκλεισθεί οι εναλλακτικές προτάσεις, δηλαδή η μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Φυλής , η μεταφορά και απόθεση σε άλλους νόμιμους ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου, τότε οδεύουμε κατ΄ ανάγκη στην τοπική «προσφορά» με τις μικρότερες επιπτώσεις όμως. Όμως και η διασπορά των συσσωρευμένων σκουπιδιών της πόλης , που πρότεινε ο νέος Υπουργός στους ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου στους υποτιθέμενους κλειστούς από 01.07.2012, είναι ανεδαφική, αντιεπιστημονική και μη εφαρμόσιμη. Να νομιμοποιήσουμε δηλαδή τους κλειστούς και ανενεργούς ΧΑΔΑ ;
Η άλλη εναλλακτική με τον διεθνή διαγωνισμό της αιρετής Περιφέρειας και της προσωρινής διαχείρισης από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ και ο πλέον δύσπιστος κατανοεί ήδη ότι δεν περπατάει και δεν θα περπατήσει όσο και αν πλασάρεται και ωραιοποιείται από τους τροφοδότες και «γητευτές» της εικονικής πραγματικότητας. Πέρασε το 2012, πέρασε το 2013, πέρασε το 2014, αισίως μπήκαμε στο 2015 και περιμένουμε ακόμη την ωρίμανση της σύλληψης της νέας οικονομίας που προσπάθησαν κάποιοι «οραματιστές» να επιβάλλουν. Εδώ ταιριάζει απόλυτα αυτό που η λαϊκή θυμοσοφία ορίζει, για το « Γάμο του Καραγκιόζη». Ας αφήσουν για άλλους «ιθαγενείς» την πρωτοτυπία τους οι αμμοχτίζοντες νεομάστορες του κενού λόγου ! Φτάνει πια, επήλθε κορεσμός και στους βερμπαλισμούς και στα τερτίπια!
Ας συμφωνηθεί ακόμη, ότι σε αυτό το περιβάλλον που έχει υποστεί τα πάνδεινα με την αλόγιστη λειτουργία παλαιότερα συνολικά 160 ΧΑΔΑ καταγεγραμμένων και άλλων τόσων κρυφών, δεν χωράνε άλλοι «βιασμοί»! Άρα η λύση για δημιουργία ενός ακόμη ΧΑΔΑ νέου οπουδήποτε που θα χωρέσει τα σκουπίδια της Τρίπολης του 2015 δεν μπορεί να υπάρχει σαν πλάνο.
Τούτων λεχθέντων θεωρώ ότι επιβάλλεται ως μονόδρομη επιλογή, ένα σχέδιο κατεπείγουσας διαχείρισης που θα συμφωνηθεί από όλους εκείνους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας κρίσης. Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, ΦΟΣΔΑ, ΠΕΔ , φορείς, κόμματα, ενεργοί πολίτες να πασχίσουν να δώσουν τη λύση. Όσοι θέλουν να μείνουν έξω από αυτό το τόξο, ας παραμείνουν με ευθύνη τους και ας κατοχυρωθούν πίσω από το προπέτασμα καπνού που έντεχνα δημιουργούν αποποιούμενοι των ευθυνών τους. Λιποτάκτες άλλωστε υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε!
Τέλος επιβάλλεται άμεσα με υπουργική απόφαση, να ακυρωθεί η υπάριθμ. 3372/378 της 13-01-2012 απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης και όλο το πακέτο με τις αρμοδιότητες της προσωρινής διαχείρισης να περάσει στο ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, όπως καθορίζεται στην εγκύκλιο 27 του Υπουργείου Εσωτερικών με αρ. πρωτ. 19140 ΑΔΑ: Β49ΘΝ-Χ9Δ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζουμε ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα της προσωρινής διαχείρισης των ΑΣΑ. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι και η ευθύνη της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου με την προίκα των 32 εκατομμυρίων θα περιέλθει στον ΦΟΣΔΑ ! Γιατί η Αιρετή Περιφέρεια τότε το 2012 με την προαναφερθείσα απόφαση πήρε 2 αρμοδιότητες και της προσωρινής διαχείρισης και της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Δεν μπορεί να αποποιείται τη μία και να δέχεται την άλλη!
Τέλος θεωρώ ότι και η λύση του Λεβιδίου δεν είναι η ενδεδειγμένη όσο και αν προβάλλεται σαν αναγκαία. Δεν μπορεί στην καρδιά του Μαινάλου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σε διαπερατό όμως ασβεστολιθικό υπέδαφος, να εναποτεθούν 5000 και πλέον τόνοι σκουπιδιών της Τρίπολης.
Άρα τι κάνουμε ; Είναι το ερώτημα που θα πρέπει ο κάθε υπεύθυνος πολίτης της ιστορικής πόλης να θέσει στον εαυτό του και μετά στους άλλους. Όπως επίσης οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να βρουν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης σε άλλα προσφερόμενα θέματα της επόμενης μέρας και όχι σε αυτό το κρίσιμο της αποκομιδής των σκουπιδιών.
Για τον γράφοντα η λύση όσο παρακινδυνευμένη και αν είναι του προσωρινού ανοίγματος στο «Πλάτωμα», είναι μία άποψη! Αν δεν υπάρχει άλλη προσφορότερη από την σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης της κρίσης που προελέχθει. Άμεσα γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, πατώντας στην κήρυξη της έκτακτης ανάγκης, με τεχνολογία σύγχρονη να γίνει η απαραίτητη επένδυση με μεμβράνες στον αναγκαίο χώρο απόθεσης, για την συλλογή των στραγγισμάτων, που θα οδηγούνται σε πλαστικές δεξαμενές και θα απομακρύνονται στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Ο χώρος στο «Πλάτωμα» είναι κλειστός με δικαστική απόφαση θα υποστηριχθεί και σωστά. Όμως είναι κλειστός ως ΧΑΔΑ σύμφωνοι. Δεν εμποδίζεται τυπικά και ουσιαστικά να επανακαθορισθεί ως χώρος προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των ΑΣΑ του Δήμου Τρίπολης κατά τον ΠΕΣΔΑ και να αδειοδοτηθεί ως τέτοιος. Αυτό δεν απαγορεύεται από την δικαστική απόφαση! Αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει ανάσα στη πόλη για τα ήδη συσσωρευμένα πάντα σκουπίδια.
Παράλληλα για τα σκουπίδια που παράγονται χρονικά από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναζητηθεί μόνιμος χώρος εκτός Μαινάλου και εκτός γης υψηλής παραγωγικότητας άρα και εκτός λεκανοπεδίου -βόρεια , νότια και ανατολικά υπάρχουν τέτοιες θέσεις – που πληρούν περιβαλλοντικά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης μικρής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης με κανόνες που προβλέπονται από την ΕΕ ,με διαχωρισμό στην πηγή, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ κλπ ώστε να λυθεί δια παντός αυτό το τεράστιο ζήτημα.
Είτε το θέλουμε είτε όχι στην διαχείριση των ΑΣΑ υπάρχουν κρίσιμοι μονόδρομοι, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να κινηθεί αυτό το θέμα για να μην υπάρχει αβέβαιη έκβαση.
Κάποιοι δυστυχώς θα παραμείνουν κυνηγοί σε σχεδιασμούς εντυπώσεων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης και κάποιοι άλλοι θα κρύβονται στα λαγούμια τους αποποιούμενοι των ευθυνών τους. Όμως ας γίνει κατανοητό ότι το ταξίδι στους δρόμους της αυτοδιοίκησης επιβάλλει όρους υπευθυνότητας και πολιτικής επάρκειας και δεν είναι σε καμία περίπτωση παίγνια εικονικής αναπαράστασης ……. στα «συγκρουόμενα» της εμποροπανήγυρης της Τεγέας!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ- ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ