Υλικά για ένα μεγάλο ταψί
1/2 κιλό παραδοσιακό φύλλο για πίτες ή 2 φύλλα χειροποίητα
2 κιλά σπανάκι
καυκαλήθρες, μυρώνια, αγριόπρασα, φρ κρεμμυδάκια
μάραθο, άνηθο και όλα τα μυρωδικά για πίτες
3/4 του κιλού φέτα χοντροτριμμένη
4 αυγά
1 νεροπότηρο λάδι
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
3 κ σ ρύζι γλασέ
Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Χωρίζετε το σπανάκι, το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε σουρωτήρι. Το αλατίζετε ελαφρά και το στίβετε με τα χέρια σας, για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υγρά του.
2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά, ψιλοκομμένα και αυτά, χτυπάτε τα 3 αυγά, τα ενσωματώνετε στην γέμιση και την φέτα, ανακατεύοντας καλά. Ρίχνετε από πάνω
και το ρύζι, που στο ψήσιμο θα απορροφήσει τα περιττά υγρά της πίτας, αλλά δεν θα φανεί καθόλου. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
3. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε 4 φύλλα, καλά λαδωμένα μεταξύ τους, ή 1 φύλλο χειροποίητο. Απλώνετε την γέμιση και χτυπάτε το 4ο αυγό. Περιχύνετε την πίτα με αυτό, για να φουσκώσει και να “μελώσει” η γέμιση.
4. Καλύπτετε με άλλα 4 φύλλα, η 1 παραδοσιακό, καλά λαδωμένα μεταξύ τους και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια. Εαν θέλετε πολύ κριτσανιστή την πίτα σας, τότε χτυπάτε 1 αυγό, 2 κ σ γάλα και 3 κ σ λάδι και απλώνετε στην επιφάνεια.
5. Πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο, για 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να “ξεκολλάει” η πίτα από το ταψί.
6. Εαν έχετε απλώσει πάνω από την πίτα το μείγμα αυγό, γάλα λάδι, τότε θα βγάλετε την πίτα από τον φούρνο στα 20′, θα την χαράξετε σε κομμάτια και θα την ψήσετε για άλλα 50′-60′.