Δυστυχώς αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια κινδυνεύουν να κλείσουν παρά την πανομοιότυπη διάψευση του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μ. Παπαδόπουλου και του ΤΑΙΠΕΔ.
Η διάψευση τους αυτή έχει τόση αξιοπιστία όση έχουν και οι κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» αλλά κάθε μέρα επιβάλλονται νέα μέτρα.
Όλη η αλήθεια για τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι η εξής:
1. Τον Σεπτέμβρη του 2011 ο κ. Βενιζέλος «μετέφερε» και τα 39 περιφερειακά αεροδρόμια στο ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφασή του αυτή είναι και παράνομη και άκυρη διότι τα αεροδρόμια είναι κρατική περιουσία του Δημοσίου, συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική, δημογραφική και γεωγραφική συνοχή της χώρας ενώ είναι το θεμέλιο στο αμυντικό δόγμα της χώρας. Συνεπώς δεν είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου για να μπορεί να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
2. Με το ν. 4146/2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη για να καλύψει την παράνομη και άκυρη πράξη του κ. Βενιζέλου είπε ότι μέχρι να απολυθούν θα ανήκει η λειτουργία και η εκμετάλλευσης τους στην ΥΠΑ και συγχρόνως δημιούργησε την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (Α.Ε.Δι.Π.Α.).
3. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά την απόφαση του κ. Βενιζέλου προσέλαβε ομάδα συμβούλων μεταξύ των οποίων και οι σύμβουλοι της “Lufthansa Consultants” οι οποίοι έκαναν μελέτες και για τα 39 αεροδρόμια. Οι σύμβουλοι πρότειναν ότι όσα αεροδρόμια δεν έχουν ενδιαφέρον πρέπει να κλείσουν και αυτά προσδιορίζονται περίπου σε 24. Το γεγονός αυτό παραβλέπει εντελώς την γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας, τις ακριτικές της περιοχές που έχουν την ανάγκη μεταφοράς φαρμάκων και άλλων υλικών, την μεταφορά ασθενών σε έκτακτες περιστάσεις, κπ.. Δηλαδή καταδικάζει τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές που δεν είναι εναρμονισμένα με τους δείκτες και τα κριτήρια των μνημονιακων αναγκών των δανειστών και επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε βάρος του λαϊκού και εθνικού συμφέροντος.
4. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Γερμανών συμβούλων προχωράει σε ανοικτό διαγωνισμό για να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση σε ιδιώτες επενδυτές 14-20 αεροδρομίων χωρισμένων σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Άκτιου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Αλεξανδρούπολης και θα δοθούν δώρο της Καλαμάτας και του Αράξου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Σαντορίνης Μυκόνου, Σκιάθου, Κω Μυτιλήνη , Ρόδου, Σάμου, Χίου και δώρο της Λήμνου και της Αγχιάλου.
5. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις, επίσης εκ μέρους γερμανικών συμφερόντων, για την πώληση της διαχείρισης των υπερπτήσεων, δηλαδή του FIR (του εναέριου χώρου που ελέγχει η χώρα μας) για τον οποίο οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν διόδια διέλευσης ύψους 160 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Ολόκληρος ο αεροπορικός χώρος μετατρέπεται σε «ενδοχώρα» των γερμανικών συμφερόντων. Η οικονομική εκμετάλλευση και τα προβλεπόμενα κέρδη, κυρίως στον τουριστικό τομέα παραδίδονται εξ ολοκλήρου στην καθετοποιημένη δομή που θα ελέγχουν γερμανικές και άλλες επιχειρήσεις.
Με δεδομένα ότι:
1. Από τα 39 αεροδρόμια τα 5 συν 3 είναι κερδοφόρα και ουσιαστικά «αιμοδότες» όλων των υπολοίπων. Συγκεκριμένα τα αεροδρόμια αυτά είναι της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κω και συμπληρωματικά των Χανίων, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Τα παραπάνω αεροδρόμια είναι αυτά που η κυβέρνηση ελπίζει και έχει κάποιες πιθανότητες να ιδιωτικοποιήσει.
2. Αν πωληθούν αυτά τα αεροδρόμια θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να δώσει 110 εκ. ευρώ (55 εκ. ευρώ επιδότηση άγονων γραμμών και 55 εκ. ευρώ μικροσυντηρήσεις). Επιπλέον απαιτούνται για στοιχειώδη έργα αναβάθμισης περίπου 500 εκ. ευρώ.
Ερωτάμε την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ
1.Εχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 το παραπάνω κονδύλι στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (Α.Ε.Δι.Π.Α.); Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν υπάρχει τέτοιο κονδύλι
2. Έχει αποδώσει για το 2012,και το 2013 – όπως ήταν υποχρεωμένη-, στην ΥΠΑ τα τέλη υπέρ πτήσης -τα 105 εκατομμύρια ευρώ- από τα έσοδα από διάφορες μισθώσεις -που είναι 22 εκατομμύρια ευρώ- από τα τέλη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων -που είναι 150 εκατομμύρια; Πάλι η απάντηση είναι ΟΧΙ
Συνεπώς αν η κυβέρνηση πουλήσει τα 5 κερδοφόρα αεροδρόμια τα οποία με τα κέρδη τους στηρίζουν την λειτουργία των υπόλοιπων 34 , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτά οδεύουν για κλείσιμο αφού η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει τα αναγκαία ποσά για την λειτουργία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρώτα σε αυτό το κατάλογο είναι τα: Ακτίου, Καβάλας, Ζακύνθου, Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας, Κοζάνης, Αράξου, Σκιάθου, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Λήμνου, Νέας Αγχιάλου, Σητείας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Σκύρου, Σύρου, Ικαρίας, Λέρου, Καρπάθου, Νάξου, Πάρου, Μήλου, Κυθήρων, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Κάσου, Καλύμνου
Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν συνεπώς σε λειτουργία τα περιφερειακά αεροδρόμια αυτά είναι να αποτρέψει ο λαός με τον αγώνα του το ξεπούλημα τους και να ανατρέψει την κυβέρνηση της καταστροφής η οποία επιμένει με φανατισμό στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, που της υποβάλλεται από την τρόικα και από τους συμβούλους της Lufthansa. Να μην καταδικαστούν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε «έρημες» περιοχές χωρίς την αναγκαία στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, όπου κυρίως η νεολαία θα μεταναστεύει προκειμένου να γλιτώσει από τον οικονο0μικο, πολιτισμικό και δημογραφικό μαρασμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις να αποτραπεί αυτό το εθνικό ,κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα της κυβέρνησης και της τρόικας Τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και θα παραμείνουν για λόγους αμυντικής θωράκισης της χώρας, για λόγους οικονομικούς και δημογραφικούς, για λόγους Περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Ο «τεμαχισμός της» χώρας, ο γεωπολιτικός και γεωγραφικός ακρωτηριασμός, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, δεν πρέπει να επιτραπεί!
Ο λαός με τον αγώνα του και τη ψήφο του σύντομα θα αναδείξει κυβέρνηση της Αριστεράς, κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα ανατρέψει την πορεία να που οδηγεί στο κλείσιμο των περιφερειακών αεροδρομίων και θα σταματήσει την πορεία της χώρας προς την καταστροφή
Το Γραφείο Τύπου