Το Κέντρο δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, οργανωτής φορέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο
Πορτραίτα σημαντικών γυναικών
Σε συνεργασία με πολιτιστικούς – εκπαιδευτικούς συλλόγους, εγκαινιάζεται μια σειρά multimedia εκδηλώσεων για το έργο και την δράση γυναικών εντός και εκτός Ελλάδας που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας.
H πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 με το πορτραίτο της διεθνώς καταξιωμένης συγγραφέα, ερευνήτριας και καθηγήτριας Ανθρωπολογίας Νάντιας Σερεμετάκη.
Το πλούσιο συγγραφικό έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές και καινοτόμο. Οι μελέτες της βασίζονται κυρίως σε μακρόχρονες επιτόπιες έρευνες και συγκριτικές έρευνες σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικότερα όμως στην αστική και την αγροτική Ελλάδα με επίκεντρο τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία-Λακωνία). Εχει τιμηθεί με διακρίσεις στο εξωτερικό και το έργο της διδάσκεται επί χρόνια σε πλείστα πανεπιστήμια στους κλάδους των Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Το ακαδημαϊκό έργο της συνδυάζεται με πλούσια εξωπανεπιστημιακή παιδαγωγική και κοινωνική δράση. Μεγάλο μέρος αυτής της δράσης εστιάζει στη Μεσσηνία.
Εχει διδάξει σε γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, και στην Ελλάδα είναι Καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο νέο πολυχώρο Α49, Αναγνωσταρά 49, στην Καλαμάτα όπου θα παίξει μουσική και ο Κώστας Γιαξόγλου
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μετά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας συνεχίζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ειδικές προβολές σε σχολεία μικρότερων πόλεων της Πελοποννήσου.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν έναν πρόσφορο διάλογο μεταξύ τους μέσα από τα επιλεγμένα ντοκιμαντέρ. Η επιλογή των ντοκιμαντέρ γίνεται σε συνεργασία με τους καθηγητές της κάθε ενδιαφερόμενης σχολικής μονάδας μέσα από την λίστα των εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ που έχει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ
Ηδη η πρώτη εκπαιδευτική δράση έγινε τον Νοέμβριο 2018 στο γυμνάσιο Κορώνης. Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Κυριάκος Λιαράκος καθώς και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου έδωσαν ένα 2ωρο σεμινάριο στις βασικές αρχές έρευνας και κινηματογράφησης για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ 10 λεπτών με τίτλο «Γυναίκα είναι?», το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του καναλιού youtube του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/tzBSPIUIHMg
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας πιο συγκεκριμένα στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στα γυμνάσια και λύκεια της Πύλου και της Μεθώνης, στο Λύκειο Καρδαμύλης, στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Φιλιατρών, στο Δημοτικό Πεταλιδίου, στο γυμνάσιο Γυθείου, στο 16ο γυμνάσιο Πάτρας ενώ μέχρι μέσα Μαΐου έχουν προγραμματισθεί επισκέψεις σε σχολεία της Αργολίδας (Αργος, Ναύπλιο, Πρόσυμνα, Δρέπανο, Κουτσοπόδι). Τα περισσότερα ντοκιμαντέρ προβάλλονται παρουσία σκηνοθέτη ενώ για τις ξένες ταινίες, ανάλογα το θέμα του ντοκιμαντέρ, έχουν προσκληθεί άτομα ως εισηγητές.
Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί ως σήμερα είναι:
Το γαλάζιο πουλί της Mijke de Jong ταινία μυθοπλασίας με θέμα το bulling,
Oedipus in Epidaurus μια ταινία ντοκιμαντέρ των Αλεξάντερ Μάγγκενκοφ και της Μαρίνα Μέρκουλοβα για την παγκόσμια πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του Vakhtangov «Ο Οιδίποδας» του Σοφοκλή, στην αρχαία Επίδαυρο.
META στοιχεια για το 2017 του Γιώργου Ζέρβα .Το ντοκιμαντέρ προβάλλει εικόνες της σύγχρονης ζωής, ένα μωσαϊκό της σημερινής ελληνικής κοινωνίας: Αλληλεγγύη, ανάγκη για συνεργασία, αναστοχασμός των αξιών, αλλά και μοναξιά και εσωτερική πάλη.
Αρχαία Μεσσήνη του Γιώργου Ζέρβα ένα ντοκιμαντέρ για το αρχαίο θέατρο και τους χώρους θέασης της αρχαίας Μεσσήνης με ξεναγό τον Πέτρο Θέμελη
Greek animal rescue του Μενέλαου Καραμαγγιώλη με θέμα τα αδέσποτα σκυλιά του Ασπροπύργου
Remains της Εμαννουέλας Κυριακοπούλου για την σπατάλη τροφίμων
Μ’ ανοιχτά φτερά της Βίβιαν Παπαγεωργίου
Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους.
«Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα» της Κλεώνης Φλέσσα
Η Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα (1821-1900), ήταν η πρώτη Ελληνίδα αβάν γκάρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Με οδηγό το ημερολόγιό της, μια ηθοποιός-ζωγράφος ακολουθεί την ιστορία της.