Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση προχωράει το σχέδιο της για πλήρη παράδοση της Ηλεκτρικής Ενέργειας στα μονοπώλια.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα είναι τα μεγάλα θύματα,
προκειμένου τα μεγάλα μονοπώλια να κερδίσουν. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αυτό τον στόχο υπηρετούν.
Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην στρατηγική της Ε.Ε για πλήρη απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας για αυτό και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλου του τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΑΣΦΑ, ΕΛΠΕ) Η στρατηγική αυτή προωθείται με συνέπεια από την συνθήκη του Μάαστριχ μέχρι σήμερα..
Οι χαμένοι από την ιδιωτικοποίηση μέχρι σήμερα της ΔΕΗ ήταν:
• Τα λαϊκά στρώματα που είδαν την τιμή του ρεύματος με συνεχείς αυξήσεις να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών και την ανεργία. Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.
• Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ κα στην ενέργεια συνολικά που είδαν τα δικαιώματα τους να πετσοκόβονται. Οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία είναι λιγότεροι από 20.000 και αυξάνεται η μαύρη εργασία, τα 8μηνα και τα 4μηνα με μισθούς πείνας. Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση θα σημάνει την γενική επίθεση σε όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.
Κερδισμένα είναι τα μονοπώλια στην ενέργεια που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Για αυτό και για τον έλεγχο της ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα έντονος.
Την πορεία της ιδιωτικοποίησης την έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζουν ονόματα σαν πουκάμισα). Όσοι από αυτούς σήμερα διαφωνούν με την πλήρη ιδιωτικοποίηση φορούν τον μανδύα του αντιμνημονιακού και δίνουν όρκους πίστης στην Ε.Ε και την ανταγωνιστικότητα, προσπαθούν για μια ακόμα φορά να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.
Η λύση προς όφελος του λαού βρίσκεται στην πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ενέργεια λαϊκή περιουσία.
Οι συνέπειες από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας άρχισαν να φαίνονται και στο χώρο μας. Οι νέοι συνάδελφοι που υπέγραψαν το τελευταίο οχτάμηνο στη ΔΕΗ πληρώνονται πλέον με βάση το νέο μισθολόγιο που κατακρεουργεί τις αποδοχές.
Θέλουν μισθούς-ξεροκόμματο που τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το ύψος τους θα τον έχει η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο σε διεκδικήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μισθούς που θα εξαρτώνται από τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας και τα ποσοστά της ανεργίας, δηλαδή από το μέγεθος των θησαυροφυλακίων των επιχειρηματικών ομίλων και την κερδοφορία τους.
Αποτελεί κύριο αίτημα της εργατικής τάξης η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στην Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις. Να μην περάσει η σύγχρονη σκλαβιά!
Καμιά εμπιστοσύνη στο κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέο. Η παραίτηση Φωτόπουλου αναδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι, που ενώ είναι ενταγμένοι και στήριξαν διαχρονικά την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων, τη μια μέρα ανεβαίνουν στα κεραμίδια και την άλλη παραιτούνται. Η περίπτωση Φωτόπουλου είναι πολύ καθαρό δείγμα για τα υλικά που φτιάχνεται ο νέος εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Σήμερα απαιτείται:
Να παρθούν μέτρα οργάνωσης και αντίστασης στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Να υπογραφτεί τώρα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πάλη για την υπογραφή νέων συμβάσεων με βάση τους κλαδικούς μισθούς. Κανείς να μην εργάζεται χωρίς συλλογική σύμβαση. Κανένας μόνος του.
Γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, με την στρατηγική της Ε.Ε, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πάλη για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες
Καλούμε τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν για να μην περάσει αυτή η λαίλαπα. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά όλους τους εργαζόμενους.