Ψήφισμα | Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι κάτοικοι των Βορείων Δήμων

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε την 16/11/2018 στο Καστόρι, μετά από πρόσκληση του ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΚΑΣΤΩΡ»,

Επισημαίνουμε τα εξής:

Οι καλλιεργητές, οι νέοι αγρότες, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες , και γενικά όλοι οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Πελλάνας, και νυν Δημοτικής Ενότητας του δήμου Σπάρτης,

Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αρνητικό εισόδημα για δεύτερη χρονιά την τελευταία τριετία 2016-2018.Οι λόγοι ?

Πρώτα η ΜΕΡΙΚΗ ΑΚΑΡΠΙΑ (καμία σχέση με την παρενιαυτοφορία), εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (με εναλλαγή υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών- απόρροια της κλιματικής αλλαγής) που επικράτησαν στην περιοχή μας την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέση παραγωγή ελαιοκάρπου από 700.000 δέντρα που αναπτύσσονται σε 60.000 στρέμματα αγρών, είναι 300 τόνοι κατ’ έτος. Η αναμενόμενη παραγωγή ήταν γύρω στους 100 τόνους μετά την καρπόδεση κοντά στον Ιούνιο. Ωστόσο το τελικό προϊόν δεν θα ξεπεράσει τους 10-15 τόνους φέτος.

Μετά, η ασυνήθιστη προσβολή από τον δάκο και το γλοιοσπόριο συνοδευόμενη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, Ανεμοθύελλα Ζορμπάς, που οδήγησε σε σχεδόν μηδενική παραγωγή ελαιολάδου, και σε εντελώς υποβαθμισμένη ποιότητα όσου τελικά έχει παραχθεί, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς ακατάλληλο για βρώση και με πολύ χαμηλή τιμή στο εμπόριο.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι , παρόλο που η περιοχή μας εντάχθηκε έγκαιρα στο πρόγραμμα δακοπροστασίας (τον Φλεβάρη-Μάρτη δηλαδή), έχουν μεγάλες ευθύνες οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο, Υπηρεσίες και Περιφέρεια) στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα τους, το πρόγραμμα αυτό δεν εφαρμόστηκε ούτε σωστά, ούτε και εγκαίρως.

Γνωρίζουμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές  και οι αντίστοιχες κυβερνητικές δεσμεύσεις κατά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν συρρικνώσει τα διαθέσιμα κονδύλια για την δακοπροστασία  στο 1/3.Με συνέπεια να έχουμε έλλειψη γεωπόνων, εποπτών, παγιδοθετών και διαθέσιμων παγίδων.

Ενώ οι χρονοβόρες διαδικασίες και η καθυστέρηση προώθησης των διαγωνισμών προς υλοποίηση του προγράμματος, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση τους και η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών που συμμετέχουν στο δίκτυο ψεκασμών, καθιστούν ανέφικτη την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της δακοπροσβολής.

ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ 100% ΤΟΥ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, με ένταξη της περιοχής στα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, και από τα πλεονάσματα του προΫπολογισμού.
  2. ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ, και κυρίως των νέων, με φορολογικές εκαι δανειακές διευκολύνσεις, για αυτή τη δύσκολη χρονιά καιαπαλλαγή από ΕΝΦΙΑ γής και κτισμάτων.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ:

1.ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΑΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2010.

  1. ΕΓΚΑΙΡΗ , ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ
  2. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΕΛΓΑ,ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ .

Για την προώθηση των παραπάνω αιτημάτων θα επιδιώξουμε την επικοινωνία και την συμπόρευση με τις άλλες πληττόμενες περιοχές του νομού μας, με τις οποίες θα ήταν καλό να συμπράξουμε για τη διεκδίκηση των σχετικών αποζημιώσεων, με κάθε τρόπο.

          Το παρόν ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συγκέντρωση των παραγωγών, αποφασίστηκε να προωθηθεί στο Υπουργείο, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα της Βουλής και στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ.

ΚΑΣΤΟΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ