Ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο 6,7R – Ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα

Νέος ισχυρός σεισμός, ο δεύτερος μέσα σε λίγα λεπτά, σημειώθηκε πριν από λίγο στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο η δόνηση ήταν της τάξης των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) τον μέτρησε ακόμα πιο ισχυρό, στα 6,9 Ρίχτερ, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε μέγεθος 6,7.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, δηλαδή ήταν σχετικά επιφανειακός και γι’ αυτό και έγινε έντονα αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Αλβανία και τη Μάλτα. Μάλιστα, οι κάτοικοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, διανυκτέρευσαν σε πάρκα, πλατείες κι αυτοκίνητα. Επιπλέον, καταγράφηκαν υλικές ζημιές στον Πύργο Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.

Υπενθυμίζεται πως μερικά λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ. Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί, ούτε τραυματίες από το δυνατό σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και ο καθηγητής, Άκης Τσελέντης, υπογράμμισαν ότι ο σεισμός  προκάλεσε ένα μίνι τσουνάμι μεταξύ 15 και 30 εκατοστών και στις δυο πλευρές του Ιονίου από τις ακτές της Πελοποννήσου ως την Ιταλία. Για την ακρίβεια όπως αναφέρθηκε στην ελληνική πλευρά το φαινόμενο καταγράφηκε στην Κυπαρισσία και στο Κατάκολο.

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος. Φυσικά, κλειστές είναι σήμερα οι σχολικές μονάδες στη Ζάκυνθο.