Χαμόγελα από τους μανταρινοπαραγωγούς σε Λακωνία & Ηλεία

Θετικά δείχνουν να είναι τα μηνύματα για τη νέα συλλεκτική περίοδο στον χώρο του μανταρινιού. Ήδη, μικρές ποσότητες της νέας σοδειάς έχουν διακινηθεί στην αγορά και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος παραγωγής. Αν λάβουμε υπόψη τη μειωμένη καρποφορία στην Άρτα, στις υπόλοιπες περιοχές, Αργολίδα, Λακωνία και Ηλεία, η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το στοίχημα για το μανταρίνι παίζεται στην επιμήκυνση του χρόνου παραγωγής. Οι καλλιεργητές δοκιμάζουν νέες ποικιλίες, με προβλήματα όμως στην εισαγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού και παράλληλα εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αισιοδοξία για το προϊόν στην Πελοπόννησο, μπλόκο στην εισαγωγή ποικιλιών

Χαμόγελα μοιράζει η φετινή χρονιά στην Πελοπόννησο, ειδικά στους μεγαλύτερους παραγωγικούς νομούς, όπως η Αργολίδα (28.000 τόνους πέρυσι) και η Λακωνία (12.600 τόνους πέρυσι). Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς περιμένει ποιοτική αλλά και ποσοτική αναβάθμιση. «Όπως όλα δείχνουν, έχουμε μπροστά μας μια καλή χρονιά, τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα και μάλλον η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη σε σχέση με την περασμένη. Ελπίζουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές και να πετύχουμε μία καλή τιμή, αντίστοιχη με την περσινή, που ήταν γύρω στα 40 λεπτά». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της ΟΠ να επιμηκύνει την καλλιέργεια, και άρα την παρουσία στην αγορά. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πρωιμότητα που θα μας δώσει νέα δυναμική στην αγορά και για αυτό δοκιμάζουμε διάφορες ποικιλίες. Αυτό το διάστημα, άλλωστε, χρησιμοποιούμε την ποικιλία Σπινόζα, με θετικά αποτελέσματα».

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τη Λακωνία. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Sparta Οrange, Πέτρος Μπλέτας, εμφανίστηκε μεν ικανοποιημένος από τη φετινή πορεία της καλλιέργειας, από την άλλη όμως επιφυλακτικός σχετικά με τις προσθήκες νέων ποικιλιών. «Πιστεύω ότι θα είναι μία καλή χρονιά και θα είναι όπως την περασμένη που πήγαν καλά τόσο η παραγωγή όσο και οι τιμές. Ήδη μας ζητάνε να δώσουμε μανταρίνια και σιγά-σιγά ξεκινάμε να κόβουμε Ναβαλίνες. Στη Λακωνία ήδη έχουμε βάλει όλες τις ποικιλίες που υπάρχουν, στην προσπάθεια επιμήκυνσης της παραγωγικής περιόδου, αλλά δεν υπάρχει κάτι δεδομένο», κατέληξε.

Τη δυσκολία που περιγράφει ο πρόεδρος του Sparta Orange εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των Φυτωριούχων Ελλάδας, Σωτήρης Σαλής. «Είναι δύσκολο να υπάρξει επιμήκυνση της παραγωγικής περιόδου, αφού υπάρχει έλλειψη μητρικού υλικού. Από τη μία μεριά, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο υλικό, από την άλλη μπήκε σε ισχύ μια Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που από το 2016 μέχρι το 2022 απαγορεύει τη διακίνηση τέτοιου υλικού, παρά μόνο για πειραματικούς σκοπούς. Αυτό συμβαίνει γιατί η νομοθεσία που αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό αλλάζει και βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο», τονίζει ο ίδιος, κάνοντας αντιληπτό πως έως ότου οριστικοποιηθούν οι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για το πολλαπλασιαστικό υλικό, κανένας δεν μπορεί να πάρει τίποτα από κανέναν.

Ούριος άνεμος και στην Ηλεία

Οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει μέχρι στιγμής το μανταρίνι στην Ηλεία και, σύμφωνα με τους παραγωγούς, εάν συνεχίσει έτσι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, οπότε αρχίζει η συγκομιδή, η παραγωγή θα είναι καλή, ποιοτικά και ποσοτικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας», Κώστα Κυπριώτη, στον Κάμπο της Ηλείας φέτος καλλιεργήθηκαν 4.000-5.000 στρέμματα, ενώ εκτιμάται ότι η παραγωγή θα κυμανθεί περίπου στους 5.000 τόνους.
«Για την περιοχή μας είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα, πάντως μέχρι στιγμής τα πράγματα κυλούν πολύ καλά. Θεωρώ ότι η παραγωγή θα πάει πολύ καλά, και το παραγόμενο προϊόν θα είναι εξαιρετικό», τόνισε ο κ. Κυπριώτης.

Να σημειωθεί ότι, στην περιοχή της Ηλείας, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Κλημεντίνες, όπου σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Περί τα τέλη Γενάρη γίνεται η συγκομιδή των Νόβα, ενώ μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η ποικιλία Ορτανίκ.

των Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη