Επιχείρηση για σύλληψη διακινητών αλλοδαπών στη Μεσσηνία

Ένα ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 63 μετανάστες, εντοπίστηκε μετά από επιχείρηση του Λιμενικού το πρωί του Σαββάτου κοντά στο νησάκι Βενέτικο, απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα συνελήφθησαν ως διακινητές από τους 63 επιβαίνοντες στο σκάφος, τρεις άνδρες, ενώ όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί οδικώς από την Αθήνα σε παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου επιβιβάστηκαν στο ιστιοφόρο προκειμένου να φύγουν για άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αρμόδιας διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πύλου και από περιπολικό σκάφος, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για τον εντοπισμό ύποπτου ιστιοφόρου στη θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακού κόλπου.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, αποτέλεσμα των ερευνών ήταν ο εντοπισμός, στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια νότια της νήσου «Βενέτικο» του ιστιοφόρου σκάφους «PORTSEE», σημαίας Delaware, με 63 μετανάστες επιβαίνοντες (47 άνδρες, 10 γυναίκες και 6 παιδιά).

Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε από πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, αν και οι χειριστές του είχαν αρνηθεί να σταματήσουν τον πλου προκειμένου να γίνει έλεγχος.

Το «PORTSEE» οδηγήθηκε, συνοδεία δύο περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου στο πλαίσιο της προανάκρισης συνελήφθησαν οι 3 χειριστές του από τους 63 επιβαίνοντες, ηλικίας 29, 23 και 29 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο και μια βοηθητική λέμβος με εξωλέμβια μηχανή.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου