Πάνω από δεκαετία χρειάστηκε να περάσει για να εκδοθεί άδεια για πολυκατοικία στην Καλαμάτα, αφού λόγω της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είχε καθηλωθεί.
Η κατάσταση ακόμα δεν παρουσιάζει κάποια αξιόλογη ανάκαμψη, ωστόσο είναι ενθαρρυντική, καθώς έχει σταθεροποιηθεί πλέον ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται ετησίως για νέες μικρές οικοδομές αλλά και λόγω αναθεωρήσεων ή επισκευών, προσθηκών και κατεδαφίσεων.
Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια
Η τελευταία -και μετά από πολλά χρόνια- άδεια για πολυκατοικία τεσσάρων ορόφων εκδόθηκε το 2017, ενώ η προηγούμενη είχε εκδοθεί στην Πολεοδομία Καλαμάτας αρκετό καιρό προ κρίσης. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Μάρτιο εκδόθηκαν 50 άδειες οικοδομών, ενώ το 2017 έκλεισε συνολικά με 199 άδειες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πολεοδομία Καλαμάτας. Να σημειωθεί όμως πως η Πολεοδομία Καλαμάτας φέτος εξυπηρετεί τις ανάγκες των Δήμων Καλαμάτας, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης. Πέρυσι, μόνο το πρώτο 6μηνο, καλύπτονταν και οι ανάγκες του Δήμου Μεσσήνης.
Για το 2017 από τις 199 άδειες, πέραν της 4ώροφης οικοδομής, οι 72 αφορούσαν σε νέες οικοδομές, 60 ήταν αναθεωρήσεις, 26 νομιμοποιήσεις, 14 κατεδαφίσεις, 24 προσθήκες, τροποποιήσεις και διαμορφώσεις και οι υπόλοιπες εκδόθηκαν για αλλαγή χρήσης. Φέτος, από τις 50 άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής, 26 είναι για νέες οικοδομές, 17 αναθεωρήσεις, 1 κατεδάφιση, 3 νομιμοποιήσεις, 1 αλλαγή χρήσης και οι υπόλοιπες προσθήκες, τροποποιήσεις και διαμορφώσεις.
Σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση ο τεχνικός κόσμος, την άποψή του καταθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, γεν. γραμματέας του ΤΕΕ Μεσσηνίας και μέλος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ Πελοποννήσου Βασίλειος Π. Κουτραφούρης. Τονίζει μάλιστα την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ελάφρυνση της φορολογίας: «Είναι γνωστό πως η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας, δηλαδή η οικοδομική δραστηριότητα, εδώ και μία δεκαετία έχει περιέλθει σε μία ζοφερή κατάσταση με ποσοστό συνολικής πτώσης από το 2007 μέχρι και σήμερα περί το 95%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο εννιάμηνο του 2017 παρατηρήθηκε μία αύξηση του αριθμού των οικοδομικών αδειών σε σχέση με το προηγούμενο έτος της τάξης του 8,6%. Βέβαια η αύξηση αυτή, αν και αποτελεί θετικό στοιχείο, δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη την πραγματικότητα, καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό τεχνικών έργων ανεγέρσεως κτηρίων και πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην έκδοση μεγάλου αριθμού αδειών περιορισμένου τεχνικού αντικειμένου, όπως π.χ. οι άδειες περίφραξης οικοπέδων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των νέων δασικών χαρτών κ.λπ. Πάγια θέση του τεχνικού κόσμου για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. η εξάλειψη της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής αδειοδότησης οικοδομικών έργων, καθώς και η ελάφρυνση της άδικης άμεσης και έμμεσης φορολογίας που έχει επιβληθεί στα ακίνητα κατά τα τελευταία έτη».