Ο θετικός απολογισμός του τουρισμού για το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η επιβολή του τέλους διαμονής ανά διανυκτέρευση, η εφαρμογή του οποίου έχει αρχίσει από 1.1.2018 βάσει του άρθρου 53 του ν.4389/2016, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή του για το 2017 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιδόσεις του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και τη συμβολή του στην απασχόληση. Οσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του κλάδου των καταλυμάτων παρατηρείται μικρή βελτίωση στο εννιάμηνο του 2017 (λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων όσον αφορά τον τουρισμό), με τον σχετικό δείκτη (να διαμορφώνεται στο 42,7%), ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Ως θετικοί παράγοντες για το τρέχον έτος προσμετρώνται η ανακατασκευή και επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport κατά τους χειμερινούς μήνες του 2017-2018, η διεύρυνση του δικτύου της Aegean Airlines με 18 νέα δρομολόγια εξωτερικού, 11 νέους προορισμούς από την Αθήνα και παράλληλα 7 νέα δρομολόγια από την περιφέρεια, η είσοδος νέων αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, αλλά και η προσθήκη νέων δρομολογίων στην Ελλάδα από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, που ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου.
Το 2017 η εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα βελτιώθηκε περαιτέρω. Ενώ το 2016 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2017 η πτώση των εισπράξεων συμβάδιζε με πτώση των διανυκτερεύσεων, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε στο σύνολο του έτους κατά 9,7% σε σχέση με το 2016 και ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς την κρουαζιέρα) εμφάνισαν αύξηση σε τρέχουσες τιμές κατά11,1% και σε σταθερές τιμές κατά 10%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέκαμψε στο σύνολο του έτους (+1,4% το 2017 από -11,3% το 2016). Στις θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν επίσης η πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική των τουριστικών επιχειρήσεων στις αρχές του έτους (στο α’ τετράμηνο του 2017 οι τιμές στις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων ήταν μειωμένες κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016), η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τα προβλήματα ασφαλείας πολλών ανταγωνιστικών μεσογειακών προορισμών.
Στις υπηρεσίες που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, αύξηση καταγράφουν οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι μεταφορές (εξαιρουμένων όμως των θαλάσσιων μεταφορών, ενδεχομένως λόγω μεταβολών στον τρόπο πραγματοποίησης ταξιδιών).
Στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στον κλάδο κατά την πρόσφατη περίοδο. Την περίοδο 2012- 2016 παρατηρείται αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο σύνολο της χώρας κατά 3% και των κλινών πολυτελών ξενοδοχείων (5 αστέρων) κατά 22%, ενώ στην Αττική τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν της τάξεως του -1% και 8%. Η βελτίωση είναι αισθητή τόσο σε όρους όγκου, όσο και σε όρους ποιότητας, καθώς οι αυξημένες ροές τουριστών φαίνεται ότι οδήγησαν σε επενδύσεις για αύξηση των διαθέσιμων κλινών και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».