Υλικά: 1 κιλό κομμάτια από κυδώνια | 10 νεροπότηρα νερό | 1 κ σ ξινό ή 2 λεμόνια, τον χυμό | 1 κιλό ζάχαρη | 500 γρ νερό | 100 γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και στεγνή | χυμός από 1 λεμόνι | 2-3 κλαράκια αρμπαρόριζα και 1 φλούδα λεμονιού
Πως γίνεται
1. Σε λεκάνη βάζουμε τα 10 ποτήρια νερό και διαλύουμε το ξινό ή τον χυμό λεμονιού. Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι τους και τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
2. Κρατάμε ότι αφαιρούμε από τα κυδώνια, φλούδες και κουκούτσια και τα τυλίγουμε σε τούλι, που θα ρίξουμε μέσα στο γλυκό που βράζει.
3. Κάθε κομμάτι του κυδωνιού το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, το κόβουμε σε φέτες και κάθε φέτα σε λωρίδες, με μαχαίρι μυτερό αλλά όχι πριονωτό και τα ρίχνουμε στην λεκάνη με το ξινό. Μπορούμε επίσης να τρίψουμε τα κυδώνια στον ειδικό τρίφτη, για να γίνει το γλυκό τριφτό. Τα ρίχνουμε μέσα στο νερό με το ξινό και τα αφήνουμε για 30′.
4. Στραγγίζουμε τα κυδώνια. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε 500 γρ νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τα κυδώνια.
5. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10′, από τη στιγμή που θα έχει έντονο κοχλασμό. Διακόπτουμε τη θερμοκρασία, αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει το γλυκό. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.
6. Ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια στο βάζο και τα σερβίρουμε με το κυδώνι.