Η γνωστή σεφ Μαίρη Παναγάκου δίνει καταπληκτικές καλοκαιρινές συνταγές στον FLY, με “πρωταγωνιστή” το καρπούζι
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού από την Λήμνο
Υλικά
1 κιλό καρπούζι, την φλούδα, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1.300 γρ ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
1 κ σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
4 κ σ άσβεστο ασβέστη
3 λίτρα νερό για να διαλύσουμε τον ασβέστη
20 γαρυφαλλάκια (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
1. Βρίσκουμε ένα πολύ χοντρόφλουδο καρπούζι, το κόβουμε στα δυο και αφαιρούμε το κόκκινο εσωτερικό του. Μετά κόβουμε τη φλούδα σε μικρότερες λωρίδες και την
καθαρίζουμε από την πράσινη φλούδα. Κόβουμε την καθαρισμένη φλούδα σε μπακλαβωτά ή τετράγωνα κομμάτια 4 εκ περίπου η κάθε πλευρά του.
2. Σε μια λεκάνη βάζουμε 12 ποτήρια νερό και διαλύουμε τον ασβέστη πολύ καλά. Ρίχνουμε τα κομμάτια της άσπρης φλούδας και τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου. Τότε
βγάζουμε τα κομμάτια από τον ασβέστη και τα ξεπλένουμε ένα ένα πολύ καλά. Απλώνουμε τα κομμάτια πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.
3. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5′. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Αν θέλουμε τα γαρυφαλλάκια, καρφώνουμε από
ένα σε κάθε κομμάτι καρπουζιού.
4. Ρίχνουμε όλα τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζουμε το γλυκό. Μετά από 20′ προσθέτουμε το κλωνάρι αρμπαρόριζας και προς το τέλος το λεμόνι.
5. Όταν δέσει το γλυκό και το κατεβάσουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε στην κατσαρόλα για ένα βράδυ, σκεπασμένο με πετσέτα και αν θέλει και άλλο δέσιμο, την άλλη
μέρα το βάζουμε και πάλι στη φωτιά, προσέχοντας να μην παραδέσει.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα, πριν κρυώσει το γλυκό.
Καρπουζόπιτα Μήλου
Υλικά
1 κιλό ψίχα καρπουζιού
200 γρ αλεύρι γοτχ
1/2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
1/4 φλ τσ ελαιόλαδο
1/4 φλ τσ μέλι
1/2 φλ τσ ζάχαρη
1/2 φλ τσ σουσάμι
λίγη κανέλλα
Τρόπος παρασκευής
1. Παίρνουμε ένα κατακόκκινο γλυκό καρπούζι, το κόβουμε στη μέση και κρατάμε το μισό. Βγάζουμε 1 κιλό ψίχα με ένα μεγάλο κουτάλι και την καθαρίζουμε από τα σποράκια.
2. Βάζουμε το καθαρισμένο καρπούζι σε λεκάνη και το λιώνουμε ελαφριά με το χέρι. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο με το μπέκιν αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και το λάδι.
3. Ανακατεύουμε με το χέρι, απαλά, κυκλικά και από κάτω προς τα επάνω, ώσπου να ενωθεί το αλεύρι με τον χυμό του καρπουζιού και να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
4. Ο χυλός πρέπει να έχει ροζ ανοιχτό χρώμα και κομμάτια καρπουζιού στο μέγεθος καρυδιού. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
5. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και κανέλλα σε όλη την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 160ο αερόθερμο, για 1 ώρα περίπου.
Η καρπουζόπιτα πρέπει να είναι λεπτή και ξεροψημένη. Τρώγεται κρύα και συνοδεύεται από παγωτό της αρεσκείας σας.