Τα δημόσια πάρκα είναι σήμερα η μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για τους πολίτες της σύγχρονης εποχής να έρθουν κοντά στο φυσικό τρόπο ζωής και να απολαύσουν όσα τους έχει στερήσει ο τεχνικός πολιτισμός.
Η Σπάρτη είχε την τύχη να δεχθεί την αξιολογότατη δωρεά του ευπατρίδη Αθανασίου Π. Γουδέ και να δημιουργήσει ένα υπέροχο πάρκο- κόσμημα , «ένα χώρο ήπιων αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην οικολογική διάσταση, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της πόλης , επιτρέποντας την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή των πολιτών σε μιαν οργανωμένη περιοχή ελεύθερης αλλά και υπεύθυνης χρήσης» .
Το δημοτικό πάρκο «ΓΟΥΔΕ» είναι σήμερα σήμερα ένα από τα ωραιότερα και χαρακτηριστικότερα πάρκα της Ελλάδος , ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος ξεκούρασης , άθλησης , παιχνιδιού και αναψυχής της πόλης της Σπάρτης και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών και ανάπτυξης . Οι πολίτες της Σπάρτης , ήδη από την πρώτη μέρα , έχουν αγκαλιάσει το πάρκο κι έχουν αναπτύξει μαζί του μια σχέση διαλεκτική , που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται και γίνεται πιο δυνατή .
Το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη του 2013 και σήμερα , δυόμισι χρόνια μετά , δείχνει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» και φθοράς . Από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα των εγκαινίων , είναι φανερό ότι μέρα με τη μέρα το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» διολισθαίνει προς την υποβάθμιση , κατάσταση που όσο δεν αντιμετωπίζεται άμεσα και δραστικά , θα μεγεθύνεται και θα πολλαπλασιάζεται .
Η έλλειψη αυτόνομου εξειδικευμένου και μόνιμου συνεργείου συντήρησης και διαχείρισης του πάρκου «ΓΟΥΔΕ» είναι η καθοριστική αιτία που η εικόνα του έχει θαμπώσει πριν ακόμα κλείσει η 3ετία από τα εγκαίνιά του . Αυτό είναι ένα θέμα που ο δήμος Σπάρτης πρέπει , πάση θυσία , να το λύσει εδώ και τώρα . Δεν υπάρχει άλλη επιλογή που να εξασφαλίζει το υψηλό επίπεδο παρουσίας , λειτουργίας και λειτουργικότητας του πάρκου καθώς και την επιζητούμενη διαρκή αναβάθμισή του.
Και μόνο με τη ματιά του επισκέπτη διαπιστώνονται σήμερα οι παρακάτω υποβαθμίσεις κι ελλείψεις του πάρκου :
1.Τα δυο στοιχεία νερού του Πάρκου βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και καιρό . Το ένα είναι παντελώς «ξερό» και το άλλο με υπολείμματα στάσιμου νερού που συνεχώς καθίσταται έλος . Το νερό είναι θεμελιώδες και ζωτικό στοιχείο ενός πάρκου κι αυτή η δυσλειτουργία πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί .
2.Μερικά φωτιστικά χρειάζονται επισκευή .
3.Η φύτευση κάποιων δέντρων έχει αστοχήσει . Είναι ανάγκη να φυτευθούν νέα δέντρα, για να υπάρχει ενότητα και το πράσινο του πάρκου να βρίσκεται πάντα σε υψηλό επίπεδο και να αναπτύσσεται διαρκώς .
4.Παρά τον πρόσφατο καθαρισμό , πολλές κοινόχρηστες γωνιές του πάρκου είναι πνιγμένες , κυριολεκτικά , στα αγριόχορτα . Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του πάρκου για το οποίο πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης . Μέχρι να συγκροτηθεί το μόνιμο συνεργείο φροντίδας του πάρκου , μπορεί ο δήμος σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατάλληλες χρονικές περιόδους να ορίζει «ημέρα πάρκου» κατά την οποία ΟΛΟ το εργατικό προσωπικό του δήμου με τη συνδρομή εθελοντών θα καθαρίζει το πάρκο από την άγρια βλάστηση και θα προβαίνει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις .
5.Ο Βοτανικός Κήπος από τη φύτευσή του παραμένει , δυστυχώς , αβοτάνιστος και απεριποίητος , δίνοντας την όψη τοπίου άγριας βλάστησης . Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου στο πάρκο «ΓΟΥΔΕ» ήταν μια θαυμάσια ιδέα και μπορεί , εφόσον αξιοποιηθεί , να λειτουργήσει κι ως πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης κι επιμόρφωσης του κοινού , δίνοντας μιαν άλλη διάσταση στη λειτουργία του πάρκου . Αφού ο χώρος καθαριστεί , θα πρέπει να εμπλουτισθεί και με άλλα φυτά και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε κάθε τμήμα , οι οποίες θα παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική εξάπλωση των καλλιεργούμενων φυτών . Ο Βοτανικός Κήπος του πάρκου «ΓΟΥΔΕ» μπορεί να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί σε επίπεδο που να επιτρέπει τη συνεργασία με άλλους οργανωμένους Βοτανικούς Κήπους , συνεργασία που θα έχει ως αποτέλεσμα τον συνεχή εμπλουτισμό των φυτικών ειδών και τη διαρκή αναβάθμιση του κήπου . Ο Βοτανικός Κήπος του Πάρκου «ΓΟΥΔΕ» μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την προστασία της Φύσης . Σ’ αυτό θα συμβάλλουν οι ξεναγήσεις που θα γίνονται , με ευθύνη επιστημονικού προσωπικού , στους επισκέπτες-μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον τόπο μας αλλά κι από όλη την Ελλάδα , καθώς και στα μέλη διαφόρων κοινωνικών ομάδων που θα επισκέπτονται τον Κήπο και το Πάρκο .
6.Τα όργανα των Παιδικών Χαρών και του Γυμναστηρίου χρειάζονται έλεγχο και συντήρηση . Ένα τουλάχιστον όργανο της Παιδικής Χαράς παραμένει χαλασμένο εδώ κι αρκετό καιρό .
7.Οι περγκολες σκίασης δεν έχουν δώσει ΠΟΤΕ σκιά , επειδή ξεράθηκαν τα αναρριχητικά τους . Πρέπει να φυτευθούν νέα , ανθεκτικά αναρριχητικά φυτά και μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να δώσουν ίσκιο , θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στις πέργκολες κατάλληλα σκίαστρα , γιατί είναι ένα πολύ απαραίτητο στοιχείο στους χώρους που έχουν τοποθετηθεί .
8.Αρκετές μεταλλικές – βαμμένες κατασκευές έχουν αρχίσει και σκουριάζουν δίνοντας άσχημη εικόνα στο σύνολο .
Σ’ όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και τα εξής :
1. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί το πεζοδρόμιο στο δρόμο που οδηγεί στο πάρκο , ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση στους πεζούς και τους ποδηλάτες .
2. Η λειτουργία ενός Κυλικείου θα εξασφάλιζε την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» στους επισκέπτες του και θα συντελούσε αποφασιστικά στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών , μαθητών κι οργανωμένων ομάδων , που θα πρέπει να είναι μέσα στους βραχυπρόθεσμους και κύριους αναπτυξιακούς στόχους του δήμου Σπάρτης , αναφορικά με τη λειτουργία και αξιοποίηση του πάρκου .
3. Το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε καθεστώς βελτιωτικών και ήπιων παρεμβάσεων που δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του αλλά θα το πηγαίνουν κάθε φορά ένα βήμα μπροστά . Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι η λειτουργία ενός δημοτικού θερινού σινεμά που θα κάλυπτε το τεράστιο κενό που άφησε το κλείσιμο του «ΡΟΔΟΝ» και θα ανταποκρινόταν στις πολιτιστικές ανάγκες των δημοτών (κι όχι μόνο) σ’ ένα χώρο που δένει απόλυτα και αρμονικά με τον θεσμό του Θερινού Σινεμά , έτσι όπως τον έζησαν και τον λάτρεψαν οι προηγούμενες γενιές .
Από το πάρκο απουσιάζει , επίσης , η εικαστική παρουσία και η σύνδεσή του με την ιστορική Σπάρτη . Πρέπει να μπει ως στόχος ο εμπλουτισμός του πάρκου με διάφορες εικαστικές δημιουργίες και παρεμβάσεις που θα προσδώσουν στο πάρκο «ΓΟΥΔΕ» , μιαν άλλη , πολιτιστική , διάσταση και θα δίνουν διακριτικές νύξεις της ιστορικής συνέχειας αυτού του τόπου .
Τέλος , ο δήμος πρέπει να συνδέσει το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» με το γενικό πολιτιστικό και αθλητικό «γίγνεσθαι» της Σπάρτης κι ευρύτερα του δήμου υλοποιώντας εκεί προγραμματισμένες εκδηλώσεις είτε αυτόνομες είτε σαν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου εκδηλώσεων (πχ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ») , ώστε το πάρκο «ΓΟΥΔΕ» να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της λειτουργίας της πόλης και του δήμου Σπάρτης .