Υλικά
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλ τσ ζάχαρη
1 1/2 φλ τσ βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλ τσ γάλα
5 κρόκους αυγών
3 κ σ κονιάκ
1/2 κ γλ, κοφτό μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ τους 4 κρόκους με τη ζάχαρη, ρίχνετε τις βανίλιες, το γάλα χλιαρό, και βάζετε το μείγμα σε μια λεκάνη. Προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο, το αλεύρι μαζί με το μπέκιν, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
2. Παίρνετε λίγη λίγη ζύμη, την πλάθετε σε λεπτά κορδόνια και τα διπλώνετε στα τρία πιέζοντας ελαφρά τις άκρες, Ττα σμυρνέϊκα κουλούρια έχουν όλα το ίδιο σχήμα της μικρής πλεξίδας.
3. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου σας και τοποθετείτε τα κουλουράκια, με λίγη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάτε τον 50 κρόκο με 1 κ γλ νερό και τα αλείφετε.
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 25′-30′. Αφήνετε να κρυώσουν και τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί.
Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή. Αν κολλάει στα χέρια σας, τα αλείφετε με λίγο βούτυρο λιωμένο.
Καλή επιτυχία!