ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας Δίαυλος σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του 6ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κα. Σαμαρά Βασιλεία, πραγματοποίησε την Τετάρτη 6/11 ένα βιωματικό εργαστήριο στα νήπια στη θεματική «Τα δικαιώματα των παιδιών», με εκπαιδεύτρια την κα. Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργό.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΚΑΦΕ: «Προκλήσεις και προβληματισμοί για τους σύγχρονους γονείς»
Η εποχή μας άλλαξε και αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Η επικοινωνία πια στηρίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με όρους και προϋποθέσεις που σε πολλούς γεννούν ερωτήματα: Είναι αυτή ουσιαστική επικοινωνία; Στη δεύτερη συνάντηση των συστημικών καφέ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και πάλι στο φιλόξενο χώρο του Mystras Grand Palace , μιλήσαμε για την επικοινωνία στην οικογένεια την εποχή του Διαδικτύου. Επικοινωνήσαμε προβληματισμούς, συλλογισμούς και ερωτήματα που είναι τροφή για σκέψη και συλλογισμό. Η ανάγκη μας για επικοινωνία είναι ακατάλυτη και αναμφισβήτητη. Όσο και αν οι εποχές και οι τρόποι έχουν μεταλλαχθεί, η ανάγκη μας παραμένει και θα παραμείνει η ίδια. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι πρέπει να είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή και σε κάθε τι που μας συμβαίνει.
30 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων Συκέας-Μεταμόρφωσης και Παπαδιανίκων με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Ενδοσχολικού Εκφοβισμού». Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των εκπαιδευτικών να ενισχυθούν στην πρόληψη αλλά και την διαχείριση φαινομένων ενδοσχολικού εκφοβισμού, το Κέντρο Πρόληψης Δίαυλος διοργάνωσε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων Συκέας-Μεταμόρφωσης και Παπαδιανίκων, ένα Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Ενδοσχολικού Εκφοβισμού». Το Σεμινάριο, που είχε διάρκεια 15 διδακτικών ωρών, πραγματοποιήθηκε με μικτό τρόπο και ολοκληρώθηκε σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις στις 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου και μία δια ζώσης συνάντηση στις 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων.
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΚΑΦΕ: «Προκλήσεις και προβληματισμοί για τους σύγχρονους γονείς»
Στην τρίτη συνάντηση για τους σύγχρονους γονείς των Συστημικών καφέ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και πάλι στο φιλόξενο χώρο του MystrasGrand Palace, μιλήσαμε για τις Διαφυλικές σχέσεις και την πρόληψη της έμφυλης βίας. Πως οι γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αν χτίσουν υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλλα. Η επόμενη συνάντηση μας θα πραγματοποιηθεί στις 9/12 την ίδια ώρα στο καφέ του «Οινοκράτη» (Γκορτσολόγου και Κλεομβρότου γωνία) με θέμα τον «Ρόλο των προτύπων στην διαμόρφωση αντιλήψεων και συμπεριφορών).
ΗΜΕΡΙΔΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Ενημερωτική Ημερίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς, με θέμα την «Οριοθέτηση στη Νηπιακή Ηλικία».
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η θέσπιση ορίων, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την κοινωνική συμπεριφορά και τη συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού, ενώ είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που ενισχύει την εξερεύνηση, τη μάθηση και την αυτοπεποίθηση.
Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν σύμπραξης Νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα του 1ου, 3ου, 5ου, 6ου, 7ου, 8ου, 9ου, 10ου, 11ου, 12ου, Ανωγείων, Γκοριτσάς, Σελλασίας, Μαγούλας, Αφυσσού – Κοκκινόραχης, Αμυκλών, Δαφνίου, Ξηροκαμπίου, Αγίου Ιωάννη, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για την Οριοθέτηση στη νηπιακή ηλικία, στην οποία συμμετείχε το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος».
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 18ης Νοεμβρίου 2024 στην Αίθουσα Λακώνων Ποιητών του Διοικητηρίου Σπάρτης, την οποία τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμούς ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δ/νσης Α/θμιαςΕκπαίδευσης κ. Κωνστάνταρος Αντώνιος. Ομιλήτριες ήταν η κα Τσάρα Ειρήνη – Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60 και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η Νηπιαγωγός κα Βασιλική Γιαννοπούλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Παρέμβαση στους μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου Νιάτων με θέμα την Αποδοχή της Διαφορετικότητας
Το σχολείο, ως κύριος φορέας διαπαιδαγώγησης του ατόμου, οφείλει, μέσα από τη συλλογικότητα και την αποδοχή, να διδάξει στα παιδιά τη διαφορετικότητα σε ένα ευρύ φάσμα και να τα αποτρέψει από την υιοθέτηση συμπεριφορών διακρίσεων, εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι σημαντικό οι μαθητές, από μικρή ηλικία, να ενθαρρυνθούν να δουν τη διαφορετικότητα ως πλούτο που μας επιτρέπει να αποκτούμε καινούριες γνώσεις και δεξιότητες, να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε ευέλικτοι και δημιουργικοί. Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, πραγματοποίησε στους μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου Νιάτων μία βραχεία παρέμβαση με θέμα την Αποδοχή της Διαφορετικότητας. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου2024, με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές του Γυμνασίου Μονεμβασίας
Στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» και τη συνεργασία με τη Β/θμια Εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές παρεμβάσεις στα τμήματα Α1, Α2, Β1, Γ1 και Γ2 με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση και πρακτικές πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2024. Σε κάθε τμήμα υλοποιήθηκαν 3 δίωρες συναντήσεις, με συντονίστριες τα Επιστημονικά Στελέχη κα Ιωάννα Παπαδοπούλου -Ψυχολόγο MSc, την κα Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό, την κα Άννα Νικολακάκου στο πλαίσιο της κλινικής άσκησής της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργό MSc, PhD. Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου, καθώς και τον Δ/ντή κ. Τούντα Δημήτριο για τον άψογη συνεργασία.
12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Βιωματικά εργαστήρια μαθητών Γυμνασίου Μολάων
Οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια έχοντας το αίσθημα της επιβίωσης δημιουργούσαν ομάδες, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία που τους προέκυπτεμέσω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Έχοντας υπόψη μας πως ο άνθρωπος όντας κοινωνικό όν κι έχοντας το αίσθημα της επιβίωσης, σκόπιμο είναι το σχολείο ως φορέας κοινωνικοποίησης, να γίνεται αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης του ομαδικού πνεύματος και της ενσυναίσθησης των μαθητών. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή από τα ίδια τα παιδιά η σπουδαιότητα που έχει η συνεργασία και το πνεύμα της ομαδικότητας στη ζωή μας το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», σε συνεργασία με την Δ/ντρια του Γυμνασίου Μολάων κ. Παπαδημητρίου Ευανθία, πραγματοποίησε στις 12 & 13 Νοεμβρίου, δύο (2) δίωρες παρεμβάσεις στους μαθητές των Α1 & Α2 τμημάτων του Γυμνασίου στη θεματική: «Ψυχική Ενδυνάμωση και Ενίσχυση της Ομαδικότητας στο σχολικό πλαίσιο». Συντονίστριες της δράσης ήταν οι κυρίες Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός Mcs, PhD και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός.
23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 – 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Πρόγραμμα στο σύνολο των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού
Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, καθώς η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, είναι θεμελιώδη για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Η αυτοεκτίμηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση, τη σχολική εμπλοκή και επίδοση και τις κοινωνικές δεξιότητες, ενώ προάγει τη θετική εικόνα του εαυτού. Η διαχείριση συναισθημάτων βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, προλαμβάνοντας το άγχος και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα σε προκλήσεις. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως παιχνίδια ρόλων, δραστηριότητες συνεργασίας και ενσυναίσθησης, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν τον εαυτό τους και τους άλλους, δημιουργώντας τις βάσεις για μια υγιή προσωπικότητα και επιτυχημένη κοινωνική ένταξη.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» στους μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιηθήκαν 3 δίωρες παρεμβάσεις σε όλες
τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού με θέμα την αυτοεκτίμηση και την αναγνώριση – διαχείριση συναισθημάτων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2024. Επιπρόσθετα, με αφορμή την 7η Νοεμβρίου – Διεθνή Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε όλες τις τάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Συντονίστριες των προγραμμάτων ήταν τα Επιστημονικά Στελέχη κα Ιωάννα Παπαδοπούλου -Ψυχολόγος MSc, η κα Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός, και η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.
Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού και ιδιαιτέρως τη Δ/ντρια κα Κρητικάκου Κανέλλα για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Ενδοσχολική Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για νέες μεθόδους και τεχνικές, με σκοπό την ανταπόκριση στις εξελισσόμενες ανάγκες των μαθητών. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και καλλιεργεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων στην τάξη, προωθεί την αυτοπεποίθηση και τη δέσμευση στο εκπαιδευτικό έργο, συμβάλλοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον, η συνεχής επιμόρφωση διασφαλίζει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι περισσότερο έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού στις 29 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του σχολείου. Συντονίστριες της δράσης ήταν τα Επιστημονικά Στελέχη κα Ιωάννα Παπαδοπούλου -Ψυχολόγος MSc, η κα Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός και η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργό MSc, PhD.
Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού και ιδιαιτέρως τη Δ/ντρια κα Κρητικάκου Κανέλλα για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος