Πολλά βήματα εμπρος έχουν γίνει στο τριπλό έργο για την ανέγερση των νοσοκομείων Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Σπάρτης με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ανάδοχος των έργων AVAX έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με τις σκυροδετήσεις, την ολοκλήρωση των μελετών και μέσα στο 2025 εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πως θα ξεκινήσει η ανέγερση των κτιρίων που γίνεται με την μέθοδο του timber frame.
Στην Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει οι σκυροδετήσεις στο ένα κτίριο στο οποίο θα ανεγερθεί το νοσοκομείο. Σε αυτό το τμήμα έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και προχωρά η σκυροδέτηση και διαμόρφωση των υπογείων του κτιρίου ενώ στην άλλη πλευρά που θα ανεγερθεί το ερευνητικό κέντρο προχωρούν οι εκσκαφές. Το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται στο Φίλυρο. Εκεί παράλληλα προχωρά και μια εργολαβία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την δημιουργία οδικής πρόσβασης που να συνδέει το νέο νοσοκομείο με το οδικό δίκτυο της πόλης.
Αναφορικά με το νοσοκομείο Σπάρτης έχουν προχωρήσει πρόσφατα οι σκυροδετήσεις για την θεμελίωση του κτιρίου. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες των χωματουργικών και πλέον έχουμε περάσει στην έναρξη των σκυροδετήσεων που είναι απαραίτητες για την ανέγερση του ξύλινου κτιρίου που θα αποτελέσει το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Με την ολοκλήρωση του θα είναι το πιο σύγχρονο νοσοκομείο σε όλη την Πελοπόννησο παρέχοντας υψηλές προδιαγραφές και το σύνολο του project, τόσο για το νοσοκομείο στη Σπάρτη όσο και για τα άλλα δύο σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη θα πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση για τoν σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων.
Πιο προχωρημένα από τα τρία κτίρια είναι πάντα τα έργα για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Εκεί αφού ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές αλλά και η θεμελίωση του κτιρίου πλέον είμαστε στην τελική φάση των σκυροδετήσεων με την διαμόρφωση των υπογείων και του ισογείου και προχωρούν οι εργασίες για τα υδραυλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα.
Ουσιαστικά εδώ το επόμενο βήμα θα είναι η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος. Παράλληλα ξεκινά μια εργολαβία γεωθερμίας με την οποία θα τοποθετηθούν πάσσαλοι σε βάθος 150 μέτρων μέσα στη γη και με ένα ειδικό σύστημα θα μπορεί να κατεβάζει νερό και ανάλογα με την εποχή θα επιτυγχάνεται η ψύξη ή η θέρμανση του με φυσικό τρόπο. Το νερό αυτό θα είναι έτοιμο για χρήση κατά την λειτουργία του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν πρώτα στο νοσοκομείο Κομοτηνής και σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή στο νοσοκομείο Παίδων της Θεσσαλονίκης. Τελευταίο θα παραδοθεί το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι πως μέχρι τώρα όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος και δεν αναμένονται καθυστερήσεις.
Πλέον έχει προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες και η ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία με γνώση στην κατασκευή ξύλινων και μεταλλικών κτιρίων από την AVAX σε εταιρεία με έδρα το Κατάρ. Η εταιρεία μάλιστα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την φάση των μελετών και το 2025 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα δούμε να ανυψώνονται τα τρία νοσοκομεία.
Η κατασκευή και παραγωγή των modules, δηλαδή των τοίχων θα γίνει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και θα έρχονται κατά τμήματα στη χώρα μας. Αυτή την εποχή γίνεται το logistics plan προκειμένου να γίνει με μεθοδικό τρόπο η προμήθεια, αποστολή και τοποθέτηση των modules στα τρία νοσοκομεία σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Συνολικά, στο απόγειο της κατασκευής εκτιμάται ότι θα απασχολούνται στα τρία εργοτάξια περίπου 700 άτομα.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα timber frame κτίρια (δηλαδή με κύριο δομικό στοιχείο το ξύλο) είναι ιδιαίτερα σύνηθες ως είδος κατασκευής στην Ευρώπη και την Αμερική, έχει καλύτερη επίδοση στους σεισμούς και γενικά θεωρείται ως μέθοδος φιλικότερη προς το περιβάλλον. Για τα τρία κτίρια έχει τεθεί υψηλός στόχος να πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση και η πρώτη για υποδομή υγείας στη χώρα μας. Επίσης επιδιώκεται και η πιστοποίηση με Leed Platimun stake holders καθώς έχει γίνει υποδειγματική δουλειά στην επαφή των έργων με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς αυτών.
Τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, αποτελούν νέες νοσοκομειακές υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” μέσα από τη σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2020.
Συνολικά το project των 442 εκατ. ευρώ (περίπου 500 εκατ. δολάρια) που υπεγράφη στις 4 Αυγούστου 2023, έχει διάρκεια 40 μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα δούμε να ολοκληρώνονται σταδιακά οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι περιβάλλοντες χώροι για τα τρία νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συνολική ολοκλήρωση θα έχει συμβεί -αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- στους πρώτους μήνες του 2027 με κάποια κτίρια να έχουν παραδοθεί και νωρίτερα.
ypodomes | Νίκος Καραγιάννης