Ο καταστροφικός τυφώνας Μίλτον «χτυπά» τη Φλόριντα (video)

Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι - Αναφορές για νεκρούς, εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα

Ο τυφώνας Μίλτον σαρώνει την κεντρική Φλόριντα την Πέμπτη αφού έπεσε στη δυτική ακτή της πολιτείας νωρίτερα, προκαλώντας ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας σπίτια και κόβοντας το ρεύμα σε σχεδόν 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε περίπου 3 ώρες, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

Λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε από κατηγορία 2 σε κατηγορία 1, σύμφωνα με ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Στην κομητεία St Lucie στην ανατολική ακτή της πολιτείας, έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την έπληξαν ανεμοστρόβιλοι, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων δεν είναι ακόμα σαφής. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο θάνατοι αναφέρθηκαν σε μια κοινότητα μετά από έναν ανεμοστρόβιλο στο Fort Pierce στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, μετέδωσε το NBC News, επικαλούμενο τον σερίφη της κομητείας St. Lucie, Keith Pearson.

Επίσης, τραυματισμοί έχουν επιβεβαιωθεί στην κομητεία Martin. Η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά γύρω στις 8:30 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη ως τυφώνας κατηγορίας 3 με μέγιστους ανέμους 195 χλμ/ώρα κοντά στο Siesta Key, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Μέχρι τις 11 μ.μ., οι ταχύτητες των ανέμων είχαν μειωθεί στα 165 χλμ/ω, οδηγώντας τον Milton σε έναν τυφώνα κατηγορίας 2, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος. Το μάτι της καταιγίδας βρίσκεται 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Ορλάντο στο κέντρο της πολιτείας.

Το μάτι της καταιγίδας προσγειώθηκε στο Siesta Key, μια νησιωτική πόλη-φράγμα περίπου 5.400 κατοικιών έξω από τη Sarasota, περίπου 100 χλμ. νότια της μητροπολιτικής περιοχής του Tampa Bay, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις είπε ότι ελπίζει ότι η Tampa Bay, που κάποτε θεωρούνταν το πιθανό μάτι του τυφώνα, θα μπορούσε τώρα να αποφύγει μεγάλες ζημιές και ότι το χειρότερο από το προβλεπόμενο κύμα καταιγίδας θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στην πτώση του τυφώνα στην ξηρά πριν προκαλέσει παλίρροια.

Ο Ρον ντε Σάντις ανέφερε ότι ο Milton δημιούργησε τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους που προκάλεσαν ζημιές σε πολλές κομητείες, καταστρέφοντας περίπου 125 σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία τροχόσπιτα.

Από τους ισχυρούς ανέμους υπέστη σοβαρές ζημιές η οροφή στο στάδιο MLB Tropicana Field. Συγκεκριμένα, τμήματα της οροφής ξεκόλλησαν.

Ο πυρήνας του τυφώνα Milton βρίσκεται περίπου 60 μίλια νότια-νοτιοδυτικά του Ορλάντο και σύντομα θα κάνει το πλησιέστερο πέρασμα κοντά στην πόλη, όπου αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτρδότηση σε ακόμη περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις.

Από τις 12:40 π.μ. της Πέμπτης, περίπου 37.000 πελάτες ενέργειας είναι χωρίς ρεύμα στην Κομητεία Όραντζ, που περιλαμβάνει το Ορλάντο, σύμφωνα με το PowerOutage.us .

Το προσωπικό της αστυνομίας και της πυροσβεστικής του Ορλάντο έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή.