Υπάρχει εκείνος που έχει την αίγλη και το χάρισμα …

... να σηκώσει το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του;

Ήθελα σε αυτές τις εκλογές, αλληγορικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο λαός του! Η μαζικότερη συμμετοχή θα έδειχνε τη δυναμική και την προσδοκία του ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβερνώσα παράταξη! Οι 300.000 ψηφοφόροι είναι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2021! Δεν ξεπεράσαμε όμως το φράγμα των 350.000 ψηφοφόρων, γεγονός που θα σήμαινε το απόλυτο ενδιαφέρον του κόσμου για την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη διεύρυνσή του! Περίπου 676.000 ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του 2023. Δηλαδή από αυτούς προσήλθε το 44.8% στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2024 ή είχαμε και πολλές νέες εισόδους!

Κρίμα για τον κ. Γερουλάνο που ενώ θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς κάηκε από μόνος του! Αν και έχει πολιτικά ορθή και ευρηματική σκέψη, έχει σχέδιο, έχει μέθοδο, αλλά δυστυχώς έκανε ένα ατόπημα! Είπε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης! Χτυπώντας έτσι τον κ. Δούκα! Δεν έπρεπε να κάνει τέτοια δήλωση! Έτσι έδειξε ότι φοβάται τον κ. Δούκα! Δηλαδή έδειξε ηττοπάθεια! Όταν κάποιος είναι ηττοπαθής, ασφαλώς δεν μπορεί να είναι πρόεδρος, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός! Δεν έπρεπε να ασχοληθεί με τους άλλους! Έπρεπε να μιλάει και να αναδεικνύει τα θετικά του εαυτού του! Η ερώτηση που απεύθυνε στον κ. Ανδρουλάκη για το δανειολόγιο κατά τη διάρκεια του debate έδωσε την εντύπωση ότι ήταν στημένη! Δεν μπορεί να ρωτάς εσύ κ. Γερουλάνο κάτι που ο κ. Ανδρουλάκης υποτίθεται δεν γνωρίζει εξαρχής και ο τελευταίος να έχει πάνω – πάνω την σημείωση που γράφει την απάντηση και μάλιστα να το δείχνει ο κ. Ανδρουλάκης με το δάκτυλο, στην τηλεόραση! Ταυτόχρονα, ο κ. Γερουλάνος θα είχε περισσότερους ψήφους αν δεν συμμετείχε στην διαδικασία η κ. Διαμαντοπούλου! Η τελευταία έχει μια αξιόλογη πολιτική διαδρομή σε καίριες θέσεις, με αναγνωρισμένο έργο, αλλά θα έλεγα ότι ο ρόλος της θα έπρεπε να είναι περισσότερο συμβουλευτικός, παρά ηγετικός, χωρίς να επεκταθώ περισσότερο! Γιατί μπήκε η κ. Διαμαντοπούλου στο ψηφοδέλτιο? Για να κόψει ψήφους ή για να ηγηθεί?

Ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύω ότι δύσκολα θα αλλάξει στάση ακόμα και αν είναι εκ νέου Πρόεδρος. Είναι ο νικητής της διαδικασίας, αλλά τελικά αυτόν θέλει για πρόεδρο ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ? Από ότι ψυχανεμίζομαι θα συνεργαστεί πάλι με τα ίδια πρόσωπα που στο παρελθόν επέδειξαν ανικανότητα και αναφέρομαι σε στενά στελέχη! Άκουσα ότι κάποιοι ήθελαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία! Πάντα συμβαίνει αυτό! Αντίστοιχα ο ίδιος θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους συνεργάτες του? Οι συνεργάτες του όμως αγνόησαν προτάσεις από περιφερειακά στελέχη! Φτάσαμε τις προτάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τις αξιολογεί θετικά η ΝΔ και να τις κάνει νομοσχέδιο! Επί προεδρίας του ο λόγος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ξεκάθαρος! Οργάνωση μηδέν! Στελέχη εξαφανίστηκαν γιατί δεν είχαν ρόλο! Επικοινωνιακά δεν τα πήγαινε καλά! Για παράδειγμα δεν πλησιάσαμε τους δημάρχους που εξελέγησαν και ήταν ΠΑΣΟΚ. Μιλάγαμε για Σκανδιναβικά μοντέλα στην Παιδεία και δεν ξέραμε τι ήταν αυτό. Καραμέλα το πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, χωρίς εξήγηση. Αναμασούσαμε το μειωμένο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αλλά πόσο αυτό μιλάει στην τσέπη του πολίτη όταν πρόκειται για φραγκοδίφραγκα? Λέγαμε συνέχεια ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στη σειρά ευρωπαίοι πολίτες που κατευθύνονται στην ιδιωτική υγεία, ενώ ταυτόχρονα είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη όσον αφορά το εισόδημα. Δεν χτυπάς έτσι την απαξίωση του ΕΣΥ. Αν έχει λεφτά ο άλλος θα αναζητήσει ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς δεύτερη σκέψη! Δεν μιλάς έτσι στον φτωχό λαό που δεν έχει…..γιατί εκείνη τη στιγμή σε ταυτίζει αρνητικά με το κεφάλαιο….ενώ εσύ ήθελες να πεις ότι πρέπει να ενισχύσουμε το Δημόσιο σύστημα υγείας…λάθος επικοινωνιακό….Μιλήσαμε για κοινωνική στέγη, αλλά δεν λέγαμε ότι σαν κράτος πως θα σου δώσω χρήματα για να ανακαινίσεις ένα παλιό σπίτι…μιλάγαμε για φοροαπαλλαγές και αυτό δεν ήταν δελεαστικό αφού η μισή Ελλάδα κλέβει την εφορία και παθαίνει αλλεργία όταν του μιλάς για φόρο….λεφτά στην τσέπη θέλει ο άλλος και όχι τι χρήματα θα γλυτώσει!

Ο κ. Δούκας όπως ήταν τυχερός στις δημοτικές εκλογές, έτσι ήταν τυχερός και στις εκλογές Προέδρου! Από συγκυρίες έγινε Δήμαρχος, από συγκυρίες θα γίνει και Πρόεδρος? Η δεύτερη θέση ήρθε από καραμπόλες και γιατί προφανώς στηρίχτηκε από Βουλευτές εκτός Αττικής! Ο κ. Δούκας σε περίπτωση που είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει ευθύς αμέσως να παραιτηθεί από τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων. Όσο δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Αθηναίων, το ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνει την δυσαρέσκεια των πολιτών και αυτό θα σημάνει μείωση του ποσοστού της παράταξης σε πανελλήνια κλίμακα. Ήδη οι πολίτες της Αθήνας τον καταδίκασαν, γιατί 6 μήνες δεν έχει αλλάξει κάτι στην Αθήνα! Θεωρώ ότι η εμμονή του κ. Δούκα στη θέση του Δημάρχου δεν είναι σωστή! Επίσης σωστή δεν είναι και η τοποθέτηση που έκανε αμέσως μετά τις εκλογές λέγοντας ότι το 70% των ψηφοφόρων θέλει αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ! Αριθμητικά η προσέγγιση δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι σωστή! Η περισσότερο σωστή ερμηνεία του αποτελέσματος είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος κατάλληλος για να υπερέχει! Δεν υπάρχει εκείνος που με την αίγλη και το χάρισμα να μπορεί να σηκώσει το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του! Αυτό είναι το πρόβλημα. ,,,,να επικρατεί ο καλύτερος αδύνατος ή ο καλύτερος δυνατός? Όσα θετικά έχουν οι υποψήφιοι. αλλά τόσα αρνητικά επίσης έχουν! Αν δεν υπήρχε η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος ως υποψήφιοι, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα έπιανε 40%. Η δήλωση του κ. Δούκα κρύβει εγωπάθεια και αυτό απέχει πάρα πολύ από τον κοινωνικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ! Που είναι η εγωπάθεια? Να λες ότι ο άλλος είναι λίγος χωρίς να αναφέρεσαι στον εαυτός σου που επίσης είναι λίγος! Αφού το 80% δεν σε θέλει κ. Δούκα, αν σκεφτούμε σύμφωνα με το δικό σου μυαλό! Συνάμα επικρατεί στη σκέψη του ότι οι άλλοι φταίνε, οι άλλοι τον εμπαίζουν, οι άλλοι τον πολεμούν! Είναι δικός σου χρέος και χάρισμα να μην μπορεί κανένας να σε εμπαίζει! Θεωρώ ότι βιάστηκε να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Έπρεπε ως δήμαρχος να προσφέρει έργο στο Δήμο Αθηναίων και αυτό το έργο να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ! Έτσι θα μπορούσε να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να πετύχει ένα καλό ποσοστό στην Αττική, όπου πάσχει! Για αυτό μιλάω για εγωπάθεια! Βέβαια τον ψήφισε και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει συμπόρευση με το κοινό του Σύριζα ή άλλων αριστερών παρατάξεων!

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει κυβέρνηση, αρκεί να προετοιμαστεί και να κάνει δουλειά! Δεν φτάνει που κάποτε ήταν Ρεάλ Μαδρίτης, χρειάζεται αγώνα τώρα! Να δοθεί αξία στα περιφερειακά στελέχη, να δώσει καθαρά και ουσιώδη μηνύματα στον κόσμο, ο πρόεδρος να είναι έξυπνος, έντιμος και όχι πονηρός και επιτέλους να υπάρξει συνεργασία! Τα στελέχη σε κάθε νομό, αντί να καπαρώνουν θέσεις σε ψηφοδέλτια και να εκμαιεύουν δεσμεύσεις από τον πιθανό πρόεδρο, να αγωνίζονται για το καλό του ΠΑΣΟΚ! Τελικά μήπως θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές Προέδρου?

Συγχωρέστε το θάρρος της γνώμης μου, που ίσως σας κάνει να νιώθετε άβολα, αλλά έτσι είμαι εγώ και ασφαλώς έχω μάθει να το πληρώνω και αναλαμβάνω την ευθύνη! Ευχαριστώ τον κόσμο που με αγκαλιάζει και επιμένει να συμμετέχω ενεργά στις διαδικασίες της παράταξης! Ξέρουν όμως και αυτοί αλλά και εγώ, ότι για να γυρίσει ο ήλιος δεν πρέπει να φοράμε αντιηλιακό!

Γεώργιος Μουζόπουλος Αναπληρωματικός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λακωνίας

Επιμελητης Α’ Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΝΜ Σπάρτης