Κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης

Επιστολή προς τον υπουργό για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων στη σχολική μονάδα

Ακολουθεί η σχετική επιστολή που εστάλη από το σύλλογο στα γραφεία του FLY

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων στο σχολείο μας, ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά μας. Ως γονείς, θεωρούμε καθήκον μας να θίξουμε αυτό το θέμα, καθώς οι συνέπειες των συγχωνεύσεων αυτών είναι πολυδιάστατες και αρνητικές.

Πιο συγκεκριμένα στο δημοτικό Σχολείο της Νεάπολης η Ε δημοτικού υπέστη τη συγχώνευση. Μια γενιά που έχει υποστεί τα πάνδεινα. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα μέσω της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας με τις ανάλογες συνέπειες σε όλα τα παιδιά και την εκπαιδευτική τους διαδικασία. Σήμερα ένα πολυπληθές τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη τάξη λόγω της ύλης που πρέπει να διδαχθεί, με παιδιά που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως δυσκολίες και μια εκπαιδευτικό που της ζητάτε να βρει μονή της τις λύσεις.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων συνεπάγονται αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, γεγονός που δυσκολεύει την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένας αυξημένος αριθμός μαθητών περιορίζει την προσωπική επαφή μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή, εμποδίζει την εξατομικευμένη διδασκαλία και επηρεάζει αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση των μαθητών, ιδίως αυτών που χρειάζονται περισσότερη στήριξη.

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές ή άλλου είδους δυσκολίες (όπως ΔΕΠ-Υ, δυσλεξία, ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές) χρειάζονται ειδική προσοχή, εξατομικευμένη προσέγγιση και επιπλέον στήριξη από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εξαιτίας των συγχωνεύσεων, θα μειώσει τις δυνατότητες για προσωπική διδασκαλία και προσοχή που χρειάζονται οι μαθητές αυτοί.

Επιπλέον, η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει πιο απαιτητική για τους διδάσκοντες, οι οποίοι θα
δυσκολεύονται να παρέχουν τη δέουσα υποστήριξη σε όλους τους μαθητές, και ειδικά σε εκείνους με ειδικές ανάγκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ακαδημαϊκής τους επίδοσης, της αυτοεκτίμησης και της γενικότερης ψυχοκοινωνικής τους εξέλιξης, καθώς δεν θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να προοδεύσουν.

Επιπρόσθετα, σε περιβάλλοντα με πολυάριθμους μαθητές, οι μαθητές με δυσκολίες συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι ή περιθωριοποιημένοι, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη μάθηση. Η ύπαρξη μικρότερων τάξεων επιτρέπει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών.

Ακόμα, σε τάξεις με περισσότερους μαθητές, δημιουργούνται προκλήσεις ως προς την τήρηση της πειθαρχίας και της σωστής διαχείρισης του χρόνου, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει το γενικότερο κλίμα μάθησης. Η ποιοτική εκπαίδευση απαιτεί χρόνο και χώρο για κάθε μαθητή, και οι συγχωνεύσεις μειώνουν αυτές τις δυνατότητες.

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση περί συγχωνεύσεων τμημάτων και να αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στη σχολική κοινότητα. Ζητάμε να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις που θα στηρίζουν τη βιώσιμη λειτουργία των σχολείων χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την απουσία κάποιων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στο σχολείο μας. Η έλλειψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, όπως καθηγητών ξένων γλωσσών, μουσικής, πληροφορικής,ειδικής αγωγής και άλλων ειδικοτήτων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών. Οι μαθητές στερούνται τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους σε αυτούς τους τομείς, καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται σε πιο εξειδικευμένα πεδία.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του σχολείου και η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές.


Με εκτίμηση,
ΔΣ Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης