Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Καλά νέα από το χώρο της Υγείας 

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες θεμελίωσης και σκυροδετήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοικήτρια, Εύη Παπαγεωργίου, στο χώρο του εργοταξίου της αναδόχου εταιρείας ΑΒΑΞ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε αγιασμός από τον ιερέα του ναού.

Ανέλαβε καθήκοντα η μόνιμη ιατρός Καρδιολογίας, κ. Λάμπρου Θωμαΐς, στο Νοσοκομείο Σπάρτης, διευρύνοντας έτσι την υγειονομική οικογένεια του ΓΝ Λακωνίας.

Σε αντικατάσταση του Κεντρικού Κλιματισμού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού η οποία κατά καιρούς παρουσίαζε αρκετά προβλήματα λόγω παλαιότητας, προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Μολάων.

Με τον αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας Υφυπουργό, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, συναντήθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, με θέμα τη σύσταση κοινοτικής δομής Ψυχικής Υγείας. Ο κ. Υφυπουργός τον ενημέρωσε ότι στην επόμενη Πρόσκληση για «Πολυδύναμα Συμβουλευτικά Κέντρα» θα συμπεριληφθεί η Σπάρτη.

 

Το καλοκαίρι του 2025 παραδίδεται η νέα γέφυρα στη Σκάλα 

Ξεκίνησαν οι εργασίες σκυροδέτησης του καταστρώματος, του πρώτου ανοίγματος της νέας γέφυρας στη Σκάλα. Οι εργασίες αναμένεται, αν όλα πάνε καλά,  να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς, όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος τονίζει ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο της Λακωνίας περιλαμβάνει και την παράκαμψη των αστικών περιοχών Σκάλας και Βλαχιώτη.

 

Φθινοπωρινές πυρκαγιές στη Λακωνία

Δύο φωτιές ξέσπασαν στη Μάνη και συγκεκριμένα στο χωριό Άλικα και το Γερολιμένα Λακωνίας. Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο του βουνού επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και πλήθος εθελοντών.

 

Γλίτωσαν τα χειρότερα … 

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου έξω από το στρατόπεδο του ΚΕΕΜ, όταν ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε εκτός οδοστρώματος. Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα διεξαγόταν με δυσχέρεια. Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός. Επιπλέον, ένα ακόμη τροχαίο καταγράφηκε στη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα, κοντά στη Σπάρτη. Στο ατύχημα ενεπλάκησαν δύο οχήματα, τα οποία συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς το συμβάν περιορίστηκε σε υλικές ζημιές.

 

Συλλήψεις ξανά και ξανά!

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, ένας 41χρονος, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.  Επιπλέον, συνελήφθη μία ακόμη 38χρονη, γιατί σε βάρος της εκκρεμούσαν 2 αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, αντίστοιχα, για κλοπή.

 

Τι αλλάζει στο εργασιακό πεδίο;

Για τις αλλαγές που έρχονται στο εργασιακό τοπίο μίλησε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας, τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, την εξαήμερη εργασία, καθώς και την προσωπική διαφορά.

 

Αναβρασμός στην εκπαίδευση 

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιμένει, επικαλούμενο την ισχύουσα νομοθεσία, στην αντιπαιδαγωγική πολιτική των συγχωνεύσεων/συμπτύξεων τμημάτων, υποβιβασμού και καταργήσεων σχολικών μονάδων, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, σημειώνουν τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας.

Άμεσα, μετά την κοινοποίηση του Ψηφίσματος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας-Θεολόγου-Βουτιάνων, ο Νεοκλής Κρητικός προχώρησε σε υποβολή Ερώτησης, προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, θέτοντας το θέμα της λειτουργικής υποβάθμισης του σχολείου. Σε αυτήν, εκθέτει τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν μαθητές και η εκπαιδευτικός τους, η οποία καλείται σε μια πολύ μικρή αίθουσα, να συγκεράσει τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις μαθησιακές δυσκολίες, 15 παιδιών όλων των τάξεων.

 

Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει πρόεδρο | Πού θα στηθούν οι κάλπες στη Λακωνία

Την Κυριακή πραγματοποιούνται οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Στη Λακωνία, τα εκλογικά κέντρα βρίσκονται στις εξής περιοχές: Δημαρχείο Σπάρτης, πολιτιστικό κέντρο δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο, δημοτικό κτίριο (πρώην) ΔΕΥΑ στη Σκάλα, αίθουσα ΚΑΠΗ στους Μολάους, π.Δημοτικό Σχολείο Βροντά στη Νεάπολη και ισόγειο Δημαρχείου Ελαφονήσου.

 

Η Νάγια συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις … 

Δεν φαίνεται διατεθειμένο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα Λακωνίας, όπως προκύπτει από την Απάντηση με αρ.πρωτ. 330 στην Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κας Νάγιας Γρηγοράκου με τίτλο: Δραματικές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα στη Λακωνία.

 

Στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου ο Γιάννης Καρβουνιάρης

Στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος εξελέγη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γιάννης Καρβουνιάρης, ύστερα και από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι επικράτησε η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εμπόρων με επικεφαλής τον κύριο Γιώργο Βαγενά.

 

Η επιστολή – πρόσκληση του Μιχάλη Βακαλόπουλου … 

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίο, επιστολή-πρόσκληση για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Σπάρτης.

 

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Γεράκι

Ξεκινούν τα μαθήματα Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι, τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή σε δύο τμήματα διάρκειας πέντε ωρών το καθένα.

 

Scramble στη Βαρβίτσα! 

1ος αγώνας Scramble Νοτίου Ελλάδος στη Βαρβίτσα! Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στα 1060 μέτρα υψόμετρο σε ένα καταπράσινο τοπίο στη Βαρβίτσα. Διοργάνωση Αθλητικός Μοτοσυκλετικός Όμιλος Σπάρτης– Χορηγοί επικοινωνίας: FLY FM 89,7 & FLYNEWS.gr.

Όλα τα νέα της Λακωνίας στο https://www.flynews.gr/