«Υποβαθμίζεται το σχολείο Σελλασίας – Θεολόγου – Βουτιάνων»

Επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων

Κατάπληκτοι πληροφορηθήκαμε, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας – Θεολόγου – Βουτιάνων, την υποβάθμιση του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου μας σε μονοθέσιο με την έναρξη του σχολικού έτους 2024 – 2025, δεδομένου ότι αντίστοιχες περιοχές του νομού με τις ίδιες με εμάς προϋποθέσεις παρέμειναν στο ίδιο εκπαιδευτικό καθεστώς. Σήμερα, με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλουμε και ζητάμε την ανάκληση της απόφασης που,από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της σχολικής περιόδου,απέδειξε ότι όχι μόνο υποβαθμίζει το αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά μας, αλλά αντίθετα ενέχει μια σειρά πολύμορφους κινδύνους και με πολλές επιπτώσεις. Ειδικότερα:

1. Το σχολείο μας έχει τώρα 15 μαθητές και μαθήτριες δηλαδή το «όριο» που προβλέπεται από τη νομοθεσία –μολονότι ξεκίνησε με 17 (πάνω από το όριο) μαθητές και μαθήτριες την ημέρα του Αγιασμού.
2. Τα παιδιά «στοιβάζονται» σε μια τάξη, με μία εκπαιδευτικό που καλύπτει όλες τις ειδικότητες και όλη τη βαθμίδα διδασκαλίας (από πρώτη μέχρι και έκτη τάξη). Αυτό σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος που μπορεί να αφιερώσει η μία και μοναδική δασκάλα σε κάθε παιδί είναι σχεδόν ελάχιστος έως ανύπαρκτοςπαρότι έχει αυξηθεί ο όγκος της διδακτέας ύλης, έχει εξειδικευθεί η διδασκαλία και πολλαπλασιαστούν στην εποχή μας οι σχετικές απαιτήσεις εκ μέρους τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στην εποχή μας εξατομικευμένη προσοχή-συμβουλή και βοήθεια. Διαφορετικά, όπως έχει αποδειχθεί, δημιουργούνται μαθησιακά κενά, υστέρηση γνώσης και δεξιοτήτων που φέρνουν σε μειονεκτική θέση κάποια παιδιά σε σύγκριση με άλλα πληρέστερης εκπαίδευσης με συνακόλουθα γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
3. Πρόσθετος λόγος ανάκλησης της απόφασης είναι ότι  η σχολική μας μονάδα λειτουργεί σε ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες. Φοιτούν μαθητές και μαθήτριες από μειονεκτικές περιοχές, χωριά του Πάρνωνα. Προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και οικογένειες κτηνοτρόφων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μετακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων για να φτάσουν στο σχολείο. Για όλα αυτά αναλογίστηκε κανείς: •Τις ευκαιρίες ζωής που στερείται μιας παρόμοιας παιδείας μαθητής, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τις αρχές ισότητας και δικαίου; Τις εκπαιδευτικές ανισότητες με τους συμμαθητές τους στα αστικά κέντρα; •Το αν με παρόμοιες τακτικές αποθαρρύνεται η αστυφιλία, η υπογεννητικότητα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου; Άραγε το 2024 επιστρέφει η εκπαίδευση σε ξεπερασμένες και καταδικασμένες από την πληθώρα των εξελίξεων (επιστημονικές, κοινωνικές) ανάγκες διδασκαλίας;Αυτή είναι η στήριξη στις οικογένειες που επιλέγουν να «φυλλάττουν Θερμοπύλες» στην ελληνική ύπαιθρο;
4. Υπογραμμίζουμε ότι στην περίπτωσή μας αγνοήθηκαν εντελώς οι εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών μας, ειδικά αυτών που αντιμετωπίζουν πρόσθετες μαθησιακές δυσκολίες. (αλλοδαποί, κ.λπ.). Επίσης το γεγονός ότι κάθε αίθουσα διδασκαλίας, στο σχολείο μας (όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια που το σχολείο μας λειτουργούσε με δύο τμήματα), είναι αδύνατο να φιλοξενήσει 15 μαθητές και μαθήτριες, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άνεση, στην ασφάλεια, στην υγεία των παιδιών ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων ή πανδημιών. Οι αίθουσες του σχολείου μας όπως γνωρίζει η Διοίκηση, δεν πληρούν κατ’ ελάχιστον τις διατάξεις του Π.Δ. 41/2018, που προβλέπουν 2 τ.μ. ανά μαθητή. Τα παιδιά όμοια «πρόβατα» υποχρεωτικά μαζεύονται σε μία αίθουσα διδασκαλίας με αναλογία λιγότερο από 1 τ.μ. για καθένα από αυτά και για την εκπαιδευτικό τους. Θα μας εξηγήσει η διοίκηση της εκπαίδευσης γιατί δεν έλαβε υπόψη της τη συγκεκριμένη κεφαλαιώδους σημασίας νομοθετική ρύθμιση, ενώ επικαλείται άλληδιάταξη (οριακή σε αριθμό στην περίπτωσή μας) για την υποβάθμιση, την οποία θυμίζουμε για άλλα σχολεία σωστά αγνοεί και θα μας εξηγήσει γιατί η επίκληση της νομοθεσίας γίνεται με τρόπο επιλεκτικό όσον αφορά το σχολείο μας; Θα πρέπει να κινηθούμε νομικά, για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των νόμων και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των παιδιών μας; Τα παιδιά μας καταμετρούνται ως «αριθμοί» ή μέλη – πολίτες 2ης κατηγορίας της ελληνικής επαρχίας θύματα μιας κυβερνητικής συμπεριφοράς που άλλα εξαγγέλλει και άλλα εφαρμόζει, που λύνει και δεν μεγεθύνει προβλήματα;

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι το κύμα συγχωνεύσεων, υποβαθμίσεων και καταργήσεων σχολείων από την κυβέρνηση παρέσυρε και το δικό μας σχολείο, άκριτα, άδικα, αδικαιολόγητα. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι δίπλα μας –στον νομό μας, λειτουργούν, παιδαγωγικά ορθά και δίκαια, σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Έχουμε φτάσει μάλιστα στο οξύμωροσημείο, σχολείο με 15 παιδιά να λειτουργεί ως μονοθέσιο και σχολείο με 30 περίπου παιδιά να λειτουργεί ως τετραθέσιο!

Καταγγέλλουμε την απόφαση  και ζητάμε τη συνδρομή όλων για την άμεση άρση της. Το σχολείο μας πρέπει να λειτουργήσει ως διθέσιο με ολοήμερο τμήμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Απευθυνόμαστε στους φορείς και βουλευτές του νομού μας για να εκδηλώσουν δημόσια, έμπρακτα και αποτελεσματικά τη συμπαράστασή τους στο,απόλυτα τεκμηριωμένο, δίκαιο αίτημά μας. Το ζητάμε την ίδια στιγμή που κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί «κατόπιν ενεργειών τους» σε πολλά σχολεία της χώρας άλλαξαν αποφάσεις συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων, όπως έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Πλακιωτάκης και η Υπουργός κ. Παπακώστα, όπως έκαναν και οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές. Αν αυτός είναι ο τρόπος να αρθεί η απόφαση υποβάθμισης του σχολείου μας, αν πρέπει να ξεσηκωθούμε κι εμείς, αν μας παροτρύνετε έμμεσα σε παρόμοια δράση προκειμένου να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση, δηλώνουμε ότι θα το κάνουμε!

Καθένας με τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η υποβάθμιση του σχολείου των παιδιών μας δεν θα περάσει!

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Σταμάτα Φλώρου

Η Γραμματέας

Κατερίνα Γεωργαντώνη