Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ (Sing Sing)

Cinema- Ο FLY σας προτείνει

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Κγουένταρ
Παίζουν: Κόλμαν Ντομίνγκο, Κλάρενς Μάκλιν, Σον Σαν Χοσέ

Περίληψη: Ένας κρατούμενος βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής.
Με πρωταγωνιστή τον Κόλμαν Ντομίνγκο («Rustin», «Euphoria», «Selma») και τη συμμετοχή ατόμων που έχουν υπάρξει κρατούμενοι, ένα από τα μεγάλα φαβορί στη φετινή κούρσα των βραβείων Όσκαρ.

Εκτίοντας την ποινή του στο υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζ. ενώ προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του, βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής, όπου συμμετέχει μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του.

Οι φυλακές του Σινγκ Σινγκ βρίσκονται λίγο πιο έξω από το Μανχάταν και εδώ και οκτώ χρόνια εφαρμόζουν καλλιτεχνικά προγράμματα, που σκοπό έχουν τον υγιή σωφρονισμό των κρατουμένων. Ο Γκρεγκ Κουένταρ, βασισμένος στο άρθρο του δημοσιογράφου Τζον Χάρισον «The Sing Sing Follies» και εστιάζοντας κυρίως στη λυτρωτική δύναμη της τέχνης, μπαίνει στους χώρους της φυλακής και μέσα από δυο αντίθετους ήρωες –ο υποψήφιος για Όσκαρ πέρσι Κόλμαν Ντομίνγκο και ο πρώην κατάδικος Κλάρενς Μάκλιν (γνωστός και ως Divine eye, που με χιούμορ δήλωσε πως επέλεξε να κρατήσει το αληθινό του όνομα από αλαζονεία) σε δυο ερμηνείες που φλερτάρουν έντονα με τις οσκαρικές υποψηφιότητες – δομεί ένα καθαρόαιμο δράμα χαρακτήρων.

Οι επαγγελματίες ηθοποιοί δούλεψαν στην ταινία με το βασικό ημερομίσθιο και συνεργάστηκαν με πρώην κρατούμενους, οι οποίοι επέστρεψαν στο Σινγκ Σινγκ για τα γυρίσματα με την υποστήριξη ψυχολόγων. Παραδίδοντας ένα μάθημα για το πώς μπορεί όντως ένα σωφρονιστικό σύστημα να λειτουργήσει, αλλά και στο πώς γενικότερα η επαφή με την τέχνη και την ομορφιά γίνεται κάθαρση, ο Κουένταρ μέσα από έναν ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό υμνεί τη συλλογικότητα και τη συνύπαρξη, χωρίς εκπλήξεις αλλά και μακριά από μελοδραματισμούς, με μόνο του όπλο την ειλικρίνεια.