«Ταφόπλακα» το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη

Κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου

Στις 31-12-2024 η κυβέρνηση έχει ως στόχο να σταματήσει τη λειτουργία της  4ης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης που μαζί με το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη βάζουν ταφόπλακα στην ήδη ερημοποιημένη ευρύτερη περιοχή, καταδικάζοντάς τη σε περαιτέρω φτωχοποίηση, ανεργία και οικονομικό μαρασμό, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες συναδέλφους μας.

Η βασικότερη αιτία του κλεισίματος της λιγνιτικής παραγωγής στη Μεγαλόπολη δεν είναι ούτε η έλλειψη λιγνίτη ούτε η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος αλλά  η απολιγνιτοποίηση και η «πράσινη μετάβαση»  ως συνέχεια  της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ε.Ε και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απαξίωσαν  τον  εγχώριο ορυκτό πλούτο λιγνίτη που η αξιοποίησή του θα μπορούσε να προσφέρει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας με ρεύμα φτηνό για το λαό –  για να βρουν διέξοδο επένδυσης λιμνάζοντα κεφάλαια επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια. Έτσι την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη λιγνιτική δραστηριότητα αντικαθιστούν με την αδειοδότησημεγάλων εταιρειών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκάφαραωνικών διαστάσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον ) καθώς και τοποθέτηση τεράστιων μπαταριών Λιθίου αποθήκευσης ενέργειας , με εγγυημένα κέρδη με την κρατική στήριξη με επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές στους ομίλους της «πράσινης Ενέργειας». Όλα για την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν την ώρα που το ρεύμα είναι πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά.

   Καλούμε τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση που τους πετάει στην επισφάλεια, την ανεργία και ερημώνει την Μεγαλόπολη, να σπάσουμε τις αυταπάτες για στήριξη από βουλευτές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν και ψηφίζουν τις εξελίξεις. Δεν  περιμένουμε σωτήρες που μας χτυπούν τη πλάτη και μετά υλοποιούν κατά γράμμα αντεργατικούς σχεδιασμούς υπονομεύοντας ακόμη και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

  Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου θα είναι μπροστά και σε αυτή τη μάχη. Καλούμε τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, την τοπική κοινωνία Μεγαλόπολης μαζί με μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, βιοπαλαιστές αγρότες, σωματεία και φορείς να αγωνιστούμε μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα διεκδικώντας να μην κλείσει η 4η Μονάδα και τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,  να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να μην ερημώσει η περιοχή !

   Nα μην επιτρέψουμε   να μετατρέψουν τη Μεγαλόπολη σε χαβούζα της Πελοποννήσου με τη λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου   καύσης   απορριμμάτων   και τη δημιουργία   χώρου   διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων  που προβλέπονται  από τους σχεδιασμούς τους.

  Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες για:

Ρεύμα φτηνό για το λαό με δραστική μείωση και πλαφόν της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό στους κατοίκους της Μεγαλόπολης.
100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των πυρόπληκτων της πυρκαγιάς που έκαψε το Χωρέμι με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε.
Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα χρεών σε εφορία, Δήμο, παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνίας.
Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα σε τραπεζικά δάνεια για τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μεγαλόπολης δεν λύνονται ούτε αναμένοντας κάποιος να μας σώσει, ούτε αποδεχόμενοι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και την πολιτική της «πράσινης» μετάβασης που επιφέρει τεράστια κερδοφορία σε μια χούφτα αρπαχτικά .      

Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δόθηκε!

ΤΟ ΔΣ