Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Δυο περιπτώσεις αυτοχειρίας σε διάστημα λίγων ημερών καταγράφηκαν στο νομό Λακωνίας, σύμφωνα με ενημέρωση του Fly από το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνδρας 61 ετών βρέθηκε νεκρός σε αγρόκτημα, στην περιοχή των Κροκεών, φέροντας τραύμα στο κεφάλι από κυνηγετικό όπλο. Για το συμβάν ενημερώθηκε αρμοδίως το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας άνδρας 67 ετών εντοπίστηκε απαγχονισμένος στην οικία του στο Γύθειο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Σε κανένα από τα δύο συμβάντα δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, ενώ έχει παραγγελθεί νεκροψία – νεκροτομή για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον κόμβο Δαφνίου, προς Κροκέες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fly, ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα τζιπ που κατευθυνόταν προς Σπάρτη. Από τη σφοδρή, όπως τη χαρακτηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, σύγκρουση τραυματίστηκε η οδηγός του ΙΧ, η οποία μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Σπάρτης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Μία απίστευτη καραμπόλα καταγράφηκε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Fly. Πιο συγκεκριμένα, η οδηγός ενός κόκκινου οχήματος, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κάνοντας όπισθεν, χτύπησε με μεγάλη ορμή ένα λευκό αγροτικό, το οποίο με τη σειρά του «καβάλησε», λόγω της μεγάλης δύναμης που αναπτύχθηκε, ένα μαύρο ΙΧ που ήταν σταθμευμένο ακριβώς πίσω. Για καλή τύχη όλων, δεν υπήρξε τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Έναν ολόκληρο χρόνο ταλαιπωρίας βιώνει μία γυναίκα από τη Σπάρτη, η οποία παλεύει να διευθετήσει μία προσωπική υπόθεση μέσω ΕΦΚΑ. Όπως καταγγέλλει στον Fly, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, οι αρμόδιοι φορείς δεν φαίνεται να εργάζονται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής της. Η καταγγέλλουσα έχει απευθυνθεί τόσο τηλεφωνικά στο κέντρο εξυπηρέτησης της Σπάρτης, όσο και στα καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Τρίπολη και την Πάτρα, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση. Οι εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλει, είναι απρόθυμοι να ασχοληθούν με το πρόβλημά της, ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες την έχουν εξαντλήσει. Η γυναίκα σημειώνει ότι έχει εξουθενωθεί από την εν λόγω κατάσταση και κάνει λόγο για κακή εξυπηρέτηση κι έλλειψη αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για τους μαθητές της Λακωνίας -και όχι μόνο- χτύπησε ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι σχολικές μονάδες της Πελοποννήσου, καθώς ύστερα από τον καθιερωμένο αγιασμό, οι μαθητές προμηθεύτηκαν τα βιβλία τους. Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, παραβρέθηκε στην τέλεση του Αγιασμού για την έναρξη της νέας χρονιάς σε σχολικές μονάδες του Δήμου.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης, ένας 55χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1 περίστροφο, 1 πιστόλι κρότου, 1 κυνηγετικό όπλο, 5 φυσίγγια και 8 κροτίδες.

Συνελήφθησαν, στη Σπάρτη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λακωνίας, 20χρονος αλλοδαπός και ανήλικος ημεδαπός, γιατί κατείχαν από κοινού μικροποσότητες κοκαΐνης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Ανατολικής Μάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου και της Β΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Για λεκτική βία, κακομεταχείριση και σπίλωση κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σπάρτης, ζητώντας από τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει σημαντικά έργα στην πόλη, να ανακαλέσει, προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες σε κάθε άλλη περίπτωση. Καμία ανοχή σε τίποτα και σε κανέναν, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Την Ένταξη της Πράξης ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ, στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού “Α.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 2021-2025” και στον Άξονα Προτεραιότητας “Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα”, υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το παραπάνω γνωστοποίησε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. επτά Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. τεσσάρων νομών της Πελοποννήσου. Μάλιστα, επέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλεται η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για εκτεταμένες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις ακόμα και καταργήσεις τμημάτων.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για τους μαθητές της Λακωνίας -και όχι μόνο- χτύπησε σήμερα, ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι σχολικές μονάδες της Πελοποννήσου, καθώς ύστερα από τον καθιερωμένο αγιασμό, οι μαθητές προμηθεύτηκαν τα βιβλία τους.

Εκδόθηκε η δεύτερη συμπληρωματική της υπ. αριθμ. 101210/Δ2/06-09-2024 υπουργικής απόφασης με θέμα: «Κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2024-25 », με την οποία εγκρίθηκε και η λειτουργία τμημάτων κατευθύνσεων Ανθρωπιστικών Σπουδών για την Β’ και Γ’ Λυκείου στο Ξηροκάμπι, όπως ζητούσε σε επιστολή του και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Σημαντική ήταν η συμβολή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Κρητικού και Δαβάκη, ενώ σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.

Η κα Τζανετέα, πρότεινε να απευθυνθεί η Δημοτική Αρχή στο Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης και να ζητήσει τη συγκρότηση ισχυρής, νομικής ομάδας μελών του, η οποία σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Δήμου, θα μελετήσει το φάκελο των έργων την ανάπλασης της Παλαιολόγου και του Open Mall και θα επεξεργαστεί τον συμφερότερο για την πόλη τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Η εξαγγελία για αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης της νυκτερινής εργασίας, αύξηση που αποτιμάται σε 35€ μεικτά τον μήνα, και η οποία έτσι θα αυξήσει το εισόδημά μας, μόνον ως αυταπάτη του οργάνου που την εισηγήθηκε μπορεί να εκληφθεί, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Πυροσβέστες Λακωνίας, Κυθήρων και Μεσσηνίας.

«Θετική η εξέλιξη υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου παιδικού σταθμού στις Κροκεές. Προς τι όμως οι ζητωκραυγές και τα πανηγύρια από την δημοτική αρχή;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Όλοι μαζί Νέα Αρχή για τον Ευρώτα».

Περιστατικό κλοπής καταγράφηκε στο Άλσος Γουδέ, όπως αποκάλυψε στον Fly ο επικεφαλής της ΔΟΜΗΚΑΤ, κύριος Γεωργαλής. Πιο συγκεκριμένα, άγνωστοι αφαίρεσαν υλικά (συρματοκιβώτια) που προορίζονταν για χρήση στις εργασίες ανάπλασης της περιοχής, οι οποίες εκτελούνται από την εν λόγω εταιρεία. Σύμφωνα με τον εργολάβο, το συγκεκριμένο περιστατικό αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές από τις σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις του Σαββατοκύριακου στη Λακωνία.

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Γυθείου ότι ένα ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Μάλτας με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες, βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή 4,2 ν.μ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ταίναρο στον Λακωνικό κόλπο. Το Ι/Φ σκάφος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 4 ν.μ. ανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο και με τη συνδρομή δύο σκαφών αγκυροβόλησε με ασφάλεια στον όρμο του Πόρτο Κάγιο, με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Τη Σκάλα και τη Σπάρτη επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.