ΕΣΠΗΤ: Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα περιορισμού και χειραγώγησης του δημοσιογραφικού έργου

Ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου

Το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ με αφορμή τα αυξανόμενα φαινόμενα απόπειρας περιορισμού και χειραγώγησης του δημοσιογραφικού έργου και στοχοποίησης των επαγγελματιών του Τύπου δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή, όχι μόνο την διαμαρτυρία και τον έντονο προβληματισμό μας, αλλά κυρίως την πάγια αρχή όλων των ανθρώπων της ενημέρωσης για την προάσπιση με κάθε μέσο της ελευθεροτυπίας και των δημοκρατικών αρχών.

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η απρόκλητη επίθεση που δέχεται το μέλος μας, δημοσιογράφος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, Μηνάς Αρτόπουλος κι εμμέσως η δημοσιογραφική ομάδα του σταθμού, από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, με χθεσινή ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης και με επιστολή προς τον σταθμό και το Δήμο Τρίπολης. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στη φίμωση και χειραγώγηση των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού τους λειτουργήματος και αποτελούν ευθεία παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση του δημοσιογράφου. Προφανώς και δε θα το επιτρέψουμε.

Οι δημοσιογράφοι, ελεύθερα και ανεμπόδιστα, οφείλουν να προσκαλούν στις εκπομπές τους, οιοδήποτε θέλουν προκειμένου να ενημερώνουν έγκυρα την τοπική κοινωνία. Συνεπώς, δε θα ζητήσουν την άδεια ουδενός θεσμικού ή μη παράγοντα και δε θα επιτρέψουμε τέτοιες τακτικές χειραγώγησης.

Στη βάση αυτή το Δ.Σ της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει ότι:
• Η απόπειρα λογοκρισίας και οι «υποδείξεις» για τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
• Η επαγγελματική και η ανεξάρτητη ποιοτική δημοσιογραφία ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας, αλλά και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων που έχουν καθοριστική σημασία στην προάσπιση του δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά με τη “μη πρόκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας σε κοινή συνέντευξη τύπου”

Το Δ.Σ. της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα την απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη μη πρόσκληση του Προέδρου της Παναγιώτη Μπένου, στην κοινή συνέντευξη τύπου σε επίπεδο Προέδρων, των τεσσάρων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών, Αμερικής, Αυστραλίας, Ελλάδας και Καναδά, σήμερα 05.08.2024, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης.

Η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας από την Αντιπρόεδρο Επαρχίας Μαντινείας, Ουρανία Αναγνωστοπούλου, είναι άκυρη, καθώς ούτε προσκλήθηκε ως έπρεπε, ο έγκυρος, κατά το Νόμο και το Καταστατικό εκπρόσωπός μας, που είναι ο Πρόεδρος, ούτε το συγκεκριμένο Μέλος του Δ.Σ. είχε, ως όφειλε, την νομιμοποιημένη εξουσιοδότηση για την παρουσία της στη συνέντευξη.

Τα φαινόμενα αυτά, πάντα στην περίπτωση που τελούνται εσκεμμένα(!), εκτός από το ότι είναι θλιβερά, δυναμιτίζουν προσπάθειες και διαδικασίες που στόχο έχουν την κοινή συμπόρευση και το πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλες τις Ομοσπονδίες. Ειδικότερα για εμάς ως Ομοσπονδία το πνεύμα αυτό, έχει ιδιαίτερη αξία, αφού πολύ καλά γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι, με πόσο κόπο «οικοδομήθηκε» από τον Προεδρό μας.

Πάντα με στόχο την πρόοδο και την ανάδειξη της Αρκαδίας, πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί προϊόν ασυννενοησίας και περιμένουμε την αποκατάσταση και δημοσιοποίηση της αλήθειας από την Προεδρεύουσα Παναρκαδική Ομοσπονδία, της Αμερικής.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Μπένος Παναγιώτης Παγιώτας

(Δ.Τ.)