Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Νεκρός ανασύρθηκε, από την κοίτη του ποταμού Ευρώτα, ένας αλλοδαπός άνδρας, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν για μερικά 24ωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fly από την Πυροσβεστική, η σορός του άτυχου νεαρού εντοπίστηκε, στο πλαίσιο επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων 8 πυροσβέστες με 1 όχημα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα, ομάδα δυτών της 1ης ΕΜΑΚ και ΟΣμηΕΑ της ΠΕΠΥΔ Πελοποννήσου.

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αν. Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, για τη δρομολόγηση του έργου του ΝΑΜΣ. Ο κ. Παπαθανάσης και η Υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διέλυσαν κάθε παραφιλογία και ανησυχία, ξεκαθαρίζοντας πως το έργο αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Άμεσα θα δημοσιευθεί η διακήρυξη και στα τέλη του έτους, το έργο δημοπρατείται.

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μονεμβασιάς ότι ένας 67χρονος ημεδαπός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από την παραλία «ΒΛΥΧΑΔΑ» Ν. Λακωνίας. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μολάων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασιάς του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σπάρτης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Με αφορμή τις καταγγελίες της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτη Μπροστά», περί παράνομων ενεργειών στο έργο Ανάπλασης του Πάρκου Γουδέ, ο Δήμος Σπάρτης για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει: Η δημοτική Αρχή τηρεί απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και το ίδιο πράττουν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου. Κατά το περιστατικό παρακώλυσης των εργασιών, το οποίο δημιούργησε η επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη Μπροστά», δεν γινόταν καμία εργασία κοπής δέντρων, αλλά η εκρίζωση των ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο κομμένων δέντρων. Το εν λόγω έργο έχει εγκριθεί και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως απολύτως νόμιμο και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.

Το Δ.Σ. του ΙΣΛ μετά την έκτακτη Σύνοδο Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συμμετοχή των γιατρών της Λακωνίας στις κινητοποιήσεις την Παρασκευή 26/7 και Δευτέρα 29/7, με στόχο την απόσυρση της επαίσχυντης  διάταξης περί επίταξης ιδιωτών προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά στο ΕΣΥ.

Συνελήφθησαν, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, -2- ανήλικοι ημεδαποί, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά, χρήματα, προσωπικά έγγραφα και κάρτες τραπέζης, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε. Επιπλέον, όπως προέκυψε, την 23.7.2024 σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, είχαν διαπράξει μία ακόμη περίπτωση κλοπής σε οικία, όπου αφαίρεσαν χρήματα.Τέλος, για την ίδια υπόθεση, κατηγορούνται -2- ημεδαπές, μητέρες των ανήλικων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Πλέον, ο δημότης και ο επισκέπτης της Ελαφονήσου έχει τη δυνατότητα να κάνει μια σειρά σημαντικών εργαστηριακών εξετάσεων στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Ο Δήμος Ελαφονήσου ενισχύει το ιατρείο του νησιού με δύο εργαστηριακούς αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας.

Οι μελέτες για τον ανελκυστήρα στη Μονεμβασιά ολοκληρώθηκαν, βρέθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής του, όπως αποκάλυψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Άρη Πορτοσάλτε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν θα έχει εμπορική χρήση, αλλά θα αφορά στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης του αρχαιολογικού χώρου.

Για αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia), αλλά και απουσία προτάσεων και λύσεων για την ανακούφιση των κομβικών τους προβλημάτων κάνει λόγο η Νάγια Γρηγοράκου.

Εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ευρώτα και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.» για την πράξη «Λειτουργία Πειραματικής Δομής Διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας για δύο (2) έτη».

Την Ελαφόνησο επέλεξαν για ολιγοήμερες διακοπές ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γιώργος Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε -1.115- άτομα, εκ των οποίων τα -894- ήταν ημεδαποί και -221- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -777- οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν -91- άτομα, από τα οποία -65- ήταν ημεδαποί και -26-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -54- άτομα.

Συνελήφθησαν στη Λακωνία:

  • Δύο (2) ημεδαποί, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Έξι (6) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Τρεις (3) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λακωνίας, 36χρονος ημεδαπός, γιατί διαπιστώθηκε να κατέχει σκύλο για τον οποίο δεν πληρούνταν οι κανόνες ευζωίας του.

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα ευχαριστεί θερμά την «ΑΦΟΙ ΒΕΚΡΑΚΟΥ Α.Ε»  για την πολύτιμη συμβολή της στην ευόδωση των σκοπών του Ιδρύματος και ιδίως του Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου 2024.

Στο πλαίσιο των εργασιών του 76ου συνεδρίου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στην Αρεόπολη εκδήλωση βράβευση των αριστούχοι μαθητών των Λυκείων του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα όλων και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης το κάνει πράξη. Πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε και λειτουργεί στην παραλία Μαυροβουνίου μηχανισμός Seatrack που αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, και ώρα 21.30,  το Πολιτιστικό & Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κοινωνία Μαγούλας – Άγιος Νίκανδρος» διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο στο πανέμορφο προαύλιο του Βυζαντινού παρεκκλησίου της Παναγίας στην Μαγούλα. Με αφορμή την εν λόγω συνάντηση, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης μίλησε σήμερα, στην πρωινή ζώνη του Fly.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 | ώρα 21:30 – Η μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου! Μετά την επιτυχία της τηλεοπτικής του εκπομπής «Μουσικό Κουτί» ο αγαπημένος τραγουδοποιός με τη μουσική του παρέα θα βρεθεί αυτό το καλοκαίρι στη Σπάρτη. Μαζί του η Βίκυ Καρατζόγλου και ο Βύρων Τσουράπης. Προπώληση εισιτηρίων: Κατάστημα Videorama, Κ.Παλαιολόγου 120 και γραφεία Σαϊνοπουλείου.