Υλικά
1 1/2 κιλό αρνίσιες ή κατσικίσιες συκωταριές
μερικά νεφράκια και γλυκάδια
1/2 κιλό εντεράκια
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
8 φρ κρεμμυδάκια
3 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κ σ χυμό λεμόνι
1 φλ τσ νερό ή ζωμό κρέατος ή χυμό ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη
ξύδι
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά τα διάφορα εντόσθια και τα κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια. Τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πλένετε καλά τα εντεράκια μέσα και έξω, γυρίζοντας τα μέσα προς τα έξω με τη βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος ή ενός κινέζικου τσοπστικ. Τα αφήνετε μετά για μερικά λεπτά σε μπολ με ξύδι.
2. Τυλίγετε και δένετε με τα εντεράκια κομμάτια από διάφορα εντόσθια, βάζοντας τα μαζί και σχηματίζοντας μικρά, χοντρά δεματάκια. Για να μη γλιστράνε, ζεματίστε τα ελαφρά.
3. Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού, το νερό ή την ντομάτα. Αραδιάζετε τα γαρδουμπάκια σε ένα βαθουλό πυρέξ και περιχύνετε με τη σάλτσα.
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου και τα σερβίρετε ζεστά.