Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος κατώτατος μισθός αυξήθηκε πάνω από 47% κατά την τελευταία δεκαπενταετία, ο κ. Μητσοτάκης με ενθουσιασμό ανακοίνωσε σήμερα τη διαμόρφωση του μέσου ωρομισθίου που ίσχυε στην χώρα μας πριν δεκαέξι χρόνια.
Μέρες τώρα η Κυβέρνηση διαφήμιζε την αύξηση του κατώτατου μισθού, προσπαθώντας να αλλάξει την αρνητική ατζέντα που είχε διαμορφωθεί εναντίον της. Τελικά ο κύβος ερρίφθη στα 830 ευρώ μικτά, στα 705, καθαρά για 600.000 εργαζόμενους, όταν το σύνολο των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είναι 2,5εκ περίπου.
Η αύξηση για την οποία επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο κυμαίνεται περίπου στα 6,4%, με τον πληθωρισμό από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 15%, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι στο -33%, προτελευταία στην Ευρώπη των 27, και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει το 6%.
Αυτή η ζοφερή και δυσοίωνη για την οικονομία πολιτική ακρίβειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί τους μισθούς και τις συντάξεις σε διαρκή συρρίκνωση που κατατάσσονται ως προς την αγοραστική δύναμη, οριακά πάνω από την Βουλγαρία, προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μεταξύ, στις 26 Μαρτίου 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις τράπεζες και την ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη αποφέρουν ιλιγγιώδη υπερκέρδη στους πολύ λίγους εις βάρος της κοινωνίας.
Η σκληρή πραγματικότητα που αρνείται η Κυβέρνηση να παραδεχτεί είναι πως κάθε αύξηση που έχει ανακοινωθεί, «καταπίνεται» από το κύμα ακρίβειας και υπερτιμήσεων, αφήνοντας τα νοικοκυριά ευάλωτα στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις και οδηγώντας ακόμη και σε απώλεια δυο κατώτατων μισθών, ανά έτος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενναία αύξηση του μέσου μισθού, ώστε να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζόμενων και της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση, αντί να εξαιρεί επιλεκτικά την Ελλάδα από κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με τους αγώνες μας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να επαναφέρει σε ισχύ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, όπως προβλέπει η Οδηγία 2022/2041
Οι επανειλημμένες δηλώσεις κορυφαίων Υπουργών ότι οι μισθοί πρέπει να διαμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Στην πραγματικότητα, η σημερινή απόφαση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την γραμμή Μητσοτάκη για σταθερή καθήλωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών αποδοχών και υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδα των εργαζομένων και ανακοινώνει «τσιρότα» για τα τραύματα που έχουν προκαλέσει στον κοινωνικό ιστό, οι πολιτικές της, χρειάζεται άμεσα ως απάντηση η εφαρμογή μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας, ώστε να μπει ένα τέλος στην απαξίωση και στην εξαθλίωση.
Τμήμα Εργατικής Πολιτικής
της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ