Την Κυριακή 18/2/2024 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής της Κορώνης ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι.
Εκατοντάδες κάτοικοι διαπίστωσαν ότι ξαφνικά και ενώ δεν είχαν καμία ενημέρωση από κανένα επίσημο φορέα, εμφανίστηκαν πρόδρομες εγκαταστάσεις στην περιοχή, «ανακαλύπτοντας» ότι μια παλιά υπόθεση που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων «επανασερβίρεται» στα κρυφά!
Θυμίζουμε ότι βάση των εγγράφων που η εταιρία κατέθεσε για το «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ» φαίνεται ότι η πρώτη έγκριση απο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ξεκινάει από τον Αύγουστο του 2004! Διαχρονικά όμως αντιμετωπίζει την σθεναρή και δικαιολογημένη αντίθεση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αντίδραση που συνεχίζεται και πλέον περιλαμβάνει –εκτός από τη μαζικότατη συγκέντρωση των κατοίκων- και την ομόφωνα αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου.
Πιο συγκεκριμένα, από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτουν ότι:
ü Το 2004 υπάρχει η πρώτη επίσημη έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για το Μαυροβούνι Κορώνης, όπου ακολουθούν έντονες αντιδράσεις από σύσσωμο το λαό και τους φορείς της περιοχής.
ü Το 2005 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 853/2005 απόφασή του ανέστειλε την εκτέλεση εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης πραγματοποιήσεως ή μη του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή.
ü Τελικά, ύστερα από 8 χρόνια το ειδικό τμήμα του ΣΤΕ αποφασίζει ότι η επένδυση μπορεί να προχωρήσει. Παραμένει σε «αφάνεια» για 11 χρόνια.
ü Το 2024 εμφανίζεται μια πρόδρομη εγκατάσταση του έργου, αντιδρούν οι κάτοικοι και διαπιστώνουν ότι:
Ø με την 59017/30-06-2023 απόφασή του, το Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δ.Ελλάδας – Ιονίου αποφάσισε την ανανέωση της υπ’ αρ:128338/06-08-2004 KYΑ η οποία προβλέπει την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση Μαυροβούνι, της Δ.Ε Κορώνης.
Ø Είχε προηγηθεί, στις 4 Απριλίου του 2023, η απόφαση 404/2023 της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που ενέκρινε την τροποποίηση της υπ. αριθμ. 0339/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού. Σύμφωνα με αυτή την τροποποίηση προβλέπεται η εγκατάσταση 6 ανεμογεννητριών εγκατεστημένης ισχύος 24 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22,5 MW με διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα (η πρώτη μελέτη πρόβλεπε 15 ανεμογεννήτριες με φτερωτή 70 μέτρων που).
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα διεκδικώντας για μια ακόμα φορά να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στη περιοχή τους. Όπως επισημαίνουν «η “πράσινη” επένδυση, μέσα σε περιοχή Natura, θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, βάναυσο πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα θέσει σε κίνδυνο προστατευόμενα είδη που χρησιμοποιούν τη περιοχή σαν «πέρασμα» και θα οδηγήσει σε γενικότερη οικολογική καταστροφή, με ελάχιστα αντισταθμιστικά ανταλλάγματα. Επίσης, επισημαίνουν την έντονη αισθητική υποβάθμιση και την όχληση από το θόρυβο των ανεμογεννητριών σε μια περιοχή που έχει επιλεγεί η αγροτική και η ήπια τουριστική ανάπτυξη και όχι η βιομηχανική».
Πέρα όμως από τις ανησυχίες που έχουν οι κάτοικοι, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οπτική ρύπανση, τη ασυμβατότητα με άλλες χρίσεις γης, κλπδεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τη συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες,που έχουν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν, όλα αυτά προηγούμενα χρόνια.
Οι Α.Π.Ε και η «πράσινη» ανάπτυξη στο σύνολο της έχει την υπογραφή των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που πίνουν νερό στην πολιτική των «πράσινων κερδών» για τους ενεργειακούς ομίλους και για αυτό έχουν χτίσει μαζί όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προώθησή τους.
Όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα συμφωνούν:
• Στο χρηματιστήριο ενέργειας, δηλαδή στο μηχανισμό που εξασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων και αυξάνει τη τιμή του ρεύματος για το λαό.
• Στο χρηματιστήριο ρύπων που αυξάνει τεχνητά την τιμή παραγωγής από λιγνίτη.
• Στην απολιγνιτοποίηση που αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό το εγχώριο και φθηνό καύσιμο.
• Στην ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο.
• Στη χρηματοδότηση των μονοπωλίων της ενέργειας, με ζεστό χρήμα από το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χέρι – χέρι ψήφισαν τον Δεκέμβρη του 2022 στην Ευρωβουλή οδηγία που μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες” για “fasttrack” ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Και σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο πατάει και η συγκεκριμένη εταιρία προχωρώντας την επένδυση γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας!
Με την Οδηγία, όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει “κατάλληλες” να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με fasttrack διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, περιοχές “Natura” κατατμίζονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια προστασία παρείχαν.
Μάλιστα, με τη νέα Οδηγία τίθεται προκλητικά η αρχή ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον“, με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.
Εκτός όμως από τα κόμματα που κυβερνούν έχουν ευθύνες και οι Διοικήσεις Δήμων και Περιφέρειας.
Διαχρονικά όλες οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές στήριξαν, αδειοδότησαν και γνωμοδότησαν θετικά για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων.Πολλές φορές όμως αποφεύγουν να πιούν το «πικρό ποτήρι» και κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία που θέλει Δήμους και Περιφέρεια γνωμοδοτικούς και όχι αποφασιστικούς οργανισμούς. Αλήθεια γιατί δεν ήρθε η νέα ουσιαστικά μελέτη στο ΠεριφερειακόΣυμβούλιο Πελοποννήσου; Αν παρακάμφθηκε από τη γνωμοδοτική διαδικασία σκοπεύει να κάνει κάτι η πλειοψηφία του ΠεΣυΠ για να αποτρέψει τη λειτουργία ενός έργου που έχει πάνδημη καταδίκη;
Για όλα τα παραπάνω υπάρχει αιτία και είναι η αντίληψη ότι η Ενέργεια είναι Εμπόρευμα!
Είναι προφανές πως η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής από τους ενεργειακούς ομίλους καμιά σχέση δεν έχει με τη λαϊκή ανάγκη για φτηνό ρεύμα. Μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης των εκατοντάδων αιολικών πάρκων στη χώρα, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη.
Η άλλη πλευρά του “δάσους ανεμογεννητριών”, που συνεχώς μεγαλώνει στα βουνά μας, είναι το πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τρελά κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ενεργειακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα είχαν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη το 2022 ενώ η τιμή της κιλοβατώρας για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι διπλάσια από εκείνη του 2010, που ήταν 7 λεπτά, ενώ πριν την κρίση ήταν ακόμα χαμηλότερη.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε:
• Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι
• Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του “πράσινου” και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες
• Ισόρροπη αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με κριτήρια την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, τη φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων με ευθύνη του κράτους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αρνητική στην εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στη θέση Μαυροβούνι της Δ.Ε Κορώνης.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υποστηρίξει τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής όπως αυτά εκφράζονται από την Επιτροπή Αγώνα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου Νέστωρος.
Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης