Σε μια πολιορκία, ένας νεαρός που κουβαλούσε δυο κουβάδες νερό φώναζε: «έξι νομίσματα για έναν κουβά νερό!».
Μια βόμβα έπεσε και κατέστρεψε τον ένα κουβά.
«Δώδεκα νομίσματα για έναν κουβά νερό!», συνέχισε ατάραχα ο νεαρός.
Νικολά Σαμφόρ, Γάλλος συγγραφέας (1740-1794)
Συμπαθής (συμπαθέστατη) η τάξη των αγροτών!
Χρόνια και χρόνια, δίκαιοι αγώνες και κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τα ακριβά «καλλιεργητικά», τα ακριβά λιπάσματα, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα, το ρεύμα, τα εργατικά χέρια, τους μεσάζοντες κλπ, κλπ.
Και τώρα, οι ίδιοι οι αγρότες, πουλάνε το λάδι, τη βασικότερη και πιο αναγκαία τροφή του κοσμάκη, σε τιμές αστρονομικές!!! Ένας τενεκές λάδι, που τον πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια 50 ευρώ, έφτασε 150 ευρώ(!!!) και… λίαν επιεικώς!!!
Βεβαίως, οι παραγωγοί-αγρότες αναπτύσσουν μια σειρά επιχειρημάτων και δικαιολογιών που, φευ, όμως, είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες που τους αναπτύσσει η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση) ως απάντηση όταν αυτοί διαμαρτύρονται για τα ακριβά «καλλιεργητικά». Έτσι, δικαιώνουν, στην πράξη, αυτούς που βρίσκονται απέναντί τους και αποδυναμώνουν, de facto, τους αγώνες και τα αιτήματά τους, για φθηνότερο αγροτικό κόστος παραγωγής.
Δεν ξέρω αν η κοινωνία γέννησε τον καπιταλισμό ή ο καπιταλισμός δημιούργησε την κοινωνία, όμως, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, επιβεβαιώνεται, πως ο καθένας από μας, τελικά, κρύβει μέσα του έναν καπιταλιστή εαυτό, που εμφανίζεται όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Έτσι, όμως, η δίκαιη κοινωνία που οραματιζόμαστε και για την οποία πολλοί έδωσαν, διαχρονικά, τη ζωή τους την ίδια, ΔΕΝ πρόκειται να έρθει ποτέ.
Σπάρτη 30-1-2024
Βαγγέλης Μητράκος