Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Αργολικού Κόλπου, που έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο in, η συγκεκριμένη περιοχή έχει μικρή σεισμικότητα και για το λόγο αυτό δίνει σεισμούς με μικρά μεγέθη.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή. Έχουμε αρκετές δονήσεις τις τελευταίες ώρες, όμως δεν υπάρχει ανησυχία» σημείωσε ο κ. Λέκκας.
«Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα» ανέφερε στο in ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Τα ρήγματα του Λεωνιδίου
Η σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Λεωνιδίου, που είναι μια περιοχή που ωστόσο μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.
«Η δόνηση γειτνιάζει με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μια ισχυρότερη σεισμική δόνηση» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν έχουμε μεγάλο ιστορικό για την περιοχή του Λεωνιδίου, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» κατέληξε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ.
Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι πέρασε ο κίνδυνος
Στη σεισμική δόνηση στον Αργολικό Κόλπο αναφέρθηκε και ο Kαθηγητής Γεωλογίας – Γεωφυσικής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία.
«Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί» αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και συμπληρώνει ότι «η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα».
Ωστόσο, και ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».
in.gr | Νίκος Κλόκας