Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό 60 γρ νωπή μαγιά 1 κ σ ζάχαρη 1/2 κ γλ αλάτι 1 κ σ γλυκάνισο 1 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη 4 κ σ μέλι 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο 2 φλ τσ νερό χλιαρόΓια το στόλισμα
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό 1/2 κ γλ αλάτι 2-3 κ σ λάδι 1 φλ τσ χλιαρό νερό αμύγδαλα ασπρισμένα γαρυφαλάκια ολόκληραΤρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για τα κεντίδια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι, προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη. 2. Ετοιμάζουμε το ψωμί. Βράζουμε το γλυκάνισο σε 1/2 φλ τσ νερό επί 5′. Σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Έπειτα διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 φλ τσ από το αλεύρι. Ανακατεύουμε, τοποθετούμε το μείγμα σε λεκανίτσα, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου να φουσκώσει και να σχηματιστούν στην επιφάνεια της ζύμης φουσκάλες. 3. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και την μαστίχα. Προσθέτουμε το λάδι, το μέλι, το διογκωμένο ζυμάρι της μαγιάς και χτυπάμε με τον γάντζο του ζυμώματος. 4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 15′ ακόμα. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, διαμ. 28′ και στρώνουμε μέσα τη ζύμη. 5. Ξεκινάμε τα “κεντίδια” της ζύμης. Παίρνουμε ένα κομμάτι από το πρώτο ζυμάρι, πλάθουμε 2 κορδόνια και φτιάχνουμε έναν σταυρό στην μέση του ψωμιού, που θα αρχίζει από τις άκρες. Με μικρά κομματάκια ζύμης πλάθουμε διάφορα σχέδια, όπως πουλάκια, φύλλα, λουλούδια και ότι άλλο πλάθει η φαντασία μας. Στολίζουμε με τα αμύγδαλα και τα γαρυφαλάκια. 6. Για να κολλήσουν τα ζυμαρένια στολίδια, βρέχουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό. Όσο στολίζουμε το Χριστόψωμο αυτό θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. 7. Ψήνουμε το Χριστόψωμο στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου. Όταν βγάλουμε το Χριστόψωμο από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστό, μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο αραιωμένο μέλι.