Ρεπορτάζ Fly | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ρευματικά νοσήματα

Συνέντευξη Δημήτρη Καρόκη, προέδρου ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ | «Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…»

«Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…», είναι το σύνθημα με το οποίο η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις ρευματικές παθήσεις και την ανάγκη πρόληψης και πρώιμης διάγνωσής τους. Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας, η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ γνωστοποίησε σχετικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από ρευματικά νοσήματα, ενώ πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν αδιάγνωστοι. Στο εγχώριο επίπεδο, το 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.

Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσουν, ώστε να απευθυνθούμε στο ρευματολόγο, το ρόλο της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενούς, αλλά και πολλά ακόμα, μίλησε στην πρωινή ζώνη του Fly ο γνωστός ρευματολόγος και πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, κύριος Δημήτριος  Καρόκης. 

 

Λίγα λόγια για την ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ

Ιδρύθηκε το 1960 ως «Ελληνική Εταιρεία Ρευματολογίας και Υδροθεραπείας». Μετονομάσθηκε το 1970 σε «Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία». Το 2012 καθιερώθηκε ως «Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ)». Πρόκειται για Επιστημονικό και Επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο της ιατρικής ειδικότητας της Ρευματολογίας στην Ελλάδα, καθώς και των Ελλήνων Ρευματολόγων.