Η παλαιότερη εν ενεργεία εκκλησία της πόλης της Γάζας και τρίτη αρχαιότερη εκκλησία του κόσμο έχει χρησιμεύσει και στο παρελθόν ως καταφύγιο αμάχων Παλαιστινίων
Την έντονη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκάλεσε ο βομβαρδισμός χθες του χώρου της Ι.Μ του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις, με τουλάχιστον 18 άμαχους νεκρούς.
Israeli airstrike on Orthodox church in Gaza kills 8 Palestinians, injures several others https://t.co/GveYhVlsfD pic.twitter.com/TXppXiWsx1
— Anadolu English (@anadoluagency) October 20, 2023
Israël a bombardé cette nuit l'église du Saint Porphyrius, il s'agit de la plus ancienne église chrétienne de #Gaza.#Palestine #PalestineGenocide #GazaUnderAttack #PalestineLivesMatter #Gazagenocide #IsraelPalestineConflict #FreePalestine #FreeGaza #IsraelTerorrist pic.twitter.com/i0pN8ivz0t
— Alexis🇨🇵φ (@_Citoyen_Alexis) October 20, 2023
Η εληνονορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη εν ενεργεία εκκλησία της πόλης της Γάζας και τρίτη αρχαιότερη εκκλησία του κόσμο και έχει χρησιμεύσει και στο παρελθόν ως καταφύγιο αμάχων Παλαιστινίων.
Saint Porphyrius Greek Orthodox Church Destroyed over 400 innocents a crime made by IDF in 19 Oct 2023
3rd oldest churches in the world.
Built by Saint Porphyrius on the 5th century on 402 AD
Located in Zaytun Quarter in Old City of Gaza
Renovated in 1856#Gaza_Genocide pic.twitter.com/bWlPWWEsD0— Khalil † (@khalil3) October 20, 2023
Βρίσκεται στη συνοικία Zaytun της Παλαιάς Πόλης της Γάζας και πήρε το όνομά της από τον επίσκοπό της του 5ου αιώνα, Άγιο Πορφύριο, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας.
Ιστορία
Στη θέση της σημερινής εκκλησίας προϋπήρχε ναός του 425 μ.Χ, ενώ η εκκλησία κατασκευάστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους.
Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.
Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1856και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολόνων από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.
Καταφύγιο αμάχων το 2014
Στην σύρραξη με το Ισραήλ το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κατέφυγαν στην Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οικογένειες κοιμόντουσαν στους διαδρόμους και τα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων, όπου τους παρείχε επίσης γεύματα και ιατρική περίθαλψη.
Η Ισραηλινή επιχείρηση με την ονομασία «Προστατευτική Αιχμή» κατά της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου του 2014 και έληξε στις 26 Αυγούστου.
Μέχρι τις 2 Αυγούστου, 1.653 Παλαιστίνιοι πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 8.900 τραυματίστηκαν, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 70%-80% των νεκρών ήταν άμαχοι.
Καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από wikipedia