Απαντήσεις σε όσα δήλωσε, αποκλειστικά στην πρωινή ζώνη του Fly, ο εργολάβος, κύριος Γεωργαλής έδωσαν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Σπαρτιατών, Πέτρος Δούκας, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Γεωργία Ζαχαράκη, η γενική γραμματέας του δήμου, Μαρία Χάντζου, και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Κώστας Βαρζακάκος.
Αρχικά, το λόγο έλαβε ο κύριος Δούκας, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυμβατική και προκλητική τη συμπεριφορά του εργολάβου με όσα δήλωσε 15 ημέρες πριν τις εκλογές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «παλιά μου τέχνη κόσκινο! Πρώτα μειοδότησε, εισέπραξε την προκαταβολή και με αιτιάσεις και προφάσεις καταγγέλλει τη μελέτη». Μάλιστα, ο δήμαρχος Σπάρτης υποστήριξε ότι ο κύριος Γεωργαλής έχει δημιουργήσει και σε άλλους δήμους προβλήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα τους δήμους Μονεμβασιάς, Καλαμάτας, Βόλου, Ζωγράφου, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου αλλού κηρύχθηκε έκπτωτος, αλλού διαλύθηκαν οι συμβάσεις και αλλού προχώρησε σε μηνύσεις.
«Εγώ έλαβα επαρκείς και πλήρεις απαντήσεις από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Σπάρτης, την οποία υποστηρίζω κάθετα και οριζόντια. Ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν δεχτεί ότι ο δήμος και η τεχνική υπηρεσία έχουν δράσει σωστά. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν εργολάβο» υπογράμμισε ο Πέτρος Δούκας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο κύριος Γεωργαλής κηρύχθηκε έκπτωτος από το έργο στο πάρκο Γουδέ, καθώς δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες. Ακολούθως, σχολίασε για την ανάπλαση της Παλαιολόγου, «πριν κάνεις προσφορά υποτίθεται ότι έχεις μελετήσει κι έχεις αποδεχτεί ότι αυτά που περιγράφει η μελέτη μπορούν να εκτελεστούν. Έχουμε να κάνουμε με προβληματάκια που λύνονται καλή τη πίστη και όχι με αντισυμβατικές συμπεριφορές. Τον καλούμε να συμμορφωθεί και να επιστρέψει στη δουλειά του με όσους υπερ-εργολάβους χρειάζεται και με όποια υλικά απαιτούνται, για να κάνει τη δουλειά που έχει συμφωνήσει». Τέλος, αναφορικά με το κτήριο Σπυρόπουλου, ο κύριος Δούκας υποστήριξε ότι δεν υπογράφει τη σύμβαση εκτός κι αν το διατάξει ο Εισαγγελέας ή το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζαχαράκη: «Ο Εργολάβος δεν έχει δικαίωμα να διακόψει μονομερώς τις εργασίες»
«Με την υποβολή προσφοράς ο κύριος Γεωργαλής δήλωσε υπεύθυνα ότι έχει λάβει γνώση της μελέτης. Πώς γίνεται να μην υπέπεσαν στην αντίληψή του όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρει εκ των υστέρων» διερωτήθηκε η κυρία Ζαχαράκη στην εισαγωγική τοποθέτησή της, κάνοντας λόγο για συνέπεια και ήθος από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο εργολάβος δεν έχει δικαίωμα να διακόψει μονομερώς τις εργασίες, αλλά είναι θέμα των τεχνικών υπηρεσιών αν θα αποδεχτούν ή θα απορρίψουν την αίτηση διακοπής εργασιών. Μέχρι τότε, οφείλει να εργάζεται κανονικά, υπενθυμίζοντας το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εργολάβος τον Μάρτιο, το οποίο και απορρίφθηκε.
«Έχουμε τη δέσμευση απέναντι στους συμπολίτες μας να ολοκληρωθεί το έργο. Γνωρίζουμε πόσο υποφέρουν οι επιχειρηματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια ότι εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει εμφανιστεί κάποιος εργαζόμενος στο Open Mall.
Χάντζου: «Ο δήμος δεν επιλέγει ανάδοχο – Κάνει μόνο το διαγωνισμό»
Η γενική γραμματέας του δήμου, κυρία Χάντζου, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να σταθούμε στους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο εργολάβος κατά προσώπων του δήμου και της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας. Το θέμα τώρα είναι να προχωρήσουν τα έργα».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο δήμος δεν επιλέγει αναδόχους. Κάνει μόνο το διαγωνισμό, στη συνέχεια δίνονται οι προσφορές και προκύπτει ο μειοδότης.
Βαρζακάκος: «Σκέφτηκα να απευθυνθώ στον Εισαγγελέα. Θα κάνω χρήση του δικαιώματός μου αν ο εργολάβος δεν ανακαλέσει»
Σε ένα προς ένα τα τεχνικής φύσεως ζητήματα που έθεσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Fly ο κύριος Γεωργαλής, απάντησε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, κύριος Κώστας Βαρζακάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αγνοεί τους αήθεις χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν εις βάρος του από τον εργολάβο. Σταχυολογώντας όσα δήλωσε, σημειώνονται τα παρακάτω:
1/ Η σύμβαση για την ανάπλαση της Παλαιολόγου υπεγράφη στις 25/10/22 και τα έργα ξεκίνησαν με προφάσεις στο τέλος Φεβρουαρίου, τη στιγμή που ο εργολάβος είχε περιθώριο 30 ημερών.
2/ Η Τεχνική Υπηρεσία θεωρούσε ότι ο εργολάβος έπρεπε να λάβει προκαταβολή 245.000 ευρώ, ενώ εκείνος ήθελε 315.000 ευρώ. Τελικά, δικαιώθηκε, αλλά εισέπραξε 245.000 ευρώ, όπως αρχικά πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία.
3/ Μέχρι στιγμής, έχουν πιστοποιηθεί εργασίες 137.000 ευρώ και ο εργολάβος έχει εισπράξει 281.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ισόποση εγγυητική επιστολή από τον κύριο Γεωργαλή, ώστε να είναι καλυμμένος ο δήμος.
4/ Τον Μάρτιο ο εργολάβος υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη του έργου. Η Τεχνική Υπηρεσία την απέρριψε καθώς οι ισχυρισμοί του εργολάβου ήταν έωλοι και δεν υπήρχε καμία βασιμότητα.
5/ Όντως υπήρχε εκκρεμότητα με τα όμβρια ύδατα, αλλά τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα δεν ασκούσε επιρροή στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών.
6/ Ψευδής ο ισχυρισμός του κυρίου Γεωργαλή για κίνδυνο πλημμυρών, καθώς στο προτιμολόγιο που είχε καταθέσει συμπεριλαμβάνονταν 200 μέτρων σχάρες αξίας 30.000 ευρώ + ΦΠΑ. Σχετικά με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων από τις υδρορροές των κτηρίων δόθηκαν οδηγίες στις 27 Μαρτίου από το μελετητή.
7/ Η τοποθέτηση του κυβόλιθου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο και τελικά τελείωσε τον Ιούλιο. Δεν είναι αληθές ότι η Τεχνική ‘Υπηρεσία δεν έδωσε διευκρινίσεις.
8/ Η προσφορά του εργολάβου αποτελεί τεκμήριο ότι έχει μελετήσει το έργο. Επομένως, δεν γίνεται να αναδειχθούν μείζονα ζητήματα εκ των υστέρων.
9/ Ως όφειλε η Τεχνική Υπηρεσία, ζήτησε από τον εργολάβο το οργανόγραμμα, στο οποίο θα αναφέρονται οι υπεύθυνοι και τα καθήκοντά τους. Την 1η Αυγούστου ζητήσαμε με έγγραφη εντολή να μάθουμε και τον γεωπόνο του έργου. Ο εργολάβος δεν συμμορφώθηκε κι εμείς επανήλθαμε με νέο έγγραφο. Τα πλατάνια φυτεύτηκαν από παντελώς ανειδίκευτους και άπειρους εργάτες, με συνθήκες εκτός προδιαγραφών, καθώς θα έπρεπε να γίνει η διαδικασία αυθημερόν και όχι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για τη φύτευση των δέντρων. Αν δεν ήταν παρών ο γεωπόνος της υπηρεσίας, κύριος Παναγάκος, τα δέντρα θα ήταν ακόμα ξαπλωμένα στην Παλαιολόγου. Ο αέρας έριξε δύο πλατάνια 6 μέτρων! Δεν είμαστε εμείς άσχετοι κι επικίνδυνοι! Άσχετος κι επικίνδυνος είναι αυτός που τα τοποθέτησε.
10/ Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να απολογηθούμε για την έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία. Επιβλέπω εγώ γιατί δεν υπάρχει άλλος μηχανολόγος εκτός από εμένα. Το τμήμα δεν διαθέτει πολιτικό μηχανικό. Μέχρι να προσληφθεί ο εξωτερικός συνεργάτης, επιβλέπουσα είναι η κυρία Καρακίτσου.
11/ Επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει μελέτη εφαρμογής για το σιντριβάνι. Ωστόσο, δεν υπάρχει γιατί δεν πρέπει να υπάρχει. Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα κατασκευαστεί, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι αυτό που περιγράφει η μελέτη. Η μελέτη εφαρμογής θα ήταν απαραίτητη αν ο τρόπος πληρωμής ήταν αναλυτικός και όχι κατά αποκοπή. Άλλωστε, πώς έδωσε προσφορά ο εργολάβος, αν χρειαζόταν μελέτη και δεν υπήρχε εξ αρχής;
12/ Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει με το φρεάτιο του ΟΤΕ, για το οποίο ο ίδιος ο οργανισμός μάς έχει δώσει εναλλακτικές λύσεις.
13/ Υποχρέωση να καταθέτει καθημερινά ημερολόγια έργου έχει ο ανάδοχος και όχι η υπηρεσία. Δεν μπορεί να τα υποβάλλει όποτε θυμάται ή όποτε του ασκείται πίεση. Τον προειδοποιήσαμε με ειδική πρόσκληση ότι αν δεν είναι συνεπής στην υποχρέωση αυτή, η ποινική ρήτρα είναι 100 ευρώ ημερησίως. Αυτό είναι απειλή;
14/ Δεν μπορεί ο εργολάβος να τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα του έργου όποτε θέλει και όποτε νομίζει. Δεν προβλέπεται να πάει διακοπές, πόσο μάλλον όταν έχει πάει πίσω το έργο.
15/ Εκτός από την πόλη, ταλαιπωρείται και ο στρατός, καθώς ο ίδιος ανάδοχος έχει αναλάβει τη λέσχη αξιωματικών και εδώ και μήνες, ο μόνο που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση των ικριωμάτων στον εξωτερικό χώρο.
16/ Βάσει όσων ορίζει ο νόμος, αν υπήρχαν ελλείψεις σε επίπεδο τοπογραφικών, όφειλε ο ίδιος ο εργολάβος να τις καλύψει.
17/ Σε νομικό επίπεδο, ο εργολάβος έχει καλάσνικοφ κι εμείς νεροπίστολο …