«Πηνελόπειος Δρόμος» στο Γεωργίτσι Λακωνίας το Σάββατο 19 Αυγούστου!

3ος Βασιλικός Αγώνας Δρόμου 11 χλμ. και 1ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου 20 χλμ.

Το Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη», με την υποστήριξη των «Σπαρτιατών Δρομέων» και του Dimopoulos Coaching, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Υακίνθεια 2023», διοργανώνει το Σάββατο 19 Αυγούστου, τον 3ο Βασιλικό Αγώνα Δρόμου 11 χλμ., με την ονομασία «Πηνελόπειος Δρόμος» και τον 1ο Πηνελόπειο Ημιμαραθώνιο Δρόμο 20 χλμ..

Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίτσι Λακωνίας, Σπαντίδου Αμφιθέατρο *

Πληροφορίες αγώνων:

Περιγραφή διαδρομής 20 χλμ.
Ώρα διεξαγωγής αγώνα: 18:00
Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 20 χλμ. μικτά (ασφάλτινα – χωματόδρομος)

Εκκίνηση: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται προς το χωριό Πελλάνα ακολουθώντας αγροτικό δρόμο. Στα 3,3 χλμ. συναντάμε για πρώτη φορά άσφαλτο και στα 4,5 χλμ. φθάνουμε στο χωριό Πελλάνα όπου είναι ο πρώτος σταθμός του αγώνα. Οι δρομείς στρίβουν δεξιά με κατεύθυνση και ανηφορική κλίση προς το χωριό Περιβόλια (2ος σταθμός 8 χλμ.) στα 8,5 χλμ. στρίβουμε δεξιά στον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης -Γεωργιτσίου με κατεύθυνση προς το Γεωργίτσι. Στα 10,7 χλμ. συναντάμε το χωριό Αλευρού και τον 3ο σταθμό του αγώνα. Από εκεί ξεκινά μια παρατεταμένη έντονη ανηφόρα ως τα 15 χλμ. όπου οι δρομείς φθάνουν στην είσοδο του Γεωργιτσίου και στον 4ο σταθμό. Από το σημείο αυτό ξεκινά η κατηφορική κλίση της διαδρομής, στα 16,3 χλμ. και οι δρομείς στρίβουν δεξιά προς Σπαντίδου Αμφιθέατρο. Στα 19 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο.

Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Περιγραφή διαδρομής 11 χλμ.
Ώρα διεξαγωγής αγώνα 11 χλμ.: 18:30
Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 11 χλμ. μικτά (ασφάλτινα – χωματόδρομος)

Εκκίνηση: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Αγ. Κωνσταντίνος ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,150μ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τα 2 χλμ. (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου) ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στα 2,3 χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς την Αγόριανη. Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στα 5 χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης, όπου στα πρώτα περίπου 300 μ. έχει μια γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στα 5,6 χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία, που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων ως τα 7,5 χλμ. όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754 μ.. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα. Στα 10 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο.

Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Κόστος συμμετοχής: Οι αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

Συμμετοχές: Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή μέχρι και 13/08/23 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/bUqFEfSSCHw2QZKF8

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα των αγώνων.

Βραβεύσεις: Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό μετάλλιο. Βραβεύσεις (κύπελλα) θα δοθούν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του κάθε αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

Φύλαξη πραγμάτων – Αποδυτήρια: Στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων καθώς και χώροι αποδυτηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων.

Απονομές: Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος των αγώνων, περίπου στις 20:30.

Μετά τους αγώνες θα δοθεί δωρεάν γεύμα – ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

*Σπαντίδου Αμφιθέατρο (πρόσβαση)
H καλύτερη πρόσβαση είναι από το χωριό Γεωργίτσι. Για όσους έρχεστε από τη Σπάρτη βγαίνετε στην έξοδο της Πελλάνας. Όταν θα μπείτε στο Γεωργίτσι, θα περάσετε το μνημείο με το αεροπλάνο και βγαίνοντας στην έξοδο προς Αγόριανη στρίβετε δεξιά στην ένδειξη Αμφιθέατρο (στο βάθος είναι ορατό το Αμφιθέατρο). Για όσους έρχεστε από Τρίπολη ή Καλαμάτα, στο κόμβο του Λεύκτρου βγαίνετε στην έξοδο για Σπάρτη και συνεχίζετε μετά τα διόδια στην έξοδο για Λογγανίκο. Αφού περάσετε και την Αγόριανη πριν την είσοδο για το Γεωργίτσι στρίβετε αριστερά για το Αμφιθέατρο.

Η ιστορία του «Πηνελόπειου Δρόμου»
Ο «Πηνελόπειος Δρόμος» (προς τιμήν της Πηνελόπης και του Οδυσσέα) διεξάγεται στο πλαίσιο του θεσμού «Υακίνθεια», ο οποίος ξεκίνησε το 2017 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο «Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο Μνημοσύνη» και το Σπαντίδου Αμφιθέατρο, στο οποίο λαμβάνει χώρα.

Ο κυκλικός αγώνας δρόμου διεξάγεται στο χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας, στο οποίο βρίσκεται το αμφιθέατρο (εκκίνηση και τερματισμός), ενώ παράλληλα διεξάγεται και παιδικός αγώνας 2 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος αγώνας δρόμου με βασιλική σφραγίδα (πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) διοργανώθηκε στην περιοχή του σημερινού χωριού Πελλάνα (Ομηρική Λακεδαίμονα), το 1300-1200 π.Χ., από τον συμβασιλέα Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πηνελόπης (πρώτη ξαδέλφη της Ωραίας Ελένης). Ο νικητής του βασιλικού αγώνα δρόμου θα παντρευόταν την Πηνελόπη. Νικητής αναδείχθηκε ο Οδυσσέας, ο οποίος αφού παντρεύτηκε την Πηνελόπη, αναχώρησε για την Ιθάκη. Ο πατέρας της Πηνελόπης, Ικάριος, τους παρακαλούσε να μείνουν στην Πελλάνα. Ο Οδυσσέας όμως ήταν ανένδοτος και η Πηνελόπη αφού έκρυψε το πρόσωπο της με το πέπλο της ανέβηκε στο άρμα του Οδυσσέα και τον ακολούθησε στην Ιθάκη. Στο σημείο εκείνο που η Πηνελόπη προσπάθησε να κρύψει τη ντροπή της (υπολογίζουμε ότι είναι η έξοδος της Εθνικής οδού για τον Άγιο Κωνσταντίνο) έστησαν οι Λακεδαιμόνιοι το άγαλμα της Αιδούς. Πριν τον αγώνα δρόμου που οργάνωσε ο συμβασιλέας Ικάριος προς τιμήν της Πηνελόπης, ο αδερφός του βασιλιάς Τυνδάρεως οργάνωσε ιπποδρομία, στην οποία συμμετείχαν 27 πρίγκιπες μεταξύ των οποίων ήταν ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας κ.ά.. Νικητής αναδείχθηκε ο Μενέλαος, που παντρεύτηκε την Ωραία Ελένη. Στο γαμήλιο γεύμα στα σφάγια του βοδιού που θυσίασαν, ορκίστηκαν ότι θα είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και έτσι έγινε στον Τρωικό πόλεμο.