Β.Μητράκος: “Αντιδημοκρατικό να μην μπορούν οι δημότες να αρθρώσουν λόγο στο Δ.Σ.Σπάρτης”

Ήδη από την α΄ δημαρχιακή θητεία  του κ. Δημοσθένη Ματάλα και την προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου από τον κ. Κων/νο Δημητράκουλα είχε κατακτηθεί το φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα των δημοτών και των φορέων τους να λαμβάνουν τον λόγο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , προκειμένου να θέτουν διάφορα ζητήματα .

Στα πλαίσια αυτά παραβρέθηκα προσφάτως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης προκειμένου , ως εκπρόσωπος της επιτροπής των κατοίκων Ν. Κόσμου- Ψυχικού  για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης , να θέσω ένα σύντομο ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας . Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο του  δημοτικού συμβουλίου  ο οποίος συγκατένευσε ! Μετά το πέρας όμως των ανακοινώσεων , ο πρόεδρος μου διαμήνυσε από μικροφώνου ότι ύστερα από τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ να πάρω τον λόγο κι αν θέλω , να απευθυνθώ εγγράφως και αρμοδίως για να πάρω απάντηση !!!

Πραγματικά μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί σοβαρή δημοκρατική οπισθοδρόμηση  για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , το οποίο αποτελεί (έπρεπε να αποτελεί) για τον πολίτη την πιο κοντινή  έκφραση της άμεσης δημοκρατίας .

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι το σπίτι των δημοτών και  αποτελεί τραγική ειρωνεία και φραγμό αντιδημοκρατικό να μη μπορούν οι δημότες να αρθρώσουν λόγο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι , εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους .

Ο κ. Δήμαρχος Σπάρτης , είχε υιοθετήσει την πρόταση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ για θεσμοθέτηση της «ώρας του δημότη» κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου  και την είχε συμπεριλάβει στις προεκλογικές του εξαγγελίες . Επομένως , για λόγους συνέπειας αλλά και για ουσιαστικούς λόγους δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου  κι οργανικής ενότητάς του με τους πολίτες που εκπροσωπεί  , ΠΡΕΠΕΙ να θεσμοθετηθεί ΑΜΕΣΑ η  ώρα του δημότη στον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , ώστε οι πολίτες του δήμου να έχουν στην αρχή της συνεδρίασης έναν ορισμένο σύντομο χρόνο για να θέτουν διάφορα ζητήματα αλλά και  προτάσεις . Αυτό το δικαίωμα της άμεσης και δημόσιας ακρόασης  και τοποθέτησης των δημοτών δεν μπορεί να αντικαταστήσει καμιά επιστολή και κατ’ ιδίαν διαβούλευση!

Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής.

Alain de Benoist, 1943-, Γάλλος φιλόσοφος

Βαγγέλης Μητράκος