Κώτσηρας: Κακούργημα πλέον η υπερβολική ταχύτητα όταν υπάρχει θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη

Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα μετά τον αγώνα της κ. Κατερίνα Τζιάλλα, μητέρας του πολίστα Αδαμάντιου Μαντή, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 21 ετών, τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από τροχαίο στην Παραλιακή.

Καλεσμένη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα ήταν η κ. Κατερίνα Τζιάλλα, μητέρα του πολίστα Αδαμάντιου Μαντή, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 21 ετών τον Νοέμβριο του 2019 έπειτα από τροχαίο στην Παραλιακή.

Η ίδια, τον περασμένο Μάιο, είχε ζητήσει με επιστολή της «την αλλαγή του νόμου και τη μετατροπή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όταν κάποιος χτυπάει τον οποιονδήποτε με ένα αυτοκίνητο στον δρόμο» ώστε να δικαιωθεί για τον θάνατο του γιου της, καθώς «ο δολοφόνος του παιδιού μου κυκλοφορεί ελεύθερος!» όπως χαρακτηριστικά τόνιζε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στην σημερινή εκπομπή η κ. Τζιάλλα ευχαρίστησε τον υφυπουργό δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος την άκουσε και με ενέργειές του «πέρασε» στον Ποινικό Κώδικα από το τέλος Μαρτίου ότι «από πλημμέλημα, η υπερβολική ταχύτητα γίνεται κακούργημα όταν προκαλέσει θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη».

Η κ. Τζιάλλα τόνισε ότι πλέον στόχος της είναι να πιέσει ώστε «να αλλάξει ο νόμος και για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και του STOP, καθώς και για την αλλαγή του ΚΟΚ σε ότι αφορά τις ποινές για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, γιατί πάρα πολλά παιδιά χάνονται από μόνα τους».

Όπως τόνισε, «όταν λοιπόν έρθει η μέρα που στην Ελλάδα δεν θα έχουμε αυτή τη γενοκτονία, τότε θα πιστεύω ότι ο αγώνας μου έχει δικαιωθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι «βγάζω το καπέλο στην κ. Τζιάλλα για τον χρόνιο αγώνα που κάνει, γιατί δεν στάθηκε στην απώλεια του παιδιού της αλλά δίνει μια μάχη για να μην υπάρξουν άλλα παιδιά στο μέλλον που θα έχουν τέτοιου είδους κατάληξη.

Το ελάχιστο που εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο νομοτεχνικά σωστό. Η υπερβολική ταχύτητα ήταν πολύ απαξιωμένη μέχρι τώρα, και κάναμε μια διάταξη που πλέον τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Και όταν μάλιστα υπάρχει θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη, η δίωξη θα είναι κακουργηματική και οι δράστες αυτών των ενεργειών θα οδηγούνται με πολύ αυστηρές ποινές ενώπιον της δικαιοσύνης.

Είναι κοινωνικά ανεύθυνοι όταν τρέχουν με 200 και σκοτώνουν κάποιον. Για αυτό το λόγο έπρεπε να γίνει μια σοβαρή νομική παρέμβαση.

Πλέον είναι κάθειρξη και για τις βαριές σωματικές βλάβες και για ανθρωποκτονία και μπορεί να φτάσει και τα ισόβια όταν υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ».