Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εκφράζοντας την ανησυχία του και ζητώντας τον ορισμό εξωτερικής επιτροπής ελέγχου, μετά από την δημόσια επιστολή παραίτησης της κας Μαρίας – Ζωής Φουντοπούλου, από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), του βασικού φορέα διαχείρισης του εμβληματικού προγράμματος ERASMUS+ στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Γεωργούλης στην επιστολή του ρωτά την Υπουργό Παιδείας αναφέρει: “Η κυρία Φουντοπούλου κάνει αναφορά στην επιστολή παραίτησής της στην Έκθεση Αξιολόγησης της Deloitte και στα προβλήματα προμηθειών που διαπιστώνει η εταιρία. Έχετε γνώση της Έκθεσης αυτής και των παρατυπιών που καταγράφονται;
Ελπίζω ότι θα λάβετε άμεσα τη σωστή απόφαση και θα προχωρήσετε στον ορισμό εξωτερικής επιτροπής ελέγχου για τη διερεύνηση του θέματος, έτσι ώστε το Υπουργείο να πείσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας για την αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων στα οποία θα καταλήξει ο έλεγχος, για να μην υπάρξει πρόβλημα στα στις πολύ σημαντικές τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του Erasmus+ στην Ελλάδα.”
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Γεωργούλη:
Βρυξέλλες, 3 Απριλίου 2023
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Επικοινωνώ μαζί σας, επειδή προβληματίστηκα έντονα διαβάζοντας τη δημοσιευμένη στον ελληνικό τύπο επιστολή της κ. Μ. Φουντοπούλου, με την οποία εξηγεί τους λόγους παραίτησής της από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), του βασικού φορέα διαχείρισης του εμβληματικού προγράμματος ERASMUS+ στην Ελλάδα.
Ως συντονιστής στην Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας, Καινοτομίας, Έρευνας και Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εμπίπτει εκ της αρμοδιότητας της, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήθελα να σας εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για την κακή εντύπωση που έχει δοθεί στα όργανα, από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστολής παραίτησης και όσα καταγγέλλονται σε αυτήν, τουλάχιστον μέχρι να διερευνηθεί τι ακριβώς ισχύει.
Κρίνεται συνεπώς απαραίτητο να δείξει έμπρακτα η Ελλάδα, μέσω του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, ότι θέλει τάχιστα και με μεγάλη σοβαρότητα να διερευνήσει την τυχόν ύπαρξη παρατυπιών ή παρανομιών στη διαχείριση του προγράμματος ERASMUS+ και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.
Ενημερώθηκα ότι το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε εντολή να γίνει εσωτερικός έλεγχος στο ΙΚΥ για να διερευνηθεί το θέμα. Αυτή η επιλογή δημιουργεί προβληματισμούς. Πρώτον, δεν πείθει ότι θα είναι αντικειμενικός ο έλεγχος καθώς καλούνται οι ελεγχόμενοι, δηλαδή τα στελέχη του ΙΚΥ, να ελέγξουν τον εαυτό τους. Δεύτερον, η εν λόγω επιλογή δεν είναι συμβατή με τον Κανονισμό του προγράμματος ERASMUS+. Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, σε κάθε κράτος μέλος υπάρχει μια «εθνική́ αρχή» που
είναι αρμόδια «σε εθνικό́ επίπεδο, για την παρακολούθηση και την εποπτεία της διαχείρισης του προγράμματος στο κράτος μέλος» (national authority) . Αυτή η αρχή εποπτεύει τον «εθνικό οργανισμό» (ή τους εθνικούς οργανισμούς), δηλαδή τον φορέα «που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της υλοποίησης του προγράμματος σε εθνικό́ επίπεδο σε ένα κράτος μέλος» (national agency). Στην περίπτωση της Ελλάδας εθνική αρχή για το πρόγραμμα ERASMUS+ έχει ορισθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο, κατά συνέπεια, έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση και την εποπτεία της διαχείρισης που έχει κάνει το ΙΚΥ ως ο κύριος εθνικός οργανισμός για το πρόγραμμα ERASMUS+.
Η κυρία Φουντοπούλου κάνει αναφορά στην επιστολή παραίτησής της στην Έκθεση Αξιολόγησης της Deloitte και στα προβλήματα προμηθειών που διαπιστώνει η εταιρία. Έχετε γνώση της Έκθεσης αυτής και των παρατυπιών που καταγράφονται;
Τέλος θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία των Ελλήνων και ξένων φοιτητών του προγράμματος Erasmus+ που έχουν συμβόλαια με το ΙΚΥ για τη συνέχιση των συμβολαίων τους. Μια δήλωση από τη μεριά σας θα ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστική.
Ελπίζω ότι θα λάβετε άμεσα τη σωστή απόφαση και θα προχωρήσετε στον ορισμό εξωτερικής επιτροπής ελέγχου για τη διερεύνηση του θέματος, έτσι ώστε το Υπουργείο να πείσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας για την αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων στα οποία θα καταλήξει ο έλεγχος, για να μην υπάρξει πρόβλημα στα στις πολύ σημαντικές τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις του Erasmus+ στην Ελλάδα.”