Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού (συνοδευόμενος από τη συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής) επισκέφτηκε τη ΔΕΥΑ Τρίπολης και είχε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, το γενικό διευθυντή, τον τεχνικό διευθυντή, το σωματείο εργαζομένων σ΄ αυτήν και εργαζόμενους εν όψει της εισαγωγής προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων …».
Το νερό είναι δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, που παρέχεται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά μονοπωλιακό τρόπο.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, με τρόπο που αυτό να καθίσταται εμπόρευμα-προϊόν συναλλαγής.
Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης αυτού του σκοπού-αυτής της επιδίωξης, σχεδιάζεται η δημιουργία «αγοράς» για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, η οποία θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, με κριτήρια τον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού και αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, οι οποίες περνούν υπό τον έλεγχο μιάς νέας Ανεξάρτητης Αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Αυτά θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, με σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, των αγροτών και των επιχειρήσεων.
Και πάντως σε μία εποχή, κατά την οποία η διαχείρισή του αποκτά στρατηγική σημασία, αφού είναι παρούσα η κλιματική κρίση, με τη μείωση των αποθεμάτων νερού.
Ας υπομνηστεί, ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε κατατεθεί, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, πρόταση, η ενέργεια και το νερό, ως δημόσια κοινωνικά αγαθά, να προστατεύονται απολύτως και να μην αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η διαφωνία μας για το νομοσχέδιο είναι «κάθετη» και ζητούμε την απόσυρσή του.
Το ίδιο ζητούν, και η διοίκηση της ΔΕΥΑΤ και το σύνολο των εργαζομένων σ΄ αυτήν.
Με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» θα πούμε το «νερό νεράκι».
link: