Υλικά (για 40-45 κομμάτια)
2 φλ τσ ελαιόλαδο 1 1/2 φλ τσ ζάχαρη 1 φλ τσ λευκό αρετσίνωτο κρασί 1 φλ τσ χυμό πορτοκαλιού ξύσμα ενός πορτοκαλιού 1 κ τσ σόδα μαγειρική 1 κιλό φαρίνα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 μπαστουνάκι κανέλας 1/2 κ σ καρφάκια γαρύφαλου 2 φλ τσ σουσάμι καβουρντισμένοΤρόπος παρασκευής
1. Βράζετε τα γαρίφαλα και την κανέλα σε 1 φλ τσ νερό. Τα σουρώνετε και αφήνετε το ζωμό να κρυώσει. Σε λεκάνη ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρασί, το κανελόζουμο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού-μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα-τη ζάχαρη και τα αναμειγνύετε καλά.2. Προσθέτετε σιγά σιγά στο παραπάνω μείγμα το αλεύρι, κοσκινισμένο καλλίτερα. Δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής και σχετικά σκληρή. Αν χρειαστεί ρίχνετε ακόμα λίγο αλεύρι.
3. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, για 1/2 ώρα, να ηρεμήσει και στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί. Πλάθετε μικρά κουλουράκια και τα κυλάτε στο σουσάμι. Τα τοποθετείτε στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο-170ο και ψήνετε για 30′-35′ περίπου. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, πρέπει να είναι μαλακά (θα σκληρύνουν όσο κρυώνουν) και να έχουν ροδίσει στο κάτω μέρος.