Τα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τη νεολαία του σήμερα, εντοπίζονται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που οδηγεί στη φτωχοποίηση, στο λεγόμενο brain drain, σε ένα συνεχές άγχος εργασιακής επισφάλειας, με ολοένα μειούμενες αποδοχές, καθώς και σε μηδαμινές προοπτικές για ιδιόκτητη στέγαση. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή σύνθετων κρίσεων και εκρήξεων σε οικολογικό, οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Η ορατή και η αόρατη κατάργηση του κράτους πρόνοιας εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας απαιτώντας από τους νέους μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, ευελιξία και διακινδύνευση.
Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια οι νέοι αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Το γεγονός της δυσαρέσκειας και του «πολιτικού κυνισμού» (όλοι ίδιοι είναι), των νέων απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στις διαδικασίες αντιπροσώπευσης καταγράφεται σταθερά σε όλες τις ευρωπαϊκές έρευνες. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για από-πολιτικοποίηση των νέων. Βέβαια αυτό δεν επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον σε αξιόπιστες έρευνες. Αντιθέτως, επιβεβαιώνεται ότι οι νέοι και οι νέες συμμετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι μέσω διαφοροποιημένων, εναλλακτικών μορφών δράσης και παρέμβασης, εκτός κατεστημένων θεσμικών πλαισίων και με εντονότερα τα κοινωνιολογικά από τα στερεοτυπικά πολιτικά χαρακτηριστικά.
Αόριστοι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τη νέα γενιά θεωρώντας την απολιτική, ανιστόρητη και κυρίως παθητική στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Όλοι αυτοί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της αδράνειας, της απάθειας και της μη συμμετοχής, μετατρέποντας την νεολαία σε παθητικό δεκτή ιδεών και εντολών. Είναι αυτοί που δεν θέλουν την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή της νεολαίας, επειδη ξέρουν ότι έτσι το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, αφοπλίζεται. Είναι αυτοί που θέλουν τους νέους στο περιθώριο των εξελίξεων ,στοχεύοντας πιθανότατα στην εξάλειψη κάθε προοδευτικής αλλαγής και αμφισβήτησης.
Ο μύθος της αποπολιτικοποίησης, της πολιτικής απάθειας και της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις. Αφού τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να σχηματίζονται με πρωτοβουλίες των νέων, μικρές και μεγάλες οργανωμένες ομάδες οι όποιες συμμετάσχουν αποφασιστικά στη κοινωνική και πολιτική ζωή. Οι νέοι δεν διστάζουν να αρθρώνουν έναν εναλλακτικό, δημιουργικό αλλά και καταγγελτικό λόγο και να διεκδικούν μεγαλύτερη και ισότιμη παρουσία στην πολιτική.
Ως νέοι και ως μελλοντικοί οδηγοί του τόπου μας, πρέπει να βρεθούμε στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση. Δεν πρέπει να απέχουμε, καθώς όσο το ποσοστό αποστροφής στα κοινά μεγαλώνει, τόσο η δημοκρατία μας συρρικνώνεται, αφού απευθύνεται σε λιγότερους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μεγεθύνονται καθώς εμείς μένουνε αδρανείς, χωρίς να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.
Οι νέοι πρέπει να συνεισφέρουν στην εξέλιξη, την αναβάθμιση και την προστασία του κοινωνικού συνόλου από την παρακμή. Οι λόγοι για τους όποιους οι νέοι πολίτες πρέπει να ενδιαφερθούν για την πολιτική, έχουν τις ρίζες τους στη δημοκρατία διότι μέσα σε αυτήν μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, να γίνουμε ουσιαστικοί, παρεμβατικοί και αποτελεσματικοί, διεκδικώντας παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον. Η Νεολαία καθίσταται αναγκαίο μας να εκφράσει και να ικανοποιήσει τις νεανικές της ανησυχίες, να υλοποιήσει τα οράματά της και να φωτίσει τα όποια αδιέξοδά της, μέσα από το πρίσμα των φρέσκων ιδεών και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων. Η δραστηριοποίηση της πρώτα σε τοπικό επίπεδο, στη συνέχεια σε πανελλήνιο και μετά σε πανευρωπαϊκό μέσω ανταλλαγών επισκέψεων και κοινών προγραμμάτων, με τους νέους της υπόλοιπης Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, θα γεννήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Η συμμετοχή των νέων στα κοινά πρέπει να έχει την μορφή συλλογικής έκφρασης και να είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη διαχείριση, σε πρώτηφάση, των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα καταρρίψουν το μύθο της κοινωνικά «ανενεργής» νεολαίας, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν με συγκεκριμένο τρόπο τα ζητήματα που τους αφορούν και να τα χρωματίζουν με τις ανησυχίες και τις ιδέες τους.
Στόχος είναι με την συμβολή κάθε εργαζόμενου/ης, φοιτητή/τριας, μαθητή/τριας, μετανάστη/τριας, αθλητή/τριας, αγρότη/ισσας καθώς και νέων ανθρώπων από κάθε κοινωνικό χώρο, να συγκροτηθεί ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα αναδεικνύει και θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της νεολαίας, πάντα με γνώμονα τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Ελευθερίας και της Συλλογικότητας. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των νέων ανθρώπων δείχνουν το δρόμο για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Η νέα γενιά σήμερα, είναι η γενιά της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της αναγέννησης σε μια εποχή των μεγάλων αντιφάσεων αλλά και των μεγάλων προκλήσεων.
Ειρήνη Κορκανά, Συντονίστρια Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λακωνίας