Το Pocket Tour παρουσιάζεται στον FLY 89.7!

Δύο νέα παιδιά από τη Σπάρτη, ο Γιάννης Κωνσταντινάκος και ο Σπύρος Οικονομάκης μας παρουσιάζουν την πρότασή τους για τον τουρισμό μέσα από μια νέα εφαρμογή για κινητές συσκευές, το PocketTour! Η πρώτη παρουσίαση στο κοινό θα γίνει …

το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, 7.00 μ.μ., στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης Σπάρτης!

{youtube}04rn_oe0xy8{/youtube}

-Πείτε μας δυο λόγια για εσάς, για να σας γνωρίσουμε.

Κατ’αρχάς να πούμε ότι με τον Σπύρο είμαστε παιδικοί φίλοι, με τελείως όμως διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις και ασχολίες. Ο Σπύρος ασχολείται επαγγελματικά εδώ και 6 χρόνια με την τεχνολογία και την ανάπτυξη εφαρμογών στον χώρο του web και του mobile και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Εγώ είμαι απόφοιτος της σχολής έργων υποδομής και ενεργό μέλος πολλών τοπικών ομάδων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Σπάρτης και στον ευρύτερο Δήμο. Παρ’όλ’αυτά, και οι δυο μας είχαμε και έχουμε έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη μας για τον τόπο μας, τη Λακωνία, η οποία μας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουμε αυτήν την εφαρμογή.

-Πώς ξεκίνησε λοιπόν αυτή η ιδέα;

Θα σας πω μία μικρή ιστορία. Το καλοκαίρι του 2013 πάνω σε μια συζήτηση, αναζητώντας έξυπνους τρόπους να αναδείξουμε την περιοχή μας, με την τόσο σημαντική ιστορία της και τις ομορφιές της, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε το PocketTour μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά (smartphones). Στόχος ήταν η περιήγηση του χρήστη μέσα από την εφαρμογή στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής βάσει της εκάστοτε τοποθεσίας του. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης θα μπορούσε να βρει γύρω του ανά πάσα στιγμή και στην ακτίνα που επιθυμούσε τα διαθέσιμα αξιοθέατα.

-Γιατί για κινητά;

 Όπως γνωρίζετε, σχεδόν όλοι πλέον στην εποχή μας χρησιμοποιούν ένα έξυπνο κινητό (smartphone) που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και διαθέτει τη δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας. Επομένως είναι πολύ εύκολο για τον κάθε χρήστη της εφαρμογής, και ειδικότερα τον τουρίστα, να βρίσκει “on the go” (όπως λέμε) και όχι μπροστά από έναν υπολογιστή τα σημεία που τον ενδιαφέρουν γύρω του άμεσα και γρήγορα. Όπως φαίνεται και από το όνομα της εφαρμογής λοιπόν, το PocketTour είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός τσέπης…και όχι μόνο βέβαια!

-Απ’όσο γνωρίζω όμως, υπάρχουν πολλές παρόμοιες εφαρμογές. Σε τι διαφέρει το PocketTour;

Πρώτα απ’όλα να πούμε ότι όντως αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν πολλές ανάλογες εφαρμογές, οι περισσότερες όμως αφορούν συγκεκριμένες πόλεις ή νομούς. Επομένως αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί διαφορετικές μέρη και να γνωρίσει τα αξιοθέατα κάθε τόπου, θα πρέπει να εγκαταστήσει στο κινητό του πολλές διαφορετικές εφαρμογές, πράγμα που στην πραγματικότητα οι περισσότεροι χρήστες δεν κάνουν, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που γνωρίζουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να διαφοροποιηθούμε σε αυτό και να διευρύνουμε τη δική μας εφαρμογή, ώστε να συμπεριλάβουμε όλη την Ελλάδα σε μία εφαρμογή. Αυτήν τη στιγμή συγκεκριμένα καλύπτουμε το 75% της χώρας μας.

Επιπλέον, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες ενός τουρίστα, μπήκαμε στη θέση του για να καταλάβουμε ποια θα πρέπει να είναι η κατάλληλη πληροφορία που του παρέχεται για κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Καταλήξαμε λοιπόν στα εξής:

    Φωτογραφία του σημείου

    Τηλέφωνο για επικοινωνία, μιας και για παράδειγμα σε κάποια αξιοθέατα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τους υπεύθυνους

    Ωράριο λειτουργίας, όταν πρόκειται για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. μιας και είναι πολύ απογοητευτικό για κάποιον να φτάνει σε ένα μέρος και να το βρίσκει κλειστό

    Τιμές εισιτηρίων, ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία στον προϋπολογισμό και την οργάνωση ενός ταξιδιού

    Ιστορικές και άλλες πληροφορίες σχετικές με το αξιοθέατο, το πιο σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής μας. Σκεφτείτε κάποιον να φτάνει στην Αρχαία Σπάρτη ή στο άγαλμα του Λεωνίδα και να μη γνωρίζει τίποτα σχετικό με αυτά τα αξιοθέατα. Μέσα από την εφαρμογή μας τού δίνεται η αναλυτική περιγραφή του σημείου εύκολα και γρήγορα.

Και κάτι ακόμη! Ο τουρισμός και γενικώς τα ταξίδια είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα. Ο ταξιδιώτης δε θέλει απλώς να βλέπει αξιοθέατα και να διαβάζει πληροφορίες. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε την εφαρμογή μας πιο ελκυστική για τον χρήστη. Φτιάξαμε ένα κοινωνικό δίκτυο, όπου ο χρήστης έχει δικό του προσωπικό λογαριασμό και έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής.

-Εξηγείστε μας αυτό το διαφορετικό διαδραστικό στοιχείο του PocketTour!

Μέσα από αυτό το κοινωνικό δίκτυο, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει και να ακολουθήσει φίλους που μοιράζονται με αυτόν την ίδια αγάπη για τα ταξίδια, να κάνει check-in στα μέρη που επισκέπτεται, like στη δραστηριότητα των φίλων του ή να βαθμολογήσει τα αξιοθέατα που επισκέπτεται, ως προς την καθαριότητα ή την τιμή του εισιτηρίου για παράδειγμα. Μπορεί να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις των ταξιδιών του μέσα από μια διαδρομή αποτυπωμένη στον χάρτη ή να λάβει προτάσεις για τις επόμενες εξορμήσεις του, βάσει των προσωπικών του προτιμήσεων και των προηγούμενων ταξιδιών του.

Ακόμη, μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα των χρηστών, μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στο κάθε αξιοθέατο. Στοιχεία δηλαδή που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δήμους και γενικώς τους υπεύθυνους κάθε σημείου προς βελτίωση και εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων. Θεωρούμε αυτό το στοιχείο της εφαρμογής ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο. Η γνώμη του χρήστη (τουρίστα) αποκτά δύναμη και συμβάλει στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και την ανάπτυξη του τόπου, μέσω της ανάδειξης των θετικών και αρνητικών στοιχείων του κάθε σημείου από τον ίδιο, τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον τουρίστα.

-Ακούγεται πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα δύσκολο το εγχείρημά σας.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την ανάπτυξη του PocketTour νομίζω είναι απόλυτα ξεκάθαρες μιας και μιλάμε για μεγάλο όγκο πληροφοριών. Το τεχνικό κομμάτι είναι κάτι που έγινε σχετικά γρήγορα, η προσπάθεια όμως για συλλογή έγκυρων και επικαιροποιημένων δεδομένων και πληροφοριών ήταν και είναι πολύ δύσκολη. Παρ’όλ’αυτά, η αγάπη για αυτό που κάνουμε μας δίνει την δύναμη να προχωράμε και να εξελισσόμαστε χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ώστε να αυτοματοποιούνται κάποιες δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες.

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή! Σύντομα θα συμπεριλάβουμε δύο ακόμη χώρες της Ευρώπης.

-Πού μπορούμε να βρούμε το PocketTour;

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play για συσκευές Android. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας (www.pocket-tour.com) ή να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter)