Στο δοκιμαστικό μήνυμα που ήρθε στους συναδέλφους για την κατάπτυστη ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από την «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», αφού πληροφορούμαστε για την «αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο», περνάμε και στο «παρασύνθημα»:
«Τόσο η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους και το σύνολο της διεξαγωγής και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και τελεί υπό την ευθύνη της εκάστοτε διεξάγουσας αρχής» αφού «Η υπηρεσία Ζευς αναλαμβάνει μόνο τη διαχείριση του συστήματος και δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τρόπο οργάνωσης, τη χρήση των αποτελεσμάτων, και τον σκοπό της κάθε ψηφοφορίας, ούτε για την οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την πλευρά της διεξάγουσας αρχής. Για όλα τα παραπάνω αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εν λόγω διεξάγουσα αρχή και ο διαχειριστής της ψηφοφορίας».
Εν ολίγοις στην Ελλάδα των νόμιμων παρακολουθήσεων, η Διοικούσα αρχή, δηλαδή τα κρατικά όργανα που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, θα εξασφαλίσουν ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, θα είναι διαφανείς με διαδικασίες εκλογής του αιρετού! Είναι προφανές ότι η νομιμοποίηση των εκλογών αυτών με την ηλεκτρονική ψήφο, θέτει σε κίνδυνο άμεσα και τα Σωματεία, αφού απομακρύνει από το ζωντανό έλεγχο της δια ζώσης διαδικασίας τις εκλογές, μετατρέποντάς τα σε πλατφόρμες ελέγχου στα χέρια του κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης και του Υπουργείου.
Κανείς πέρα από τη “Διοικούσα Αρχή”, δεν θα γνωρίζει ποιοι ψήφισαν, πόσοι ψήφισαν αλλά και τι ψήφισε ο καθένας! Αυτό θα πει ψηφιακό κράτος… Η «Ελλάδα (όντως) αλλάζει» με την αξιοποίηση και της τεχνολογίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή αλλάζει μεν, προς το χειρότερο δε.
Όσοι έκαναν κωλοτούμπα σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με την αξιολόγηση πέρυσι, σήμερα σου ζητάνε την ψήφο τάχα γιατί νοιάζονται για τον αιρετό. Όσοι έκαναν κωλοτούμπα από την αποχή του 2020, σήμερα τρέχουν για μια θεσούλα με δεδομένες τις επιζήμιες θέσεις τους για τον κλάδο.
Θα τους αφήσουμε; Η αποχή είναι η πολιτική επιλογή που απαντάει σε αυτή τη φάση σε όλο αυτό το φιάσκο, όπως περήφανα απάντησε το 95% του κλάδου το 2020. Αποχή λοιπόν από την άθλια φαρσοκωμωδία, των Κεραμέως – κυβέρνησης και Διοίκησης, που φέρνουν την ηλεκτρονική κλειδαρότρυπα και τον έλεγχο στα Σωματεία.
Εμείς, οι πολλοί έχουμε τη δύναμη! Άλλος ένας λόγος να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στις 9 Νοέμβρη στη γενική απεργία σε όλη τη χώρα!
Νέστορας Ξυλάς
καθηγητής πληροφορικής