Νέες επιστημονικές δράσεις από το Κέντρο Δίαυλος

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις  νέες  επιστημονικές δράσεις

που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση για τον μήνα Φεβρουάριο.

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση:

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, τα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου», η  επιστημονική ομάδα του «Διαύλου» σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Γιαννουλέα Κων/νο και την Προϊσταμένη του ΚΕΣΥΠ κ. Βαφάκου Βασιλική θα υλοποιήσουν μια σειρά βιωματικών παρεμβάσεων στους μαθητές όλων των τάξεων  του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης (10 τμήματα), βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό Αγωγής Υγείας  «Στηρίζομαι στα πόδια μου» στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
•    Ταυτότητα και Αυτοεκτίμηση
•    Συναισθήματα και αποφασιστικότητα
•    Κατανόηση των επιρροών και λήψη αποφάσεων
Τον Δεκέμβριο του 2014, υλοποιήθηκε η πρώτη ενότητα, ακολούθησε  η 2η τον Ιανουάριο  ενώ η 3η θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2015,όπου και  θα ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη παρέμβαση. Συγκεκριμένα για τον Φεβρουάριο:

Τρίτη 03/02/15:  στο Α1 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα και
                                 στο Β1 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα
Τετάρτη 04/02/15:  στο Β3 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα,
                                 στο Β4 με εκπαιδεύτρια την κ. Βαφάκου Βασιλική &
                                  στο Α3 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία
Παρασκευή  13/02/15: στο Α2 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα &
                                 στο Β2 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία  
Πέμπτη 19/02/15: στο Γ1 με εκπαιδεύτρια την κ. Βαφάκου Βασιλική,
                                  στο Γ2 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα &
                                  στο Γ3 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Επιπροσθέτως, ο «Δίαυλος», σε συνεργασία με την κ. Κουτσαλιάρη Ελισάβετ, εκπαιδευτικό στο 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης, η οποία υλοποιεί στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία» την θεματική της Εφηβείας, θα πραγματοποιηθεί βραχεία βιωματική παρέμβαση στους έφηβους μαθητές και των δύο τμημάτων  της Β’ τάξης από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου κες Καργάκου Κατερίνα και Παπαδοπούλου Ιωάννα την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 το πρωί, στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:
Σε συνεργασία και με την Α/βάθμια Εκπαίδευση  και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.
Συγκεκριμένα:
1.    Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10:00π.μ.,στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Ρουσοπούλου Αθανασία θα πραγματοποιηθούν δύο (2) δίωρες βιωματικές ψυχοεκπαιδεύσεις των μαθητών των δύο τμημάτων της Α’ τάξης  από τις κυρίες  Γκουντούνα Ασπασία και Καργάκου Κατερίνα  στα πλαίσια του προγράμματος  Αγωγής Υγείας που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί με τίτλο: «Συναισθήματα-Διαχείριση Συναισθημάτων».  
2.    Στο Νηπιαγωγείο Δαφνίου και σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Κοκοσίδου Μαρία,  η κ. Γκουντούνα Ασπασία θα υλοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια στην θεματική «Πρόληψη της Βίας & του Ρατσισμού. Ανθρώπινα Δικαιώματα», την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ.

Παρεμβάσεις σε γονείς:

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με την Νηπιαγωγό του  Νηπιαγωγείου Κάμπου Βοιών  κ. Σταματίου Σοφία, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου  2015 και ώρα 6:00 το απόγευμα στο χώρο του  Νηπιαγωγείου Κάμπου ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των νηπίων με θέμα: «Υποχρεώσεις, Δικαιώματα και Αρνητική Συμπεριφορά των παιδιών», με ομιλήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
Στο Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ» πρωτεύον μέλημα μας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών με ποικίλους τρόπους. Μέσα από συναντήσεις ενημέρωσης, βιωματικά σεμινάρια σε ποικίλα θέματα, εποπτεία και στήριξη για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και δράσεων πρόληψης και ατομική ή ομαδική συμβουλευτική προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στο δύσκολο έργο και την προσπάθεια τους.
Μέσα από την επαφή μας με το σύνολο της σχολικής κοινότητας παρατηρήσαμε ότι τα αιτήματα για αντιμετώπιση περιπτώσεων ενδοσχολικού εκφοβισμού συνεχώς αυξάνονται. Συχνά οι εκπαιδευτικοί νιώθουν πως χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς να διαχειριστούν τέτοια περίπλοκα φαινόμενα.
Η απόκτηση γνώσης σε όλες τις καταστάσεις είναι το πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να γίνει, για να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.  Και η γνώση είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη, όταν συνδυαστεί με πρακτική εφαρμογή και γίνει βίωμα.
Προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, ο «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργανώνει, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη Της Σχολικής Βίας Και Του Εκφοβισμού, τριήμερο βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού». Συγκεκριμένα :
Το βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας Δήμου Ευρώτα, στις 9/02, 16/02 και 18/02/2015 και ώρα: 5:00-8:00, στο οποίο θα  συμμετέχουν 32 εκπαιδευτικοί και στο οποίο εκπαιδεύτριες θα είναι οι κυρίες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος και Καργάκου Κατερίνα –Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά στελέχη του κέντρου πρόληψης «Δίαυλος»
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.