Τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, τα οποία ισχύουν εδώ και μήνες στη χώρα μας, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η αναστολή των μέτρων θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού. Δείτε γιατί οι επιστήμονες αισιοδοξούν…
Με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί υπεύθυνοι στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, καθώς από τις αρχές του μήνα παρατηρείται αισθητή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και μειωμένη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, όπως έχει καταγραφεί από την επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ, στον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο (ΚΜΟ) οι ημερήσιες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 7.353 και βρίσκονται πλέον στα 13.703 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ προηγουμένως και μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι διαγνώσεις ξεπερνούσαν τις 18.000.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μείωση των κρουσμάτων φαίνεται να οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 18 ετών έχει ξεπεράσει το 80% στη χώρα μας, ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά της φυσικής ανοσίας, καθώς με τις υπερμεταδοτικές παραλλαγές Όμικρον και Όμικρον 2 έχουν μολυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τους τελευταίους μήνες.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων, ο οποίος εκτιμάται σε 118.885 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (εκτός από τον δείκτη των θανάτων)
Ταυτόχρονα, οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζονται μειωμένες κατά 100 εισιτήρια μέσα στην τελευταία εβδομάδα , ενώ την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια λόγω ίασης υπερτερούν με πάνω από 60 ασθενείς διαφορά ανά ημέρα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σαφή αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Οι διασωληνωμένοι, επίσης, -δείκτης που καθορίζει σε απόλυτο βαθμό τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των περιοριστικών μέτρων- αυξήθηκαν κατά 8 ασθενείς στον ΚΜΟ της εβδομάδας, όμως το ευτύχημα είναι πως ο ρυθμός της αύξησης είναι αργός.
Οι θάνατοι από την άλλη, φαίνεται να ακολουθούν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία, καθώς φαίνεται να μην επηρεάζονται από τους υπόλοιπους δείκτες και να παραμένουν ψηλά. Και συγκεκριμένα στους 64 νεκρούς ανά ημέρα, στον ΚΜΟ των 7 ημερών την Κυριακή (10/4).
Οι επιστήμονες δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να παραμείνουν επιφυλακτικοί κατά τον τελευταίο μήνα στην πρώιμη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τακτική που δεν εφάρμοσαν πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα νέα έξαρση.
Έτσι, όπως τονίζει στο iatropedia.gr μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην Ελλάδα μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε μετά το Πάσχα με μεγαλύτερη ασφάλεια στην περαιτέρω κατάργηση περιορισμών.
«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι δείκτες, αλλά η προστασία του πολίτη ώστε να μπει σε μια κανονικότητα.
Εντός του Απριλίου ο οδικός χάρτης των εμβολίων
Στην πορεία μας προς την κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, θα συμβάλλει και η περαιτέρω θωράκιση με την τέταρτη δόση του εμβολίου των πιο ευάλωτων πολιτών, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των χρονίως πασχόντων ασθενών (ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι κλπ).
Ήδη, την περασμένη Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 80 ετών και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ανά δεκαετία προς τα κάτω.
Εντός του Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, θα καταρτιστεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς Οργανισμούς (ECDC, EMA) ο οδικός χάρτης για τα εμβόλια και τι θα γίνει με την εμβολιαστική ενίσχυση του γενικού πληθυσμού από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο.
“Το αν θα έχουμε ενισχυτική δόση, το αν θα έχουμε ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, δηλαδή της ετήσιας κάλυψης είναι κάτι που μέσα στον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει. (…) Πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις ώστε να ξέρουμε πως θα κινηθούμε και για τον γενικό πληθυσμό” , ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Πλεύρης.
Ποιοι περιορισμοί αναμένεται να ανασταλούν
Όλες τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τουρισμού κ.α. για την κατάρτιση του τελικού οδικού χάρτη της άρσης των περιορισμών.
Όταν προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου, εντός αυτής της εβδομάδας, ο κ. Θάνος Πλεύρης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου πλέγματος ηπιότερων μέτρων απέναντι στην πανδημία.
Η αποκλιμάκωση των περιορισμών, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ, ενδεχομένως και στα σχολεία. Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Η κατάργηση των μέτρων σχετίζεται και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών. Είναι και ο λόγος της αύξησης των χρονικών ορίων λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στους 9 και 6 μήνες αντιστοίχως.
Βασικό μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και θέατρα, τα ανοιχτά θεάματα και τους θερινούς χώρους εστίασης.
Σταδιακά και όσο προχωράμε στο καλοκαίρι, το περιοριστικό αυτό μέτρο θα πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα πιστοποιητικά το πιθανότερο είναι να επανέλθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Στην ίδια δέσμη χαλάρωσης των μέτρων, περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους και των self test στα σχολεία, ενδεχομένως και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Σύμφωνα με κ. Πλεύρη, πάντως, με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, καθώς η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
iatropedia